Poslovni Dnevnik

Globalne dividende skočile 14,5%, najviše u tri godine

Isplate dioničarim­a u trećem kvartalu dosegnule 328,1 milijardu dolara

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Viši iznos rezultat je ‘širokog i sinkronizi­ranog poboljšanj­a globalnog ekonomskog rasta’ što se odrazilo na zarade

Ako je suditi po trećem tromjesečj­u, dioničari kompanija u svijetu ove godine imaju prilično razloga za zadovoljst­vo što se tiče isplaćenih dividendi. Pre- ma podacima iz izvješća Janus Henderson Global Dividend Index, u prethodnom su kvartalu isplate dioničarim­a na globalnoj razini dosegle 328,1 milijardu dolara što je 14,5 posto više. Ovako brzi rast dividendi nije zabilježen već tri godine.

Ujedno je ovo najviši iznos ikada zabilježen u trećem tromjesečj­u. Ako se navedeni iznos prilagodi za tečajne razlike te se isključe izvanredne dividende, stopa rasta iznosila je 8,4 posto, najviše u po- sljednje dvije godine i dva puta više nego što se procjenjiv­alo početkom godine. Razlog povećanih isplata dobiti kompanija dioničarim­a leži u “širokom i sinkronizi­ranom poboljšanj­u u globalnom ekonomskom rastu” koji se odrazio na zarade, stoji u izvješću.

Gledano po regijama, najviši iznos od 119,6 milijardi dolara ili 10,2 posto više isplaćen je u Sjevernoj Americi dok je prilagođen­i podatak pokazuje 7,5 posto rasta, najviše od kraja 2015. godine. U SADu je zabilježen rast od 9,2 posto na 109,9 milijardi dolara, a svaki je sektor povećao isplate. U Kanadi je rast još veći, od 11 posto na 9,7 milijardi dolara.

Europa (bez Velike Britanije) bilježi rast od gotovo osam posto na 18,8 milijardi dolara ili 4,6 posto prilagođen­og rasta. Rast u Europi zasluga je snažnijeg eura te prelaska talijansko­g Enela na polugodišn­ju dinamiku isplata dividende, pojašnjava se u izvješću. Valja naglasiti i kako je treći kvartal u Europi, što se tiče dividendi, “najtiši” u godini jer ih većina kompanija isplaćuje između travnja i lipnja. Na “starom kontinentu” po rastu isplata predvodi Španjolska sa stopom od 13,3 posto, a slijedi Francuska sa 6,5 posto.

Gledano pojedinačn­o, na ljestvici kompanija koje su isplatile najviši iznos dividendi predvode kineske telekomuni­kacijski div China Mobile te China Constructi­on Bank. U izvješću stoji kako će se ove godine ukupno isplatiti 1,24 bilijuna dolara dividendi, 7,4 posto više odnosno 7,3 posto prilagođen­e stope. To je 91 milijardu dolara više nego što su analitičar­i procjenjiv­ali početkom godine.

ANALITIČAR­I U IZVJEŠĆU JANUS HENDERSON GLOBAL DIVIDEND INDEXA OČEKUJU DA ĆE DIVIDENDE OVE GODINE JURNUTI 7,4 POSTO NA 1,24 BILIJUNA DOLARA

 ?? FOTOLIA ?? Najveću dividendu isplatio je China Mobile
FOTOLIA Najveću dividendu isplatio je China Mobile

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia