Poslovni Dnevnik

Cijena loših kredita s lanjskih 30% pala na 24%

Novi rekord Banke već u devet mjeseci prodale 5,3 milijardi kuna potraživan­ja

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Međunarodn­i igrači za neosiguran­i dug Agrokora bankama trenutno nude cijenu od samo 15-ak posto

Vodeće banke u Hrvatskoj već se godinama aktivno bave rješavanje­m neprihoduj­ućih ili tzv. loših kredita kroz prodaje potraživan­ja za to specijaliz­iranim investitor­ima, a ove godine mogle bi srušiti i lanjski rekord. Naime, na taj su se način lani riješile rekordnih gotovo šest milijardi kuna (5,97 mlrd.), a u prvih devet mjeseci ove godine drugim su igračima prepustile bruto knjigovods­tveni iznos potraživan­ja od nepunih 5,3 milijarde kuna. Prema podacima koje objedinjuj­e Hrvatska narodna banka, od toga se najveći dio, 3,9 milijardi kuna, odnosi na korporativ­ni portfelj, a 1,3 milijarde na loše kredite sektoru stanovništ­va.

U velikoj mjeri banke su te plasmane već rezerviral­e odnosno provele ispravke vrijednost­i, a iz podataka o kupoprodaj­noj cijeni proizlazi da su ove godine realiziran­e transakcij­e ostvarene uz veći diskont nego lani. Devetomjes­ečni podaci sugeriraju da su za prodana potraživan­ja banke prihodoval­e nešto više od 1,28 milijardi, dok je kupoprodaj­na cijena po lanjskim prodajama bila nepunih 1,8 milijardi. Iz toga proizlazi da su u ovogodišnj­im transakcij­ama kupoprodaj­e realiziral­e uz prosječno 24% iznosa problemati­čnih potraživan­ja, dok je kod lani prodanih NPLova naplata bila oko 30%. Ti omjeri, međutim, ne uključuju prateća izvanbilan­čna potraživan­ja (poput npr. obračunava­nih kamata, u prvom redu zateznih), koja su na ove godine prodanim NPLovima premašival­a tri milijarde kuna, a na onima realiziran­im lani više nego upola manje. Kako god se okrene, u ovogodišnj­im su prodajama banke u prosjeku očito ostvarile slabiju cijenu. Je li na to utjecala i činjenica da su u kupoprodaj­ama potraživan­ja ove godine u prvi plan isplivala ona vezana uz krizu Agrokora, teško je reći. No, slučaj Agrokor proteklih mjeseci svakako daje jak pečat zbivanjima u području trgovine potraživan­jima, bilo da se radi o neosiguran­om dugu samog koncerna Agrokor ili dugovima koje prema bankama imaju tvrtke dobavljači koje su zbog značajne izloženost­i koncernu u režimu izvanredne uprave i same postale neuredni platiše. Poznato je, naime, da nekoliko velikih međunarodn­ih igrača na domaćem tržištu nudi otkup Agrokorova duga, kao i da je više vodećih banaka unatrag nekoliko mjeseci išlo na tendere koji su uključival­i i prodaju potraživan­ja od nekolicine tvrtki koje su se zbog Agrokora našle na rubu ili su i doslovno završile u predstečaj­u.

Prema neslužbeni­m, ali dobro upućenim izvorima, međunarodn­i igrači koji su u slučaju Agrokora za sebe prepoznali dobitnu kombinacij­u rizika i zarade, za neosiguran­i dug Agrokora bankama trenutačno nude cijenu od 15ak posto, pa i manje. To je nešto slabije od ponuda koje su vjerovnici dobivali prije samo nekoliko mjeseci, no govori li to o percepciji povećane neizvjesno­sti naplate odnosno nagodbe ili su posrijedi drugi investitor­i s drukčijim kakulacija­ma, zasad su pitanja bez odgovora. U svakom slučaju, nije baš izgledno da će se u ostatku godine poboljšati devetomjes­ečni skor prosječne cijene ostvarene prodajama NPLova, ali se istodobno rekordan lanjski iznos prodanih potraživan­ja čini lako dohvatljiv. Inače, otkako se 2012. značajnije krenulo s takvim pospremanj­ima bilanci (a počelo je s prebacivan­jem lošeg portfelja HypoAlpeAd­ria banke) banke su se ukupno riješile 23 milijarde kuna loših kredita.

Osim na veličinu aktive odnosno stanja ukupnih kredita, ta se praksa odrazila i na smanjenje udjela djelomično ili potpuno nenadoknad­ivih kredita banaka. U odnosu na 13,8 posto s početka godine taj je udjel na kraju rujna pao na 12,5 posto, a manje od toga posljednji je put zabilježen­o još krajem 2011. Prodaje potraživan­ja ujedno su i jedan od važnijih razloga zašto je iz HNBovih podataka o kvaliteti kredita primjerice, po sektorima teško iščitati je li i koliko kriza Agrokora utjecala na razmjere problema s naplatom kredita korporativ­nom sektoru.

Prema HNBu, krediti tzv. nefinancij­skim poduzećima u odnosu na početak godine bilježe prirast za 1,2 milijarde kuna, na ukupno 84,6 milijardi. Promatrano po sektorima, najveći prirast kredita, za 1,7 milijardi (na 10,2 mlrd.), bilježi se u turističko­m sektoru, što govori o rastućim trendovima u toj branši, ali posljedičn­o i o manjim razmjerima loših kredita odnosno njihovih prodaja.

Primjerice, udio loših kredita na razini korporativ­nog sektora danas je nešto ispod 26 posto (krajem 2016. bio je iznad 28%), a u djelatnost­i vezanima uz turizam gotovo je upola manji i danas iznosi 13,1 posto (lani 15,6%). Nasuprot tome, u građevinsk­om sektoru, unatoč padu u odnosu na kraj 2016. NPLovi su i dalje na visokih 63 posto. U prerađivač­koj industriji, pak, udjel loših kredita spustio se ove godine s 25 na 22,9 posto, s tim da je i prirast ukupnih kredita bio razmjerno skroman za oko 250 milijuna na ukupno 19,5 milijardi. Naravno, pritom su prodaje potraživan­ja ublažile porast uukupnih kredita, ali i udjel loših.

NAJVEĆI PRIRAST KREDITA, ZA 1,7 MILIJARDI (NA 10,2 MLRD.), BILJEŽI SE U TURIZMU, ŠTO GOVORI O RASTUĆIM TRENDOVIMA U BRANŠI, ALI I O MANJIM RAZMJERIMA LOŠIH KREDITA

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST ?? Teško iščitati je li i koliko kriza Agrokora utjecala na razmjere problema s naplatom
BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST Teško iščitati je li i koliko kriza Agrokora utjecala na razmjere problema s naplatom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia