Poslovni Dnevnik

Europa stvorila uvjete za rođenje ‘sljedećeg Googlea’

Globalni predvodnik Tehnološki sektor ‘starog kontinenta’ privlači računalne stručnjake, ali i rekordne iznose kapitala

- TOMISLAV PILI

Globalni predvodnik Tehnološki sektor ‘starog kontinenta’ privlači računalne stručnjake, ali i rekordne iznose kapitala

Mogućnost da iduća kompanija koja će diktirati trendove u industriji dođe iz Europe nikada nije bila veća, ističe se u analizi Atomica

Europa postaje najdinamič­nije područje u svijetu kada je tehnološki sektor u pitanju te je stvorila preduvjete da iznjedri “novi Google”. Kako stoji u istraživan­ju investicij­ske tvrtke Atomico koja se bavi rizičnim ulaganjima u tehnološke tvrtke, uz rekordan iznos kapitala koji će ove godine privući europski tehnološki sektor, zatim iskusne poduzetnik­e, rastući broj stručne radne snage te poboljšani regulatorn­i okvir, veliki europski gradovi postali su tehnološka središta rele- vantna i u globalnim okvirima. “Mogućnost da sljedeća kompanija koja će diktirati trendove u industriji dođe iz Europe i postane jedna od najvrednij­ih kompanija na svijetu nikada nije bila veća”, ističe Tom Wehmeier, direktor istraživan­ja u Atomicu.

Polovica ICO-a

Uspon europskih tehnološki­h tvrtki dobro oslikava slijevanje kapitala iz cijelog svijeta. U europske tehnološke kompanije ove će se godine uložiti 19,1 milijarda dolara, 33 posto više nego lani. Pri tome je posebno znakovit podatak da je Europa u posljednje tri godine privukla gotovo polovicu kapitala prikupljen­og putem inicijalni­h ponuda coina (ICO). Naime, od 2014. tvrtke sa sjedištem na “starom kontinentu” privukle su 1,76 milijardi dolara ili 46 posto globalno prikupljen­og kapitala putem ICOa.

Za usporedbu, američke tvrtke privukle su 28 posto, odnosno 1,08 milijardi dolara. Od novca koji je otišao u Europu, švicarski startupi privukli su 47 posto ili 828 milijuna dolara. Radi se uglavnom o tvrtkama registrira­nima u kantonu Zug, poznatom po

niskim porezima. Švicarsku slijede Njemačka i Austrija, pa je u “germanski klub” otišlo tri puta više kapitala iz ICOa nego u srednju i istočnu Europu.

Veći bazen stručnjaka

Velika europska prednost u odnosu na Ameriku je i veći broj stručnjaka koji rade za niže plaće. Europski bazen računalnih stručnjaka sada broji 5,5 milijuna ljudi, dok ih je u SADu zaposleno 4,4 milijuna. To se može objasniti i činjenicom da europska sveučilišt­a “proizvode” daleko veći broj doktora znanosti u STEM područjima. Tako je 2014. u Europi doktoriral­a 58.941 osoba, a u SADu njih 28.328. Iako je London s 303.594 programera zadržao titulu europskog grada s najviše zaposlenih ITovaca, na razini država Njemačka je s 837.398 programera smijenila Ujedinjeno Kraljevstv­o gdje radi 813.500 stručnjaka. Iako plaće europskih programera u posljednje vrijeme rastu, i dalje su za 30 do čak 150 posto niže od primanja svojih kolega u Silicijsko­j dolini. Softverski stručnjak u Berlinu prosječno zarađuje oko 60.000 dolara godišnje dok se na području San Francisca tu vrstu stručnjaka plaća i 130.000 dolara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia