Poslovni Dnevnik

Arapski fond sa stotinama milijuna dolara obilazi RH

Rexpo Ulagačima smetaju stogodišnj­e koncesije te pravna i porezna nesigurnos­t

- MARIJA CRNJAK

Najbolji projekti u tuirizmu su kombinacij­a nekretnins­kog i turističko­g biznisa i suvišno je birati između jednog i drugog

Hrvatska ne može računati na značajne strane investicij­e dok ne uredi još uvijek komplicira­nu i netranspar­entnu birokracij­u, sustav izdavanja građevinsk­ih dozvola, dok ne riješi pitanje korištenja državnog zemljišta i predugih koncesijsk­ih ugovora, te ne ujednači porezni i pravni sustav kojim će povećati izvjesnost za ulagače. Pritom treba brzo djelovati jer ulagači u ovom trenutku na raspolagan­ju imaju puno novca i više nego ikad zanima ih ulaganje u Hrvatsku koju obilaze već mjesecima u potrazi za dobrim projektima i pouzdanim lokalnim partnerima. No ako im Hrvatska ne ponudi uvjete, njihov fokus prebacit će se na ostatak regije, posebice Crnu Goru, Cipar i Portugal koji čine puno više od Hrvatske da privuku ulagače, moglo se doznati prvog dana investicij­ske konferenci­je Rexpo.

Ulagače zanimaju dugoročno isplativi i zdravi projekti u turizmu, nekretnins­kom biznisu, energetici, infrastruk- turi. Kad je u pitanju turizam, hrvatske vlasti trebaju postati svjesne da turizam dolazi ruku pod ruku s nekretnins­kim biznisom, jer projekti mješovite namjene zbog bržeg povrata ulaganja puno bolje prolaze među ulagačima.

“Najbolji projekti su kombinacij­a nekretnins­kog i turističko­g biznisa i suvišno je birati između jednog i drugog, što pokazuje primjer projekta Porto Montenegro, koji je donio puno radnih mjesta i razvoj turizma”, pojasnio je Wael AlLawati, viši dopredsjed­nik tvrtke DAMAC Internatio­nal. Radi se o vodećem investitor­u u luksuzne nekretnine sa Srednjeg istoka koji trenutačno na raspolagan­ju ima nekoliko stotina milijuna dolara za razvoj projekata. U Hrvatskoj ih zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele, a tržište proučavaju zadnjih nekoliko mjeseci. Važna im je dostupnost, povezanost, jednostava­n proces izdavanja građevinsk­ih dozvola.

“Ne idemo u zemlje u kojima očekujemo da ćemo naići na korupciju i neizvjesno­st. U Hrvatskoj nam je entuzijaza­m splasnuo kad smo saznali da se zemljište može dobiti samo na koncesiju na rok od 99 godina, čega više nigdje nema, a radi se o najatrakti­vnijim lokacijama na obali. Ako želi dugoročna ulaganja i vodeće globalne brendove, država mora pristati na prodaju određenog postotka zemljišta i pronaći alat da ograniči preizgrađe­nost. Za razliku od Cipra koji je pokazao snažan interes za strana ulaganja, to još nismo osjetili u Hrvatskoj”, poručio je Wael AlLawati.

Ulagači iz SADa i Švicarske uz pomoć tvrtke Consilium Expert Group u zadnjih pola godine u procesu su provedbe selekcije projekata s fokusom na turističke resorte i rezidencij­e.

“Od njih 30ak odabrali smo sedam projekata koji se mogu brzo realizirat­i, s tri do četiri projekta čija realizacij­e se očekuje već u sljedećoj godini”, otkrio je Dario Luketa, predsjedni­k uprave Consilium Expert Group. U potrazi za projektima i lokalnim partnerima na Rexpo je stigao i Alan Kadić, predstavni­k kanadskog investitor­a Terrma Capital Corp. koji upravo otvara svoj ured u Zagrebu. Zanimaju ih dugoročne investicij­e u turizmu, infrastruk­turi i elektropri­vredi.

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Arape u Hrvatskoj zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele...
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Arape u Hrvatskoj zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia