Poslovni Dnevnik

Zašto će HAK vozila uništavati?

Nejasno Ukupno 71 vozilo neće na licitaciju, uobičajenu za oduzete ili zaplijenje­ne predmete

- MARIJA BRNIĆ

Nepoznato je li to već bila HAK-ova praksa i u kakvom su stanju auti, stari i 40-ak godina, neki i stranih tablica

Neuobičaje­n javni poziv objavio je Hrvatski autoklub prije desetak dana. Do 22. prosinca poziva vlasnike ukupno 71 automobila koji se nalaze na HAKovim carinskim smjestišti­ma, a ne pojave li se s dokazom o vlasništvu i ne dođu s potvrdom da “više na snazi nije odluka ili mjera državnih tijela kojom im je vozilo privremeno oduzeto i povjereno na čuvanje HAKu”, najavljuju da će pristupiti njihovu uništenju.

Bez odgovora

Što točno podrazumij­eva davanje na uništenje vozila za koje se narednih da- na ne pojave uredni vlasnici i zašto se odlučuje na uništenje umjesto na uobičajene licitacije automobila koje HAK upriličuje, ni nakon tjedan dana na naš upit iz HAKa nismo dobili odgovor.

Nije tako poznato je li to bila i ranija praksa, kao niti u kakvom su stanju automobili i ostala vozila s liste.

Neobično je i da je poziv vlasnicima kojima su automobili privremeno oduzeti objavljen u Narodnim novinama, te da o njemu na HAKovim webstranic­ama nema nikakvih informacij­a. Iz objavljene liste vidljivo je da se ra- di o starijim automobili­ma, čiji su vlasnici prema navedenim registraci­jskim oznakama s područja Zagreba, Splita, Vinkovaca, Zadra, Šibenika, Čakovca i Požege, ali velik broj automobila ima inozemne registraci­je, a za dobar dio ne navode se uopće registarsk­e oznake.

Čak i bager rovokopač

Uglavnom je, inače, riječ o starijim automobili­ma svih poznatijih marki, a formalno, po godištu, gotovo 40 njih ulazi u oldtimere. Najstariji je na popisu BMW 1802 iz 1971., godinu mlađi Opel Rekord 1700, dva BMWa 320 iz 1976. i 1977., a među ostalim i Porsche 944 iz 1986., dok je najmlađi koji čeka ili vlasnika ili uništenje Chrysler – Grand Cherokee iz 2002. britanskih registraci­ja. Među vozilima s HAKova skladišta ima i kombija, te jedan bager rovokopač.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia