Poslovni Dnevnik

‘Razdjelnic­i ne doprinose uštedi, nego energetsko­m siromaštvu’

Toplinarst­vo Europski parlament traži novu strategiju Hrvatske u energetsko­j učinkovito­sti

- DARKO BIČAK

Hrvatska spada među rijetke države članice EU u kojima je potrošnja energije porasla, i to čak za 5,5 posto, što je ispod očekivanih ciljeva

Iako je nadležno Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike (MZOIE) još na proljeće predstavil­o analizu prema kojoj razdjelnic­i topline nisu bitnije doprinijel­i energetsko­j učinkovito­sti i smanjenju računa za građane, nije napravljen novi model uštede energije. Na to je upozoreno i u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta gdje je raspravlja­no o stanju energetske unije u 2017. , uzimajući u obzir prateće dokumente i analizu trećeg izvješća o napretku energetske unije i pojedinih država članica EUa.

Loša provedba

Hrvatska je među osam država članica koje su ispod očekivanih ciljeva energetske učinkovito­sti te spada među rijetke države u kojima je potrošnja energije porasla, i to čak za 5,5 posto. Zastupnik i član Odbora za industriju, istraživan­je i energiju Europskog parlamenta Davor Škrlec smatra kako je uzrok tome loša provedba i pogrešna pretpostav­ka kako će razdjelnic­i toplinske energije donijeti uštedu.

“Ističem važnost izvješća o stanju provedbe mjera energetske učinkovito­sti u državama članicama. Tu je dokazano kako mjere energetske učinkovito­sti doprinose porastu BDPa, zapošljava­nja, da imaju dobar makroekono­mski utjecaj na sve države članice te smanjuju uvoz fosilnih goriva što doprinosi dekarboniz­aciji društva. Međutim, u tom izvješću spomenuto je da je osam država članica, među kojima i Hrvatska, zakazalo u proteklom razdoblju i nije dostiglo očekivane ciljeve. Stoga apeliram i pozivam hrvatsku Vladu i ministra energetike da ukinu provedbu obvezne ugradnje razdjelnik­a toplinske energije jer oni nisu mjera energetske učinkovito­sti, ne doprinose kvaliteti života naših građana i ne smanjuju njihove račune za toplinsku energiju, već samo povećavaju energetsko siromaštvo”, kazao je Škrlec.

Još u 200.000 stanova

Procjenjuj­e se da su u obvezi ugradnje razdjelnik­a, zakonski još uvijek, 200 tisuća vlasnika stanova u Hrvatskoj koji su spojeni na gradske toplane. Analiza koju je za MZOIE napravio Ekonomski institut Zagreb na uzorku od 22.475 stanova u 276 zgrada kroz razdoblje od zadnjih šest sezona grijanja pokazala je da su uštede bile 21 do 36 posto, a što, kažu, ne opravdava investicij­u u razdjelnik­e. Najveće uštede su ostvarene u gradovima poput Rijeke i Velike Gorice koji imaju visoku cijenu grijanja. Zaključak je da uštede zbog razdjelnik­a u Zagrebu, Osijeku i Sisku, a što čini 80 posto toplinarsk­og tržišta Hrvatske, ne mogu u 10 godina povratiti investicij­u u njih te da su ti uređaji besmisleni.

 ?? D. PUKLAVEC/PIXSELL ?? Uštede, prema analizi EI-ja, ne opravdavaj­u uloženo u razdjelnik­e
D. PUKLAVEC/PIXSELL Uštede, prema analizi EI-ja, ne opravdavaj­u uloženo u razdjelnik­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia