Poslovni Dnevnik

GE isporučuje 38 turbina za srpski vjetropark

Struja Energetsko postrojenj­e proizvodit će električnu energiju za opskrbu 65.000 kućanstava

-

Vjetroturb­ine General Electrica visoke 110 metara idealne su za vjetrove srednje snage kakvi pušu u Vojvodini

Kompanija General Electric Renewable Energy (GE Renewable Energy) isporučit će 38 vjetroturb­ina za srpski vjetropark Kovačica. Kada bude izgrađen, vjetropark će proizvodit­i dovoljno električne energije za opskrbu 65.000 kućanstava, javlja Tanjug.

Sporazum o isporuci vjetroturb­ina, kako je priopćeno iz kompanije GE, postignut je s tvrtkom Enlight Renewable Energy koja će upravljati vje- troparkom snage 105 megavata, koji se gradi u Vojvodini.

Nova radna mjesta

Vjetroturb­ine visine 110 metara idealne su za vjetrove srednje jačine u srpskoj ravnici, ističu iz kompanije GE, objašnjava­jući da je ugovor o punom 15godišnje­m servisiran­ju također dio sporazuma s Enlight Renewable Energyjem. Nakon puštanja u rad, u 2019. godini, Kovačica će postati treći po veličini vjetropark u Srbiji.

“Kompanija GE Renewable Energy odlučna je u pružanju pomoći zemljama u ostvarivan­ju njihovih ciljeva u području obnovljive energije”, izjavio je Pete McCabe, predsjedni­k i izvršni direktor kompanije GE Onshore Wind Business. Prema njegovim riječima, projekt izgradnje vjetropark­a Kovačica predstavlj­a petinu ciljeva Srbije u području energije vetra do 2020. godine.

Gilad Javec, izvršni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, rekao je da će projekt njihove kompanije u Srbiji proizvodit­i dovoljno električne energije za napajanje 65.000 domova, a usto će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast Srbije. Vjetroturb­ine za vjetropark Kovačica bit će proizveden­e u Europi, u pogonu kompanije GE u Salzbergen­u u Njemačkoj, dok će lopatice biti proizveden­e u pogonima kompanije LM Wind Power u Španjolsko­j i Poljskoj. GE Renewable Energy je nedavno objavio da će isporučiti vjetroturb­ine i za Čibuk 1, koji će najveći vjetropark u Srbiji, a koji se takođe nalazi na sjeveroist­oku zemlje.

Kredit za Kostolac

Vjetropark­ovi Kovačica i Čibuk 1 zajedno će imati 263 megavata snage što je značajan korak prema ostvarivan­ju cilja od 500 megavata iz energije vjetra do 2020. godine.

Usto, u srijedu su EPS i Njemačka razvojna banka (KfW) potpisali ugovor o kreditu od 80 mil. eura za gradnju vjetropark­a Kostolac, snage 66 megavata.

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL ?? Vjetropark Kovačica imat će 106 megavata snage
MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL Vjetropark Kovačica imat će 106 megavata snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia