Poslovni Dnevnik

Rothschild savjetuje Gorenje u traženju strateškog partnera

Usporavanj­e Slovenski proizvođač kućanskih uređaja nije postigao neke ključne ciljeve

-

Kao mogući kupac očekuje se neki ulagač iz Azije kojem bi Gorenje bilo zanimljivo za mogućnost prodiranja na europsko tržište

Uprava Gorenja pokrenula je proces pronalažen­ja strateškog partnera za kompaniju iz Velenja. Za financijsk­og savjetnika imenovana je tvrtka Rothschild Italia, koja je dio međunarodn­e investicij­skeesticij­ske banke Rothschild podršku & uprocee Co. Zapravu pravnu odabran je procesuOd-Odvjetničk­i & Pensa uredJaiz iz Jadek Ljubljane, piše - Delo.

Kao što je ranije objavljeno, 9. studenoga Gorenje je priopćiloo kako početi će skupina tražiti ižiti Home products Europe B.V. strateškog zbog neuspjeha partnera rtnepjeha u postizanju ciljeva. nekihekih Traže prije ključnih ključražes­vega investitor­a koji ćće postati novi suvlasnik tvrtke i koji će podržati skupinu u dugoročnom i održivom rastu i razvoju.

Konsolidac­ija na Zapadu

Tko bi to mogao biti, prema mišljenju upućenih, još uvijek je velika zagonetka. Budući

da na Zapadu već nekoliko godina traje intenzivna konsolidac­ijakld proizvođač­a kućanskih uređaja, kao mogući kupac spominje neki strateški vlasnik iz Azije, kojem bi Gorenje bilo zanimljivo za mogućnost prodiranja na europsko tržište. Na tržištu kućanskih uređaja godišnji promet iznosi više od 250 milijardi dolara, a predviđa se rast do 340 milijardi do 2020. godine.

Prošle godine od preuzimanj­a Gorenja odustao je Panasonic, a potom je odlučio prekinuti poslovnu suradnju s tvrtkom iz Velenja pod vodstvom Franje Bobinca. Zbog toga se očekuje da će se Panasonic, koji ima 10 posto udjela, postupno povući iz vlasništva Gorenja, a u slovenskim medijima navodilo se da bi njihov udjel mogla preuzeti slovenska država. U državnoj Kapitalsko­j družbi (Kad), najvećem vlasniku Gorenja, kažu da se ne protive traženju odgovaraju­ćeg strateškog partnera koji bi pomogao unaprijedi­ti poslovanje kompanije.

Država ostaje suvlasnik

Međutim, dodaju da budući da se Gorenje može smatrati važnom investicij­om zadržat će svoj udio u kompaniji, a na pitanje bi li kupili Pansonicov udjel kažu da Kad u ovom trenutku ne razmatra mogućnost povećanja udjela u Gorenju.

Slovenski proizvođač kućanskih uređaja lani je ostvario 8,43 milijuna eura neto dobiti, dok je gubitak u 2015. godini iznosio 8 milijuna eura. Čista dobit je za 400.000 eura bila viša od prve procjene u siječnju, a prihodi Gorenja lani su porasli za 2,7 posto i iznosili su 1,26 milijardi eura. Investicij­e Gorenja u razvoj proizvoda lani su iznosile 32,3 milijuna eura.

 ??  ?? Hoće li država preuzeti Panasonico­v vlasnički udjel u Gorenju?
Hoće li država preuzeti Panasonico­v vlasnički udjel u Gorenju?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia