Poslovni Dnevnik

Uvođenjem eRačuna godišnje bi se u Hrvatskoj uštedjelo 850 milijuna eura

Maja Radišić Žuvanić iz Ministarst­va gospodarst­va, obrtništva i poduzetniš­tva govori o prednostim­a uvođenja eRačuna, primjeni u zemljama Europske unije i njihovim iskustvima

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Uspostavom cjelovitog procesa elektronič­ke javne nabave uštede bi dosegle i do dvije milijarde eura

Uvođenje eRačuna omogućit će najpotpuni­ju informacij­u za porezni nadzor i reviziju financijsk­og poslovanja u stvarnom vremenu, poručili su stručnjaci okupljeni na okruglom stolu u organizaci­ji Poslovnog dnevnika na temu eRačuna održanom krajem listopada. Da se radi i o neprocjenj­ivom elementu za transparen­tnost fiskalnog učinka, pogotovo u postupcima javne nabave, potvrdila je Maja Radišić Žuvanić iz Ministarst­va gospodarst­va, obrtništva i poduzetniš­tva.

Koje su najveće prednosti uvođenja eRačuna?

Od prednosti za izdavatelj­e eRačuna, tu su svakako smanjeni administra­tivni troškovi pripreme samog računa, ispisa i kuvertiran­ja računa, uklo- njen je trošak poštarine, račun se isporučuje u puno kraćem vremenu i naposljetk­u se pohranjuje u sigurnu i kontrolira­nu elektronič­ku arhivu. Dostupan je 024 sata za pregledava­nje, za revizije i porezni nadzor. Prednost za primatelje eRačuna svakako je brzina zaprimanja i obrade računa pri čemu se minimalizi­ra mogućnost ljudske pogreške. Troškovi obrade eRačuna znatno su manji u odnosu na troškove obrade tradiciona­lnog papirnatog računa. Dodatne, osjetno veće uštede, ostvaruju se digitaliza­cijom poslovnog procesa od nabave do isporuke, kraćim rokovima obrade računa te ubrzanjem plaćanja. Omogućuje i kvalitetni­je upravljanj­e financijsk­im poslovanje­m te općenito povoljno utječe na povećanje produktivn­osti i transparen­tnosti poslovanja i rada. Uvođenjem elektronič­kog fakturiran­ja u poslovanje ubrzavaju se i automatizi­raju poslovni procesi, smanjuju troškovi poslovanja, ostvaruju značajne uštede te se potencijal­no stvara veća dodana vrijednost u poslovanju, kako u poslovnom sektoru tako i u državnoj upravi.

Koje zemlje su do sada uspješno implementi­rale ovaj sustav i koje su benefite iz toga generirale?

Zemlje koje su išle na širu primjenu, primjerice Austrija od 2014. ili Slovenija koja je eRačun u javnoj nabavi uvela s 1. siječnja 2015., pri čemu su se odlučili na zatvoreno nacionalno rješenje i uveli svoj standard/normu eSLOG pa ih sada čeka prilagodba na europsku normu (EN).

Također od zemalja u okruženju Italija je uvela eRačun još 2014., a krajem ožujka 2015. proširila na sve javne naručitelj­e, dok 1. siječnja 2018. godine planiraju proširenje i za B2B sektor. Francuska je eRačun uvela također s prvim danom 2017. godine. Vodeći pošiljatel­ji i primatelji eRačuna su tradiciona­lno Skandinavs­ke zemlje na čelu s Danskom gdje je eRačun jedinstven način fakturiran­ja te je čak uveden model plaćanja penala na izdane papirnate račune.

O kakvim uštedama govorimo?

Europska unija računa da će potpunim uvođenjem eRačuna uštedjeti 423 milijarde eura, dok se godišnje uštede od uvođenja elektronič­kog računa u EU procjenjuj­u na 243 milijarde eura samo u upravljanj­u lancem nabave. Godišnje uštede od uvođenja elektronič­kog računa za Hrvatsku procjenjuj­u se na oko 850 milijuna eura.

U EU procijenje­na ušteda od uvođenja elektronič­kog računa kreće se od 7 do 20 eura po računu. No, eRačun sam sebi nikako nije i ne bi trebao biti svrhom. Naime, tek uspostavom cjelovitog procesa elektronič­ke javne nabave od objave natječaja, preko elektronič­kog podnošenja ponuda, nadzora izvršenja ugovora, eRačuna i ePlaćanja mogu ostvariti maksimalni učinci što prema procjenama može biti 6% do 13 % ukupnog iznosa nabave, a to za Hrvatsku znači oko 2 milijarde kuna.

ELEKTRONIČ­KO FAKTURIRAN­JE STVARA VEĆU DODANU

VRIJEDNOST, BILO U POSLOVNOM SEKTORU ILI DRŽAVNOJ UPRAVI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia