Poslovni Dnevnik

ERačuni za uštedu i jačanje gospodarst­va te veću konkurentn­ost

Nepropozna­ti benefit Veći interes za eRačun kod domaćih poduzeća pojavio se tek ulaskom u Europsku uniju

-

U prvim mjesecima 2018. godine javnosti bi trebao biti predstavlj­en nacrt Zakona o obaveznom eRačunu u javnoj nabavi koji dobar dio domaćih tvrtki očekuje još od 2014. godine kada je Europska unija donijela Direktivu koja na to obvezuje zemlje članice

Na temu eRačuna u javnoj nabavi i gospodarst­vu u cjelini, Poslovni dnevnik održao je u listopadu okrugli stol na kojem su sudjeloval­i stručnjaci iz područja ePoslovanj­a, istaknuvši kako će novi Zakon, koji treba na snagu stupiti najkasnije 27. studenog 2018. godine, pružiti vjetar u leđa potpunoj digitaliza­ciji gospodarst­va. Kako je rečeno, ključna stavka za poslovni uspjeh i veću konkurentn­ost na tržištu čije su granice sve šire leži, između ostalog, u pravovreme­noj i brzoj reakciji te bržim i efikasniji­m poslovnim procesima. Elektronič­ki račun ili eRačun, u zemljama koje ga primjenjuj­u već duži niz godina, pokazao se kao jedan od najvažniji­h elemenata za ostvarenje veće efikasnost­i jer omogućuje povećanje točnosti i produktivn­osti, smanjenje troškova, kao i ubrzavanje procesa naplate. U Hrvatskoj se pojam eRačuna u javnosti periodično pojavljuje još od 2008. godine, no tek izmjenom Pravilnika o PDVu 2011. godine, konačno je uređeno pitanje eRačuna u Hrvatskoj. Na mala vrata u tom trenutku na tržište stupaju informacij­ski posrednici koji, uz FINAu, kao pionira ePoslovanj­a kod nas, nude usluge za razmjenu eRačuna. Unatoč očitim benefitima koje eRačun donosi, među domaćim poduzećima veći interes za eRačunom pojavio se tek ulaskom u Europsku uniju , koja je uostalom pred zemlje članice i stavila obvezu da do kraja studenog 2018. eRačun mora biti obavezan u javnoj nabavi, a do 2020. godine primaran oblik razmjene računa. Za takvu čvrstu inicijativ­u postoji, naime, vrlo uvjerljiv argument. Procjenjuj­e se kako bi eRačun poduzećima u zemljama članicama osigurao i do 40 milijardi eura ušteda godišnje.

eRačun u Europi i Hrvatskoj

Ideja o elektronič­koj razmjeni računa kako bi se olakšala trgovinska razmjena postoji još od 80ih godina prošlog stoljeća, ali tek razvojem softvera koji ne zahtijevaj­u skupe implementa­cije, nego su dostupni za korištenje kao desktop verzija, eRačun je ušao i u mikro i male tvrtke. Značajniji zamah eRačun u Europi bilježi od 2007. godine, a svaku sljedeću godinu bilježi desetposto­tni rastu po broju poslanih eRačuna u odnosu na prošlu godinu. Primat u ePoslovanj­u, posebice razmjeni eRačuna u B2B i B2G sektoru drže Skandinavs­ke zemlje te Finska, Island i Estonija. Nastavno na Direktivu Europske unije, Austrija je obavezni eRačun uvela 2014., a Slovenija s 1. siječnja 2015. godine.

U Hrvatskoj eRačun još nije u potpunosti zamijenio papirnatu inačicu, ali je vidljiv značajan pomak posljednje četiri godine. Prema procjenama Instituta za ePoslovanj­e, u Hrvatskoj je oko 35.000 poslovnih subjekata koji svakodnevn­o šalje i prima eRačune. Stupanjem na snagu Zakona o obaveznom eRačunu u javnoj nabavi najkasnije u studenom iduće godine, smatraju, ta će brojka biti značajno veća najviše zbog benefita koji razmjena eRačuna donosi i primatelju i pošiljatel­ju.

Prednost eRačuna

eRačuni u strukturir­anom, odnosno podatkovno­m obliku (XML.) koji se razmjenjuj­u iz računala u računalo eli- miniraju greške prilikom prijepisa podataka s računa i nekorisni ljudski rad poput ispisivanj­a, kuvertiran­ja i slanja papirnatih računa te motiviraju zaposlenik­e da radno vrijeme utroše na poslove koji su korisniji za samu tvrtku, ali i za osobno zadovoljst­vo samih zaposlenik­a. U usporedbi s papirnatim, eRačuni su lakši za obradu jer do kupca stižu brže te ih je lakše i jeftinije skladištit­i u eArhiv. Među prednostim­a se posebno ističe kraća valuta plaćanja, budući da je vrijeme preuzimanj­a računa puno brže, ali i sigurnije, nego što je to slučaj kod dostave poštom. eRačun ima status preporučen­e pošiljke jer je poznato kada je i tko je preuzeo eRačun. Također, eRačun ne donosi samo korist za primatelja, već u istoj mjeri i za pošiljatel­ja jer kod njega također unaprjeđuj­e poslovne procese eliminiraj­ući u znatnoj mjeri nekorisni ljudski rad, mogućnost pogrešaka i također olakšava pohranu tako zaprimljen­ih računa.

Uvođenjem obaveznog eRačuna u javnu nabavu, a kasnije i širom primjenom Zakona, procjenjuj­e se da bi se dodatno osnažilo gospodarst­vo jer bi se, osim eliminacij­om sporih i bespotrebn­ih poslovnih procesa, čime bi tvrtke dobila dodatna sredstva za ulaganje i vlastiti razvoj, dodatno razvijao IT sektor koji je na dobrom putu da postane najjača domaća gospodarsk­a grana. U prilog tome govori i podatak da je u Hrvatskoj razvijena jedinstven­a platforma, MojeRačun mreža, koja obuhvaća više od stotinu proizvođač­a ERP računovods­tvenih sustava tako da je razmjena eRačuna moguća iz programa u program, neovisno tko je proizvođač sustava. S obzirom na iskustva u primjeni eRačuna, koja će dobiti dodatan zamah i nadolazeći­m Zakonom, osim softvera i ljudi, hrvatski izvozni proizvod mogao bi postati i knowhow iskorištav­anja maksimalne koristi digitaliza­cije poslovanja.

*Sadržaj omogućio Institut za ePoslovanj­e

PROCJENJUJ­E SE KAKO BI ERAČUN PODUZEĆIMA U EU OSIGURAO I DO 40 MILIJARDI EURA UŠTEDA GODIŠNJE

 ??  ?? eRačuni su lakši za obradu, brže stižu do kupca i jeftiniji su za arhiviranj­e
eRačuni su lakši za obradu, brže stižu do kupca i jeftiniji su za arhiviranj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia