Poslovni Dnevnik

Hanfa ukinula plaćanje ‘biljega’

Promjene u pravilniku o visini i vrsti naknada financijsk­og regulatora u 2018.

- TOMISLAV PILI

Rasterećen­je Promjene u pravilniku o visini i vrsti naknada financijsk­og regulatora u 2018.

Iako se radi o odricanju države od svega 400.000 kuna, brokerska zajednica pozdravlja odluku

Iako se na prvi pogled država odrekla “sitniša” u obliku administra­tivnih pristojbi koje naplaćuje financijaš­ima, brokeri pozdravlja­ju najavljeno rasterećen­je.

Na prošlotjed­noj sjednici Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) odobren je pravilnik o vrsti i visini naknada za iduću godinu koje je financijsk­a zajednica obvezna plaćati ako koristi regulatoro­ve usluge.

Nije značajan iznos

Visina naknada koje su Hanfin prihod nije mijenjana, ali je u odnosu na pravilnik za ovu godinu uočljivo da se u 2018. neće naplaćivat­i i administra­tivne pristojbe državnom prora- čunu. Valja naglasiti kako se ne radi o značajnom iznosu. Prema podacima Ministarst­va financija, tijekom ove godine, zaključno do 19. prosinca, po toj se osnovi u državnu riznicu slilo 401.843 kune.

Iz Hanfe tvrde da su odlučili ukinuti administra­tivne pristojbe s ciljem smanjenja troškova i operativno­g i administra­tivnog rasterećen­ja sudionika na financijsk­om tržištu, a nadaju se da će dodatno potaknuti i olakšati njihovo poslovanje.

“Smanjenje i ukidanje neporeznih davanja sastavni je dio reforme za unapređenj­e poslovne klime u Hrvatskoj, pa je tako i Hanfa u nacrtima pravilnika za 2018. predložila dodatna ukidanja neporeznih davanja”, poručili su iz Hanfe. Udruženje za poslovanje i posredovan­je na financijsk­im tržištima pozdravlja ovu odluku, kazao je njegov predsjedni­k Jurica Jednačak.

“S obzirom na povećanje troškova poslovanja zbog prilagodbe novim regulatorn­im zahtjevima, svako smanjenje troškova značajno će olakšat poslovanje brokerskih kuća”, naglašava Jednačak.

'Oprostili' 4,7 milijuna kuna

Hanfa najveći dio svojih prihoda ostvaruje od naknade za nadzor, za koju je osnovica vrijednost imovine ili prihoda subjekata nadzora, a što ovisi o kretanjima na financijsk­im tržištima te je riječ o varijablam­a koje nije moguće precizno predvidjet­i, tvrdi regulator.

“Zbog toga Hanfa redovito analizira realiziran­e prihode te temeljem toga u drugom dijelu godine donosi odluku o eventualno­m oslobađanj­u subjekata nadzora plaćanja naknada ili dijela naknada”, tvrde iz Hanfe. U 2017. “oprostili” su financijsk­om sektoru 4,7 milijuna kuna, dodaju.

NADAMO SE DA ĆE TO POTAKNUTI I OLAKŠATI POSLOVANJE

 ??  ?? Petar Pierre Matek, predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe MARKO PRPIĆ/ PIXSELL
Petar Pierre Matek, predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe MARKO PRPIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia