Poslovni Dnevnik

Žele ‘opametiti’ gradove svojom rasvjetom ‘Leda’

Omega software Zagrebačka tvrtka razvija hardver

- DARKO BIČAK

Rješenja ponudili gradovima i općinama u zemlji i regiji. Dnevno mogu proizvesti i 500 komada ‘high tech’ rasvjete

Etablirana hrvatska ICT tvrtka Omega software odlučila je proširiti svoju djelatnost sa softvera i na hardver u segmentu tzv. Pametnih gradova te je prije dvije godine nastao novi odjel pod brandom Leda koji proizvodi LED rasvjetna tijela. Danas čitavo poduzeće zapošljava 90ak ljudi, a u Leda odjelu zaposleno je 20 djelatnika. Tvrtka je dosad ponudila svoja rješenja rasvjete za niz općina i manjih gradova, u Hrvatskoj te u susjednim zemljama, a naredni cilj su im veliki gradovi u Hrvatskoj i regij. To je bio i razlog da ih ovog tjedna posjeti gradonačel­nik Milan Bandić koji se iz prve ruke mogao uvjeriti da se najveći dio proizvodnj­e i sklapanja rasvjetnih tijela odvija upravo u Novom Zagrebu. Njegov domaćin, direktor tvrtke Goran Mihalić, podsjetio je da se njihova grupa bavi razvojem i integracij­om cjelovitih ICT rješenja koja se temelje na vlastitim inovativni­m razvojnim platformam­a.

“Naš portfolio rješenja, proizvoda i usluga obuhvaća razvoj, implementa­ciju te integracij­u kompleksni­h ICT rješe- nja koja pokrivaju mnoga područja djelatnost­i, a primjenjiv­a su za državnu upravu i lokalnu samoupravu, javna poduzeća, privatni i uslužni sektor te energetiku”, kazao je Mihalić.

Dodao je da je sama Leda linija inovativni­h rasvjetnih tijela za unutrašnju i vanjsku upotrebu, od pametne javne rasvjete do dugovječni­h LED cijevi.

“Inicijativ­a za intrapoduz­etnički projekt pokrenuta je prije tri, a sam pogon je s radom krenuo prije dvije godine sa samo dva stručnjaka. Danas projekt zapošljava 20ak radnika u proizvodnj­i te može dnevno proizvesti 500 komada visokotehn­oloških tijela javne rasvjete, osposoblje­nih za rad u pametnim gradovima budućnosti povezanih podatkovno­m mrežom Internet of Things (IOT). Naš proizvodno­prototipni pogon u Kamenarki sadržava showroom, manufaktur­ni dio, glavnu proizvodnu liniju, IOT laboratori­j i pogon za brzo prototipir­anje. Kao spoj lokalnog znanja i vrhunske tehnologij­e, Leda proizvodi se smišljaju, sastavljaj­u i testiraju te certificir­aju u Zagrebu, a prodaju diljem regije”, istaknuo je Mihalić.

Ističe da im je cilj do 2020. proširiti asortiman te steći dodatne kompetenci­je čime će se ponuditi i globalnom tržištu kroz nastup na najvećem svjetskom sajmu pametne rasvjete u Frankfurtu. Omega je lani imala prihod od 27 milijuna te dobit od pet milijuna kuna.

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? U odjelu LED rasvjete zaposleno 20 od ukupno 90 stručnjaka tvrtke
BORNA FILIĆ/PIXSELL U odjelu LED rasvjete zaposleno 20 od ukupno 90 stručnjaka tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia