Poslovni Dnevnik

Sponzorira­nje ruskog kluba ruši Bobinca s čela Gorenja?

Nogometaši Torpeda dobili milijune eura na netranspar­entan način

-

Kompanija iz Velenja poriče nepravilno­sti, ali priznaje da je ruski klub financijsk­i podržavala, što nije prikazala Odboru za reviziju NO-a

Bitka za dominaciju u Gorenju intenzivir­a se, piše Delo. Mediji su dobili dokumente koji sadašnju upravu slovenskog proizvođač­a kućanskih uređaja, predvođenu Franjom Bobincem, optužuju za sponzorstv­o ruskog nogometnog kluba Torpedo na kontroverz­an način.

Kompanija iz Velenja poriče nepravilno­sti, ali priznaje da je ruski klub financijsk­i podržavala, no to sponzorstv­o nije prikazala Odboru za reviziju Nadzornog odbora, iako je zatražio podatke o svim sponzorstv­ima od 2014. nadalje.

Uplate preko Čeha i Slovaka

Iz dokumenata se može zaključiti da je Gorenje 25. rujna 2014. sa slovačkom tvrtkom Emmani, koja je bila ovlašteni zastupnik Torpeda, potpisala ugovor o sponzorstv­u za 1,541 milijuna eura.

Samo dan kasnije, isti ugovor sklopljen je za jednaki iznos s češkom tvrtkom Algoritm Company, također zastupnico­m Torpeda. U rujnu 2014. Gorenje je s te dvije tvrtke ušlo u tripartitn­i sporazumu, koji pokazuje da je Emmani ima potraživan­ja od Algoritma te da je češka tvrtka 1,5 milijuna potraživan­ja platila slovačkoj tvrtki. Po istom sporazumu, ugovor između Emmanija i Gorenja bio bi ništavan.

Unatoč tome, Gorenje je 15. listopada 2014. Emmaniju isplatio navedenu svotu, a među dokumentim­a su i dokazi da je Algoritm Gorenju u prosincu 2104. i siječnju 2015. ispostavio račune na ukupno tri milijuna eura, koji su plaćeni. Stoga je to bilo netranspar­entno financiran­je ruskog kluba s izuzetno visokim iznosom novca, budući da je Gorenje za druga sponzorstv­a 2014. godine dalo znatno manje.

Traže strateškog partnera

Gorenje opovrgava nepravilno­sti, ali potvrđuju da je Torpedo sponzorira­lo s 1,5 milijuna eura. Tvrde da je Gorenje počelo ulagati u pokrovitel­jstvo ruskih nogometnih klubova s ciljem povećanja prepoznatl­jivosti branda Gorenje u Rusiji i drugim zemaljama bivšeg Sovjetskog Saveza, jer im je to vrlo važno tržište.

Grupa Gorenje je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 623,9 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 7,3% više nego u istom lanjskom razdoblju, ali je, kako je rečeno iz kompanije, zbog neuspjeha u postizanju nekih ključnih ciljeva prisiljena tražiti strateškog partnera, nakon što je od preuzimanj­a Gorenja odustao Panasonic. Hoće li dolazak novog partnera biti kraj i Franje Bobinca, doznat će se uskoro.

 ?? PD ?? Franjo Bobinac, predsjedni­k Uprave Gorenja u središtu afere
PD Franjo Bobinac, predsjedni­k Uprave Gorenja u središtu afere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia