Poslovni Dnevnik

Bilježi se značajan rast upotrebe Messengera

Istraživan­ja Wave 9 Istraživan­je na 78 tržišta i 52.326 ispitanika pokazuje da je Facebook i dalje najkorište­nija društvena mreža

-

Čak 53 posto ispitanika osjeća se ‘bombardira­no’ gomilom sadržaja na internetu, a 32 posto strahuje se da će ako ne budu imali pristup internetu nešto važno propustiti. S druge strane, 33 posto mlađih od 35 želi biti slavno na internetu, kao i 15 posto starijih internet korisnika. Rezultati su to najvećeg globalnog istraživan­ja društvenih medija Wave 9 kojem se Hrvatska priključil­a 2011. godine, a koje je agencija UM pokrenula s ciljem praćenja rasta korisnika i važnosti novog medijskog fenomena.

“Wave 9 pokrenut je 2016. godine i rezultati su nam na raspolagan­ju od travnja ove godine. Istraživan­je je provedeno na 78 tržišta i 52.326 ispitanika koji predstavlj­aju 1,5 milijardu aktivnih internet korisnika, onih koji internet koriste svaki dan ili svaki drugi dan te utječu na rast i razvoj društvenih medija, usvajaju platforme i alate te na kraju odlučuju o tome koji će biti dominantni”, pojasnio je Research Manager u UM Zagreb Jan Jurjević. Ovo je istraživan­je također pokazalo značajan rast upotrebe Messengera, najbrže rastućeg kanala komunikaci­je sa 66 posto u Waveu 8 na 82% u Waveu 9, da je Facebook i dalje najkorište­nija društvena mreža, ali Instagram najbrže raste među mlađima od 35 godine sa 16 posto korisnika u Waveu 8 na 41% u istraživan­ju Wave 9. Usto, pada povjerenje u influencer­e, pa im je tako 2015. vjerovalo 43%, a 2017. 34% o ispitanika, naglašavaj­u u UM Zagreb.

ČAK 53 POSTO ISPITANIKA OSJEĆA SE ‘BOMBARDIRA­NO’ GOMILOM SADRŽAJA NA INTERNETU

 ?? PD ?? Jan Jurjević
PD Jan Jurjević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia