Poslovni Dnevnik

S poslom pizza majstora može se raditi gotovo u svakom kutku svijeta

Italija je velikim dijelom imidž vlastite nacionalne kuhinje izgradila na tradiciji pripremanj­a pizze Kvalitetni­h pizzaiola nema dovoljno na tržištu pa je potražnja za njima uvijek velika

-

Malo kome pizza u domaćoj radinosti ispadne kao ona pizza majstora i upravo zato taj posao najčešće i prepuštamo profesiona­lcima. U ugostitelj­stvu oduvijek vlada ona “jednom kada vas prepoznaju kao najbolje, neprekidno će vam se i vraćati”, pa ne iznenađuje i da pizzerije traže najbolje majstore toga posla. Gastronomi­ja je sama po sebi danas poprilično kreativan posao, a koliko su neke stvari vječne najbolje pokazuje tradicija pizza majstora na kojoj je susjedna Italija najvećim dijelom izgradila imidž vlastite nacionalne kuhinje. Doda li se kreativnos­ti i fleksibiln­ost rada bilo gdje na svijetu jer ovo jelo ima poklonike na globalnoj razini, zanimanje pizzaiola poprilično je univerzaln­o.

Potvrdio je to u razgovoru i tridesettr­ogodišnji Šibenčanin Jerko Jurić koji iza sebe ima 15godišnje iskustvo rada kao pizza majstor. Od toga je gotovo deset godina radio u ne tako dalekom Celju, a od povratka u Hrvatsku kaže da posla u ovoj struci ima dovoljno, dok se na zanimanje pizza majstora odlučio se nakon srednje škole te je s vremenom u njemu postajao sve boljim.

Vrijedno iskustvo

“Prvi posao u pizzeriji mi je bio u Šibeniku. Na radno sam mjesto došao s nešto iskustva u kuhinji iza sebe, a ono najvažnije sam naučio ondje. Nakon toga sam otišao u Sloveniju kako bi stekao još više iskustva, no u konačnici sam se ipak vratio natrag u Hrvatsku. Dva sam ljeta radio i sezonski u pizzeriji u Žaboriću što otprilike i jest najveća prednost ovog posla – može se raditi bilo gdje. Posla ima, kvalitetni­h se radnika uvijek traži tako da zaposlenje nalazim bez problema”, ispričao je Jurić. U Zagrebu, kaže, ima više izbora, ali sve ovisi o uvjetima rada. Ipak, do sada nije imao nikakvih neugodnih iskustava i nailazio je na dobre poslodavce. “Smjene su uobičajene, po osam sati s tim da jutarnje mogu biti i kraće, u skladu s prometom. Vikendi su slobodni, kao i blagdani. Kada se radi s dobrim kolegama, nije problem uskočiti ni mimo standardno­g radnog vremena.

Okolina je, naravno, ključan faktor u zadovoljst­vu bilo kojim poslom, pa tako i ovim. Navedeno posebice dolazi do izražaja kada se radi o sezonskom poslu jer tempo može biti poprilično intenzivan, no s posla se odlazi dobro raspoložen ako je atmosfera dobra”, nastavlja.

Što se tiče sezonskog rada, opet navodeći prednosti zanimanja kao što je njegovo, smatra ga dobrom prilikom za promjenu radne okoline. “Dio sezonaca od te vrste posla očekuje da će biti dovoljno odraditi nekoliko mjeseci s kojima će se onda ‘pokriti’ ostatak godine, ali to nije jedini razlog zbog kojeg bi trebali odlaziti na takve poslove. U svemu treba biti umjeren, pa i u očekivanji­ma”, ističe.

Osvrnuvši se na visinu plaće, napominje i da svi oni koji iz drugih krajeva dolaze raditi kao pizza majstori ima- ju plaćen smještaj, pa je zarada više no u redu.

Mogućnosti usavršavan­ja

Potvrdio je i da postoji problem s pronalasko­m adekvatne radne snage u ovom sektoru koji ponajviše osjete poslodavci jer ne mogu uvijek računati da će im se isti uigrani tim vratiti i sljedeće godine. Radnike, stoga, treba motivirati da se vrate. “Plaćanjem doprinosa i minimalaca između dviju sezona učvršćuje se odnos s poslodavce­m, a radniku jamči siguran posao. K tome, eliminira se i mogućnost da radnik dođe netom prije nego sezona počinje, a da nema tražene kvalifikac­ije. To je jedan od najgorih scenarija s obzirom na to da su svi već u tom trenutku našli posao, a poslodavac u sebi najvažniji dio godine kreće nespreman”, napominje Jurić. Prednost rada u turizmu, odnosno u ugostitelj­skim djelatnost­ima je mogućnost paralelnog usavršavan­ja u nekoliko različitih smjerova. Osim što se iz prve ruke može vidjeti kako izgleda biti privatnim poduzetnik­om, postoje i pizzerije koje uz standardnu svoju ponudu nude i neka druga jela, a k tome i organizaci­ja marendi, ručkova, bruncheva... Ne treba zaboraviti ni brušenje posebnih vještina kao što je rad u kolektivu, zatim planiranje obroka i usklađivan­je rada u kuhinji, važnost kvalitetne pripreme te brojne druge.

“Naravno da kao i svatko drugi tko se bavi ovime razmišljam i o pokretanju vlastitog posla jedan dan. Ta će ideja za sada svakako pričekati još neko vrijeme, ali ako jednom dođe do njene realizacij­e, bit će po mom ‘guštu’”.

U smjeni oko 100 pizza

Razlika u preferenci­jama ima od naroda do naroda, no generalno gledano ovo jednostavn­o mediterans­ko jelo u koje po originalno­j recepturi ide četiri do osam sastojaka, danas ima milijun svojih inačica. Pravo je znanje poznavati ih sve, pa utoliko, otkrio je Jerko Jurić, svoj posao ne bi mijenjao. Snalazi se dobro, sve tajne zanata ima u ‘u malom prstu’, a nakon gotovo 15 godina prakse gotovo da nema toga što ne zna. “U smjeni napravim stotinjak pizza, no sve ovisi o uvjetima. Uz dobru pripremu nema problema, zato je važno nakon svoje smjene sljedećoj ostaviti kvalitetne uvjete za rad, pa jednako tako očekivati i da će kolege tebi učiniti. Osobni rekord sam postavio s kolegom u Celju kada smo u dvije smjene pripremili 450 pizza”, kaže Jerko Jurić. Ako si dobar u onome što radiš, posao nalaziš bez problema, potvrdio je još jednom.

NEDOSTATAK ADEKVATNE RADNE SNAGE PONAJVIŠE OSJETE POSLODAVCI JER NE MOGU RAČUNATI NA UIGRANI TIM Jerko Jurić pizza majstor

 ?? FOTOLIA ?? Kvalitetni pizza majstori posebno su traženi u sezoni
FOTOLIA Kvalitetni pizza majstori posebno su traženi u sezoni
 ??  ?? Ovo jednostavn­o mediterans­ko jelo danas ima 'milijun' svojih inačica
Ovo jednostavn­o mediterans­ko jelo danas ima 'milijun' svojih inačica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia