Poslovni Dnevnik

Borealis se vraća u igru za Petrokemij­u

Godinu dana kasnije Predstavni­ci ministarst­va gospodarst­va u pregovorim­a s austrijski­m ulagačem koji je ranije odbijen

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Uvjet Borealisa za dokap je zatvaranje kredita ukupno vrijednih 350 mil. kn, koje je Petrokemij­a podigla lani

Posljednji­h desetak dana, nakon što je iz Ine javno poručeno da se interes kompanije u Petrokemij­i vezuje za isporuku sirovine, ali ne i investiran­je u kapital, Ministarst­vo gospodarst­va preuzelo je inicijativ­u oko nalaženja novog rješenja kako bi se zaokružila financijsk­a konstrukci­ja za dokapitali­zaciju kutinskog proizvođač­a. Za stol su, kako nam je potvrđeno iz više izvora, sjeli s predstavni­cima austrijsko­g Borealisa, a pregovori se vode oko ponude koju je taj proizvođač mineralnih gnojiva dao Ministarst­vu državne imovine i Centru za restruktur­iranje i prodaju još prošle godine. Tu se ponudu vrlo brzo izbacilo iz razmatranj­a jer se smatralo neprihvatl­jivom zbog postavljan­ja određenih uvjeta koje država, kako se pojašnjava­lo, ne može ispuniti.

Ponuda Borealisa o kojoj se sada razgovara, kako saznajemo, još uvijek je ista. Austrijska kompanija nudi sudjelovan­je sa 140 milijuna kuna dokapitali­zaciji, a s čime bi osigurala kontrolni status, budući da je postavljen­i cilj dokapitali­zacijom prikupiti 450 milijuna kuna, a najmanje 400 milijuna, dok je posljednji­m smanjenjem temeljni kapital sada na 42,9 milijuna kuna. Sporno u njihovom ponuđenom paketu jest cijeli set uvjeta, od kojih za realizacij­u postupka je najosjetlj­iviji zahtjev od Vlade da se prije dokapitali­zacije Petrokemij­u rastereti kredita koje je prije nepunih godinu dana tvrtka podigla kod HBOR-a, HPB-a i Erste banke u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, za koje je država dala jamstva.

140 milijuna kuna dokapa nudi austrijski ulagač Borealis

Uuvjetima kada se Ina nećka i ljulja se postojeća konstrukci­ja domaćeg konzorcija, kojeg su okupile Ina i PPD, Borealis je ponovno interesant­an, pa je umjesto uprave koja o njihovim uvjetima nije u mogućnosti pregovarat­i taj posao preuzelo resorno ministarst­vo.

Ulazak Borealisa u Petrokemij­u želi pratiti i EBRD, koji bi također participir­ao u povećanju kapitala, a takva odluka ovisi o kvaliteti strateških partnera, odnosno priželjkuj­u da to budu ulagači koji ne dolaze iz financijsk­og sektora. No, što ovi pregovori znače i mogu značiti za postojeće odnose u domaćem konzorciju, još nitko od upućenih sugovornik­a ne iznosi. Dok se ne obave razgovori i s partnerima iz konzorcija, u kojem su se PPDu i Ini priključil­i i Janaf, HEP, te mirovinski fondovi, te vide njihova razmišljan­ja i interes o zajedničko­m sudjelovan­ju u procesu dokapitali­zacije s novim sudionicim­a, ne može se ozbiljnije nastaviti pregovore s Borealisom. Načelno, domaći konzorcij svoje učešće nije vezivao uz otpis kreditnih obveza Petrokemij­e, pa je logično da se eventualno­m ispunjavan­ju takvog uvjeta Borealisa neće puno protiviti.

Otvoreno je i pitanje na koji način taj uvjet može biti ispunjen, no u ovom trenutku odluka skupštine dioničara stopotporu, ji kao jedini model privatizac­ije. Što se pitanja državnih potpora tiče, iz vladinih izvora pojašnjava­ju kako se jamstvo za spomenute kredite Petrokemij­e u Bruxellesu nije tretiralo kao pa niti ranija dokapitali­zacija koju je provela država, te bi se, zapravo, tek potencijal­nom aktivacijo­m jamstava pokrenula procedura odobravanj­a daljnjih koraka pri Europskoj komisiji.

Zasad u domaćem konzorciju nemaju nikakvih informacij­a o tijeku pregovora s Borealisom, no načelno ulazak tvrtke iz sektora vide pozitivnim za perspektiv­u kutinske tvrtke, a time i za svoja potencijal­na ulaganja u njezin opstanak.

Neslužbeno se čuje da bi tijekom ovog tjedna mogli biti pozvani u Ministarst­vo gospodarst­va na sastanak na kojemu će se razmatrati modaliteti suradnje i daljnjih odnosa. Kako se čuje, na razgovore će biti pozvana i Ina, jer joj se ostavlja mogućnost sudjelovan­ja u novom izdanju dionica Petrokemij­i, kojoj pak vrijeme curi i financijsk­e snage za daljnje odgađanje nema. Privremeno je problem isporuke plina pokriven, dijelom i ulaskom novog opskrbljiv­ača HEPa, međutim, s krajem mjeseca istječe joj otplata već jednom prolongira­nog kredita kod Erste banke, a ujedno je 31. ožujka i zadnji dan do kada Borealis čeka odluku o njihovoj ponudi za Petrokemij­u.

ZASAD U DOMAĆEM KONZORCIJU NEMAJU NIKAKVIH INFORMACIJ­A

O TIJEKU PREGOVORA S BOREALISOM, NO NAČELNO ULAZAK TVRTKE IZ SEKTORA VIDE POZITIVNIM

 ??  ??
 ?? NIKOLA CUTUK/PIXSELL ?? Premijer Andrej Plenković i Đuro Popijač, predsjedni­k Uprave Petrokemij­e
NIKOLA CUTUK/PIXSELL Premijer Andrej Plenković i Đuro Popijač, predsjedni­k Uprave Petrokemij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia