Poslovni Dnevnik

ŠTO SU ZAPRAVO ZIMSKI UVJETI? ‘IZ RIJEKE DO VARAŽDINA SAMO PREKO SLOVENIJE’

Što su zapravo zimski uvjeti? Prijevozni­ci uputili 6 zahtjeva Vladi i nadležnima, traže da napokon razjasne kriterije

- DARKO BIČAK

Policija i cestarske službe imaju različitu definicju zimskih uvjeta i kad moraju zatvoriti ili čistiti cestu

Vremenske prilike su nepredvidl­jive te izazivaju velike probleme u prometu na svim razinama, što smo najbolje mogli vidjeti proteklog tjedna, no neusklađen­ost državnih službi dodatno komplicira život cestovnim prijevozni­cima stavarajuć­i im, tvrde, milijunske gubitke.

Zahtjevi prijevozni­ka

Zbog toga je u petak u Ministarst­vu pomorstva, prometa i infrastruk­ture, na inicijativ­u Udruge Hrvatskih cestovnih prijevozni­ka (UHCP), sastaOčeku­ju nak svih nadležnih služi s pri- jevoznicim­a. Na sastanku su se našli policija, Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb, inspekcije te predstavni­ci samog Ministarst­va.

Kako je pojasnio Dragutin Kranjčec, predsjedni­k UHCPa, prijevozni­ci već duže traže susret s nadležnima kako bi se riješila neodrživa situacija. Zbog porezne i trošarinsk­e politike cestovni prijevozni­ci su ionako, kažu u UHCPu, u podređenom položaju u odnosu na konkurenci­ju iz EU, a svake zime trpe troškove zbog lijenosti i inertnosti institucij­a.

“Da li uopće netko zna što su to zimski uvjeti na cestama? Policija skida kamione s autoceste već pri prvim centimetri­ma snijega jer su nastupili ‘zimski uvjeti’.

Cestarska poduzeća pak ne vade mehanizaci­ju za čišćenje dok visina snijega nije prešla 10 cm. Pa tko je tu lud?”, rezigniran je Kranjčec. Zbog toga je UHCP uputio institucij­ama šest zahtjevima o kojima bi se trebali ovi očitovati za mjesec dana.

Druga zima

“Jasno nam je da je za ovu godinu već sve gotovo, no tražimo da napokon netko počne u ovoj državi nešto raditi. Naši kamioni iz luke Rijeka idu do Varaždina preko Slovenije koja je valjda ravničarsk­a zemlja u kojoj nikada ne pada snijeg ili možda ima institucij­e koje se brinu o svojim građanima i rade svoj posao”, ističe Kranjčec.

Prijevozni­ci traže i jasnije kriterije po kojima policija i inspekcije isključuju vozače iz prometa, za primjer obvezu da se imaju lanci koji se pod prijetnjom kazne ne smiju stavljati. Pri tome, kažu, ne traže nikakve protekcije prema onim pojedincim­a ili tvrtkama koji ne zadovoljav­aju uvjete ili nemaju propisanu opremu.

ZBOG LIJENOSTI I INERTNOSTI INSTITUCIJ­A TRPIMO MILIJUNSKE ŠTETE Dragutin Kranjčec UHCP

 ??  ?? odgovor za najkasnije mjesec dana
odgovor za najkasnije mjesec dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia