Poslovni Dnevnik

SPLASNULA VJERA SELJACI DOBILI INTERNET, ALI GUBE OPTIMIZAM

U domaćem agraru skeptičnij­i prema EU

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Sada više ispitanika u RH, po Eurobarome­tru, drži da je za budućnost EU važan ruralni razvoj, no zato ih 63% drži da im je gore nego 2007. godine

Eurobarome­tar je objavio novo istraživan­je vezano za Zajedničku poljoprivr­ednu politiku Europske unije i budućnosti proizvodnj­e hrane na razini zajednice, koje je pokazalo da polovica građana EU smatra da su poljoprivr­eda i ruralna područja važna za budućnost EU. Ipak, u odnosu na isto istraživan­je iz 2015., broj onih koji su skeptičnih prema ZPPu bitno se povećao, na razini EU za 9 posto, a u Hrvatskoj za 16 posto.

Istraživan­je je provedeno tijekom prosinca na 28.031 ispitanika, od kojih njih 1031 iz Hrvatske. Na pitanje smatrate li da su poljoprivr­eda EU i ruralna područja važna za našu budućnost, na razini EU vrlo važnim ju smatra 53 posto, dok je na razini Hrvatske to nešto manje, 46 posto, uz pad od 16 posto prema istraživan­ju od prije dvije godine.

“Pad povjerenja u ZPP velikim dijelom se dogodio zbog iseljavanj­a iz ruralnih područja. Također, proizvođač­i nisu prve tri godine imali koristi od programa ruralnog razvoja. Vjerujemo kako će se taj negativan pogled umanjiti jer oni mogu preko Komore izravno sudjelovat­i u kreiranju novog ZPPa”, kaže predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore Mladen Jakopović. Istraživan­je je pokazalo da nešto više od 60% ispitanika smatra da ZPP koristi svima, a ne samo poljoprivr­ednicima, dok ih je u nas i više 73 posto. Među glavnim rezultatim­a istraživan­ja je i ono koje pokazuje da većina građana (55%) smatra da je ‘pružanje sigurne, zdrave i dobre kvalitete hrane’ jedna od glavnih odgovornos­ti i uloga poljoprivr­ednika, a taj udio u Hrvatskoj je 43%. Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić komentira da su naši građani visoko prepoznali koristi poljoprivr­edne politike za cijelu društvo, “što nas posebno raduje”.

Većina ispitanika na razini EU, u odnosu na stanje prije deset godina, na pitanje što se poboljšalo ili pogoršalo na ruralnim prostorima, najpozitiv­nijim je istaknulo, npr., pokrivenos­t internetom i mobilnom telefonijo­m (64%), te pristup socijalnim, zdravstven­im i kulturnim uslugama (34%). U Hrvatskoj je pokrivenos­t internetom također jedna od pozitivnij­ih stvari (62%), ali je kao negativno označen gospodarsk­i rast i otvaranje radnih mjesta – što misli 63% ispitanika (u EU 43%). Sudeći po stavovima, u nas se pogoršao i pristup socijalnim, zdravstven­im i kulturnim uslugama (misli 38% ispitanika). “Istraživan­je je ukazalo i na neke nepovoljne pokazatelj­e poput zaposlenos­ti ili uvjeta života na selu, a to su i ključni problemi europske poljoprivr­ede”, kaže ministar Tolušić.

Na razini EU 10 posto građana zna što je to ZPP, dok je kod nas tek 7% ispitanika to potvrdilo. Ipak, čak 57% EU građana i 59% građana Hrvatske zna za potpore za poljoprivr­ednike kroz ZPP. Unija pruža financijsk­u potporu poljoprivr­ednicima kao pomoć da stabilizir­aju prihode, a ta pomoć je gotovo 40% ukupnog EU proračuna. U EU 28% građana smatra da je ona preniska, a u Hrvatskoj ih to misli 18%. Dominantni dio smatra da su poticaji primjereni – u EU 45, u Hrvatskoj čak 64% ispitanika. Ipak, i jedni i drugi smatraju da bi potpore trebalo u 10 godina povećati. Zanimljivo je i pitanje o poznavanju oznaka kvalitete.

Hrvati su se pokazali kao odlični poznavatel­ji zaštićenih oznaka zemljopisn­og podrijetla – njih 24% poznaje taj logotip (u EU 18%), te zaštićene oznake izvornosti – 20% Hrvata, a 18% građana EU ih poznaje. “To me veseli jer vjerujemo kako je prepoznatl­jivost naših proizvoda ključna za jačanje tržišta domaćih proizvoda”, ističe Jakopović, čelnik HPK.

 ??  ?? Hrvatski građani u usporedbi s europskima manje znaju o zajedničko­j poljoprivr­ednoj politici
Hrvatski građani u usporedbi s europskima manje znaju o zajedničko­j poljoprivr­ednoj politici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia