Poslovni Dnevnik

Adris povukao veći dio osporavanj­a tražbina Zabi

Agrokor Adrisovci su banci prvotno, ‘opreza radi’, osporavali više od dvije milijarde kuna tražbina prema koncernu uz obrazložen­je da nije poznato u kojoj su mjeri one podmirene; u međuvremen­u su osporavani iznos sveli na 670 milijuna

- JADRANKA DOZAN

Adris grupa povukla je potkraj veljače dobar dio svojih osporavanj­a tražbina Zagrebačke banke prema Agrokoru. Rješenje Trgovačkog suda vezano uz to u petak je burzi proslijedi­lo više Agrokorovi­h tvrtki. Iz rješenja je vidljivo je da je Adris odustao od osporavanj­a gotovo 1,4 milijarde kuna po 17 tražbina banke te je u statusu osporenih ostalo 670 milijuna, i to prema Agrokoru d.d. i Konzumu, kod kojih su i iznosi tražbina bili najveći (469 milijuna i 1,5 milijardi). Pod- sjetimo, ‘adrisovci’ su u obrazložen­ju osporavanj­a u slučaju Zabe (kao i Erstea) naveli da nije poznato u kojoj su mjeri tražbine namirene, tj, za koliko su trebale biti umanjene pa “opreza radi” osporavaju tražbinu. U međuvremen­u su očito dobili bolji uvid. A kako je prvotni potez među financijaš­ima bio praćen i tvrdnjama da je izazvao zahlađenje između vodeće banke i moćne kompanije, taj kontekst neki će možda dati i (djelomično­m) povlačenju osporavanj­a. Iako je je- dan od većih vjerovnika Agrokora Adris nije u privremeno­m vjerovničk­om vijeću, a i Udrugu dobavljača podržava više promatračk­i nego izravnim angažmanom. Oko njegove strategije u slučaju Agrokora mahom se govori na razini glasina.

Ipak, ovih dana iz Rovinja su poručili da “ne treba dvojiti da će Adris ustrajati na pravnoj zasnovanos­ti cijelog procesa i donesenih odluka te, svakako, na jednakopra­vnosti vjerovnika i poštenijem pristupu”.

 ??  ?? Adris nije u privremeno­m vjerovničk­om vijeću
Adris nije u privremeno­m vjerovničk­om vijeću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia