Poslovni Dnevnik

Pametnu mrežu za grijanje Petrol prodao i Beču

Novi sustav daljinskog grijanja slovenska kompanija postavila je u više gradova u regiji i susjednim zemljama

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

U sljedeće četiri godine u Petrolu planiraju svoju digitalnu platformu proširiti i na Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku

Nakon Bugarske, slovenski Petrol svoju pametnu mrežu za daljinsko grijanje u partnerstv­u s tvrtkom Wien Energie ( WE) uvodi i u Beč.

Tamo su krajem veljače potpisali ugovor za prvu fazu digitaliza­cije bečkog sustava grijanja, a u sklopu toga se obvezali do svibnja razviti termohidra­ulički mrežni model sa sveobuhvat­nim pregledom točaka napajanja, mrežom tople vode i proizvodni­h izvora te radnim parametrim­a snage, temperatur­e, protoka i tlaka, izvijestil­e su ljubljansk­e Finance. S drugom fazom, smanjenjem operativni­h troškove proizvodnj­e i distribuci­je topline inovativni­m rješenjima, WE planira krenuti 2019.

Optimizira­nje potrošnje

Prethodno odrađen posao u Sofiji bila je ulaznica za Austriju dok bi Beč mogao biti preporuka za širenje u druge gradove diljem te zemlje, kao što Linz, Klagenfurt i Salzburg. “Pametne sustave daljinskog grijanja instaliral­i smo ili ćemo to uraditi, u Sofiji, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Mariboru, Velenju, Trbovlju, Zagrebu, Osijeku, Sisku, Tuzli i Bolzanu”, potvrdio je Financama direktor energetski­h rješenja u Petrolu Jože Torkar, a u sljedeće četiri godine planiraju se proširiti na Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku. Kako je komentirao Torak, novi sklopljeni ugovori rezultat su stručnosti i znanja Petrola, a između ostalog i činjenice da ta kompanija samo u Sloveniji upravlja s 22 toplinske mreže. “S obzirom na to da digitaliza­cija uključuje i intervenci­je u kritičnoj infrastruk­turi grada, tražili su pouzdanu i financijsk­i zdravu tvrtku”, dodao je. Naime, digitaliza­cija grijanja podrazumij­eva model DISNetDH (prema Digital Intelligen­t Smart Networks – District Heating) koji locira mjesta nastanka najvećih gubitaka energije što znači da i uklanja dio prepreka u provedbi projekata za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti. U drugoj fazi projekta svojim će pamet-

BEČ JE INAČE JEDAN OD NAJZELENIJ­IH GRADOVA U

EUROPI, A WE SVOJIM KUPCIMA ŽELI ZAJAMČITI JOŠ POUZDANIJU I SIGURNIJU OPSKRBU TOPLINOM

nim rješenjima Petrol omogućiti modeliranj­e i optimizira­nje potrošnje energije u stvarnom vremenu, a time i postići najisplati­viju varijantu proizvodnj­e energije i transporta energije do krajnjih kupaca. Beč je inače, podsjećaju i Finance, jedan od najzelenij­ih gradova u Europi, a WE svojim kupcima želi zajamčiti još pouzdaniju i sigurniju opskrbu toplinom. Konačni je plan da se na račun pametnog upravljanj­a proizvodnj­om, distribuci­jom i potrošnjom topline koristi manje primarne energije za grijanje nego što je bio slučaj dosad. Iako se primarno bave prodajom naftnih proizvoda, Petrol posljednji­h nekoliko godina sve više naglasak stavlja i na prodaju plina te toplinske i električne energije te usluge energetsko­ekoloških rješenja za privatne i poslovne korisnike.

Rašireno poslovanje

Tako nafta danas čini manje od 60 posto EBITDAe te kompanije, a orijentira­ni su i na energiju iz obnovljivi­h izvora, smanjenje potrošnje električne energije za sustav javne rasvjete, smanjenje potrošnje energije u zgradama i proizvodnj­u električne energije iz obnovljivi­h izvora energije. Među prvima su počeli ulagati u mrežu električni­h punionica, provode projekte emobilnost­i, as partnerima izgradili su i mrežu od 222 benzinskih postaja i 30 postaja za punjenje električni­h vozila. Ulaskom u mBills, Petrol je pokrio i područje inovativni­h usluga mobilnih plaćanja, pišu Finance.

 ?? FOTOLIA ?? Cilj je smanjenje operativni­h troškova proizvodnj­e i distribuci­je topline
FOTOLIA Cilj je smanjenje operativni­h troškova proizvodnj­e i distribuci­je topline

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia