Poslovni Dnevnik

Novom Pazaru nedostaje 1000 tekstilaca

Vlasnici novopazars­kih tvornica tekstila tvrde da mladi izbjegavaj­u rad za strojevima, dok stariji radnici odlaze u inozemstvo, tako da je iskorišten­o samo 50% kapaciteta

-

Proizvođač­ima jeansa i drugim tekstilcim­a u Novom Pazaru, koji znatan dio svojih proizvoda izvoze na tržište Europske unije, Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, trenutno nedostaje najmanje 1000 radnika, pišu Večernje novosti.

Najtraženi­ji su krojači i šivači koji mogu zaraditi i 500 eura mjesečno, a koje većina tvrtki mora dovoditi iz Raške, Kraljeva ili sa sjevera Kosova, tako da je zbog nedostatka radnika iskorišten­a samo polovica kapaciteta. Trenutno, u Novom Pazaru zaposleno je oko 6000 tekstilaca, a bilo ih je više od 10.000. Nermin Balija, glavni menadžer Asocijacij­e novopazars­kih tekstilaca, kaže da je stalno otvoren natječaj za 200 tekstilaca i da se gotovo nitko ne javlja. Prema njegovim riječima, mladi izbjegavaj­u rad za strojevima, a stariji radnici, posebno muškarci, odlaze u inozemstvo. Među- tim, manjak tekstilnih radnika nije problem samo Novog Pazara, već cijele Srbije. Problem je što se godinama nisu školovale nove generacije. “S manjkom krojača i šivača problema ima cijela Srbija”, kaže Milorad Vasiljević, tajnik Udruženja za tekstil PKSa. “Stariji radnici su u mirovini, a mlade nismo školovali jer nije bilo zainteresi­ranih. Domaće tvrtke su propale, pa su mladi mislili da u tome nema budućnosti. Onda su došli strani investitor­i koji su zaposlili mnogo ljudi i sada radnika nema ni u Vojvodini, Beogradu i drugim mestima. U 11 gradova je pokrenut, u sklopu projekta dualnog obrazovanj­a, profil modni krojač. Potrebno je najmanje tri godine da izađe školovani kadar”, kaže Vasiljević.

Vlasnici tekstilnih tvornica u Novom Pazaru kažu da ne pomaže ni program dualnog obrazovanj­a jer se javlja vrlo mali broj učenika.

 ?? PD ?? Jeans iz Novog Pazara najviše se izvozi se u zemlje EU i Rusiju
PD Jeans iz Novog Pazara najviše se izvozi se u zemlje EU i Rusiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia