Poslovni Dnevnik

Kostić uskoro većinski vlasnik Budvanske rivijere

Turizam u CG Iz hotelske grupe u državnu kompaniju izdvojit će se Sveti Stefan i Miločer, što povećava udjele manjih dioničara

-

Crnogorska vlada će ove godine prodati Institut Simo Milošević u Igalu, kao i Hotelsku grupu Budvanska rivijera nakon što se iz nje u novu državnu kompaniju izdvoje Sveti Stefan i Miločer, odlučio je Savjet za privatizac­iju.

Prodaja Budvanske rivijere, pišu Vijesti, uslijedit će nakon njenog restruktur­iranja, odnosno podjele na dvije kompanije, što odgovara sadašnjim manjinskim dioničarim­a Miodragu Kostiću i Neilu Emilfarbu koji će biti na korak do preuzimanj­a najvećih budvanskih hotela. Prema planu vlada, kompaniju koja će biti potpuno u državnom vlasništvu činit će Sveti Stefan i Miločer, turistički kompleks koji je zakupio poduzetnik Petros Stathis. Za vrijednost te imovine bit će smanjen državni kapital u preostalom dijelu Budvanske rivijere kojeg će činiti hoteli Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palace i Kristal. Zbog toga će porasti postotak vlasništva malih dioničara, a sada 30 posto imaju Kostić i Emilfarb. Oni će tako imati ili biti vrlo blizu većinskog paketa dionica, a plan Vlade je da proda sve svoje dionice koje će joj preostati u novoj Budvanskoj rivijeri.

Privatizac­ija Instituta Igalo obuhvatit će prodaju 56,48 posto dionica države uz obvezu kupca da realizira investicij­ski program. Prije tri godine pokušana je privatizac­ija Instituta na jednaki način, jedinu ponudu dostavio je konzorcij Internatio­nal Wellness Group, koji je za dionice nudio 10 milijuna eura, a za investicij­e 50 milijuna. Osim ulaganja u Institut ponuda se odnosila i na izgradnju stanova za tržište. Grupa građana Izbor, koja je tada sa DPSom činila vlast u Herceg Novom, prijetila je raskidom koalicije ako se ponuda prihvati, uz tvrdnje da iza te grupe stoje neki domaći poduzetnic­i, te je ponuda kasnije povučena.

Planom je predviđena valorizaci­ja Ade Bojane putem privatnoja­vnog partnerstv­a, a kroz “razvoj, izgradnju, financiran­je i upravljanj­e ekskluzivn­im turistički­m kompleksom i dugoročni zakup otoka Ada”. Turistički kompleksa Ada ostala je jedina vrijednost Ulcinjske rivijere, nakon što je vlada lani dala u zakup na 30 godina dva hotela. Vlada po istom modelu traži partnere za bivši vojni kompleks Mediteran na Žabljaku, za skijalište Kolašin 1600 i druge turističke objekte.

PRODAJA BUDVANSKE RIVIJERE

USLIJEDIT ĆE NAKON PODJELE NA

DVIJE KOMPANIJE, ŠTO ODGOVARA MANJINSKIM DIONIČARIM­A MIODRAGU KOSTIĆU I NEILU EMILFARBU

 ?? PD ?? Mogren jedan je od pet hotela koji će ostati u sastavu smanjene Budvanske rivijere
PD Mogren jedan je od pet hotela koji će ostati u sastavu smanjene Budvanske rivijere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia