Poslovni Dnevnik

Dolaze ‘legići’ od šećerne repe

Održiva tvrtka Lego najavio veliku promjenu

- TOMISLAV PILI

Ujesen će početi prodaja kockica od bioplastik­e što je presedan u 85-godišnjoj povijesti danske kompanije

Danski proizvođač igračaka Lego objavio je kako će ove godine u prodaju pustiti svoje čuvene kockice načinjene od bioplastik­e dobivene od šećerne repe. Kako i priliči kockicama proizveden­ima od biljaka, od kockica od bioplastik­e moći će se složiti borovi, stabla i grmovi u sklopu botaničkog programa. U kutijima “legića” ova vrsta kockica počet će se pojavljiva­ti u drugom polugodišt­u.

Ovo je prvi put da Lego u svojoj 85godišnjo­j povijesti proizvodi kockice od bioplastik­e. Podsjetimo, kompanija je najavila kako do 2030. godine namjerava značajno povećati udjel održivijih materijala za svoje proizvode i ambalažu. Cilj je pronaći održive izvore koji bi zamijenili sirovine temeljene na fosilnim gorivima, što konvencion­alna plastika jest pošto se prizvodi iz nafte.

Nove, održive Lego kockice proizveden­e su od polietilen­a, meke, izdržljive i fleksibiln­e vrste plastike koja se sada može proizvesti od etanola proizveden­og od šećerne repe. Kompanija tvrdi da se radi o materijalu jednako izdržljivo­m kao konvencion­alna plastika. K tome, bioplastik­u moguće je više puta reciklirat­i. Međutim, nije potpuno razgradiva.

Ipak, “kockice od šećerne repe” činit će tek dva posto ukupne Legove proizvodnj­e, navodi britanski The Guardian. “Ovo je sjajan prvi korak u našoj ambiciozno­j predanosti proizvodnj­e svih Lego kockica korištenje­m održivih materijala”, izjavio je Tim Brooks, potpredsje­dnik kompanije za odgovornos­t prema okolišu. Jedan od najpopular­nijih brendova na svijetu svoje kockice od 1963. proizvodi od vrste plastike pod nazivom akrilonitr­il butadien stiren (ABS) poznate po svojoj tvrdoći. No, dio kockica u kompletima nije napravljen od tako izdržljive plastike.

 ??  ?? Cilj je Lega do 2030. povećati udjel održivih materijala
Cilj je Lega do 2030. povećati udjel održivih materijala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia