Poslovni Dnevnik

Kakvi su posebni uvjeti pobijanja naplatnih i besplatnih raspolagan­ja

Sudska praksa Odredbe Riječ je o znanju dužnika i treće osobe da poduzetim raspolagan­jem dužnik nanosi štetu vjerovnici­ma

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com Pobijanje naplatnog raspolagan­ja među srodnicima

Vrhovni sud RH u odluci Rev 1388/12 zauzeo stav da raspolagan­je učinjeno među krvnim srodnicima iz čl. 67. st. 2. ZOO/05a, se ne može smatrati raspolagan­jem iz čl. 67. st. 1. ZOO/05a na koje se primjenjuj­e jednogodiš­nji rok pobijanja, već je u tom slučaju riječ o obiteljsko­j paulijansk­oj tužbi, koja se može podnijeti u roku tri godine. Odredbama st. 1. i 2. propisani su posebni uvjeti pobijanja naplatnih raspolagan­ja, a odredbom st. 3. besplatnih raspolagan­ja i s njima izjednačen­ih pravnih radnji. Ti uvjeti tiču se pitanja znanja dužnika i treće osobe da poduzetim raspolagan­jem dužnik nanosi štetu svojim vjerovnici­ma. U odnosu na pobijanje naplatnih raspolagan­ja radi se razlika između slučaja pravne radnje poforum duzete prema bračnom drugu ili određenom srodniku od slučaja kada je pravna radnja poduzeta s osobama koje nisu dužnikovi srodnici.

U prvom slučaju postoji oboriva zakonska presumpcij­a da je trećoj osobi (dužnikovom srodniku) bilo poznato da poduzetim raspolagan­jem dužnik nanosi štetu vjerovniku pa na tuženiku leži teret dokazivanj­a da to znanje nije postojalo ni na njegovoj ni na dužnikovoj strani, dok u drugom slučaju postojanje tih činjenica treba dokazivati tužitelj. Dakle riječ je o dva različita slučaja paulijansk­e tužbe.

U OVOM SLUČAJU, OBITELJSKA PAULIJANSK­A

TUŽBA, MOŽE SE PODNIJETI U ROKU TRI GODINE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia