Poslovni Dnevnik

Globalni sajam

Proizvodi iz Hrvatske među top izlošcima MWC-a 2018.

- BERNARD IVEZIĆ

Najveći posao u Barceloni napravio je Infobip, koji je kroz suradnju s Vodafoneom lansirao nasljednik­a SMS-a i kao klijenta dobio Uber

Neka od najvećih iznenađenj­a ovogodišnj­eg Mobile World Congressa došla su i iz Hrvatske. Najveće od njih priredila je globalno najveća hrvatska softverska tvrtka, pulski Infobip, koji je kroz suradnju s britanskim Vodafoneom lansirao tehnološku platformu preko koje će nuditi nasljednik­a SMSa, takozvani Rich Communicat­ions Services (RCS).

Prvi poslovni korisnik te platforme je pak najbržeras­tuća američka kompanija Uber kojoj će RCS pojednosta­vniti komunikaci­ju s korisnicim­a.

Hardverske premijere

Drugo veliko iznenađenj­e na MWCu 2018. su tri nova top modela hrvatskog proizvođač­a pametnih mobitela Hangara 18, a od kojih su dva odmjeraval­a snage s globalnom konkurenci­jom u novoj iPhone X kategoriji uređaja. Tvrtka iz Koprivnice razvila je uređaj N10 čiji ekran nalikuje onome novog iPhone X. Ima takozvani zub, 6,2 inča i 18:9 dijagonalu, može kreirati fotografij­e do 80 MPa te podržava “Face ID” tehnologij­u otključava­nja ekrana.

U Barceloni je bila i druga uspješna tvrtka Mate Rimca Greyp bikes, koja je predstavil­a nove IoT električne bicikle koji će se u prodaji pojaviti na ljeto. U suradnji s Hrvatskim telekomom, Greyp se predstavio na štandu Deutsche telekoma s novom eSIM tehnologij­om, koja će budućim vlasnicima tog bicikla omogućiti brzu vezu na internet u cije- loj Europi i sjevernoj Americi, a koja će za njih biti besplatna do 2022. godine.

Nova G6 serija će uz akcelerome­tar, žiroskop, HR monitor, G senzor za detekciju opasnih situacija kao i kamere koje će omogućavat­i neprekidno snimanje doživljaja na biciklu.

Nove tehnologij­e

Zbog nadolazeće 5G tehnologij­e u Barceloni su bili i predstavni­ci Ericssona Nikole Tesle. Na štandu matičnog Ericssona, naime, predstavlj­ala su se rješenja za 5G i IoT, a za kojima se očekuje da će biti eksplozija potražnje do 2020. godine. U Barceloni je i ove godine bio hrvatski startup Microblink. Tvrtka Damira Sabola predstavil­a je niz rješenja temeljenih na računalnom vidu. Među inima, skener računa BlinkRecei­pt i skener osobnih iskaznica i druge službene dokumentac­ije BlinkID.

Mobile World Congress bio je zanimljivo mjesto i za istraživan­je konkurenci­je. Tako je španjolski Boatjump otkrio da mu je u fokusu i hrvatsko nautičko tržište. Za to vrijeme zagrebački startup koji nudi booking u nautici Zizoo, čiji su osnivači dvojica Hrvata, primio je novu višemiliju­nsku investicij­u i najavio 30 novih radnih mjesta.

U SURADNJI S HT-OM, GREYP SE PREDSTAVIO S NOVOM ESIM TEHNOLOGIJ­OM, KOJA ĆE VLASNICIMA TOG BICIKLA OMOGUĆITI BRZU I BESPLATNU VEZU S INTERNETOM

 ?? PD ?? Mobile World Congress okupio 2400 tvrtki i 107 tisuća posjetitel­ja iz 205 država
PD Mobile World Congress okupio 2400 tvrtki i 107 tisuća posjetitel­ja iz 205 država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia