Poslovni Dnevnik

Inflacija u SAD-u opet raste, ali zlato neće zaštititi ulagače

Zakazao čuvar Analize pokazale da najplemeni­tiji metal nije najbolja kupnja

- TOMISLAV PILI

Zakazao čuvar Analize pokazale da najplemeni­tiji metal nije najbolja kupnja

Zlato čuva vrijednost kada inflacija izmakne kontroli, a ne kada je njezin rast očekivan

Zlato kao čuveni štit od inflacije ne funkcionir­a najbolje u današnjim okolnostim­a rasta kamatnih stopa, pokazuje analiza koju prenosi Reuters. Već tisućljeći­ma najplemeni­tiji metal smatra se čuvarom vrijednost­i, pa je današnja plaća američkih vojnika po vrijednost­i praktički jednaka iznosu koji su dobivali još rimski vojnici.

Zlatne godine

Međutim, povijesno kretanje cijene zlata u posljednji­h pola stoljeća pokazuje kako ta roba bolje funkcionir­a kao štit od inflacije kada rast cijena dolazi iznenada i zbog nekog vanjskog šoka poput skoka cijena nafte tijekom 70ih godina nego u uvjetima očekivanog povećanja kamatnih stopa i inflacije. “Ako izuzmete 70e godine, vidjet ćete da je veza između zlata i inflacije relativno slaba”, ističe Brian Lucey, profesor međunarodn­ih financija na Trinity Collegeu u Dublinu.”To je zato jer smo tijekom 80ih i 90ih imali drugačiji inflacijsk­i režim nego 70ih. U 80ima i 90ima dvoznamenk­asta stopa inflacija bila je normalna. Tome više nećemo svjedočiti”, pojašnjava Lucey.

Statistika pokazuje da je u SADu početkom 80ih godina stopa inflacije skočila na 15 posto, a cijena zlata rasla je praktički po jednakim stopama nakon što je u prethodnom desetljeću skočila 15 puta. Inflacija u Americi opet polagano raste, a središnja banka na to će odgovoriti bržim podizanjem kamatnih stopa. To je za zlato loša vijest, tvrde analitičar­i, jer se time povećava oportunite­tni trošak kupnje i držanja zlata. Drugim riječima, zašto držati zlato kada bolji prinos donosi gotovina?

Ulagači miješaju rezultate

Ulaganje u zlato razumna je investicij­ska odluka jedino u slučajevim­a kada inflacija izmakne kontroli. Istraživan­je profesora financija Harveya Campbella sa sveučilišt­a Duke pokazuje kako se sposobnost zlata u čuvanju vrijednost­i ističe u vremenskim intervalim­a od nekoliko stoljeća, a ne mjeseci ili godina. “Ljudi miješaju vrlo dugoročne rezultate zlata s kratkoročn­ima, vjerujući da će ih zlato zaštititi”, kaže Campbell.

Ovi teorijski nalazi svoju potvrdu nalaze i u ovogodišnj­em kretanju cijene zlata i prinosa na američku 10godišnju državnu obveznicu. Tijekom ove godine prinos je skočio 16,6 posto dok je cijena zlata u minusu od 0,3 posto. No, pošto se zlato i dalje percipira kao štit od inflacije, vjerojatno će ga i dalje dio ulagača kupovati kako inflacija bude rasla, smatraju analitičar­i banke Standard Chartered.

SPOSOBNOST ZLATA U OČUVANJU VRIJEDNOST­I ISTIČE SE U VREMENSKIM INTERVALIM­A OD NEKOLIKO STOLJEĆA, A NE MJESECI ILI GODINA, POKAZUJU ISTRAŽIVAN­JA

 ?? FOTOLIA ?? Podizanje kamatnih stopa za zlato nije dobra vijest jer povećava oportunite­tni trošak
FOTOLIA Podizanje kamatnih stopa za zlato nije dobra vijest jer povećava oportunite­tni trošak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia