Poslovni Dnevnik

Dodvoravan­jem biračima Trump riskira trgovinski rat sa svijetom

Tenzije na vrhuncu Žestoke reakcije na najavljene američke carine na čelik i aluminij

- TOMISLAV PILI

Tenzije na vrhuncu Žestoke reakcije na najavljene američke carine na čelik i aluminij

Analitičar­i vjeruju da su najave protumjera iz Europe, Azije i Južne Amerike najsnažnij­i argument odvraćanja

Nad svijet se nadvila prijetnja trgovinsko­g rata nakon što su Azija, Europa i Južna Amerika najavile protumjere ako SAD uvedu carine na čelik i aluminij. Američki predsjedni­k Donald Trump u četvrtak je izjavio kako će ovog tjedna objaviti stope carina kojom želi zaštititi američku metaluršku industriju od jeftinog uvoza.

Uništenje, a ne zaštita

Trump je najavio da će se uvoz čelika cariniti po stopi od 25 posto, a aluminij od 10 posto. No, dužnosnici Bijele kuće kasnije su kazali kako još neki detalji moraju biti usuglašeni. Najavljene carine rezultat su istrage koju je Trump naložio u travnju prošle godine kako bi se utvrdilo stanje u sektoru čelika. Predsjedni­k se pri tome pozvao na zakon iz 1962. prema kojem je Bijela kuća ovlaštena ograničiti uvoz u slučaju prijetnje nacionalno­j sigurnosti. Ministarst­vo trgovine utvrdilo je u izvješću da uvoz šteti domaćim proizvođač­ima i da bi mogao negativno utjecati na vojnu industriju.

Trump vjeruje da će carine zaštititi američka radna mjesta, no dio ekonomista smatra da će ih ustvari uništinu zbog povećanja troškova industrije koja koristi čelik i aluminij kao sirovinu. Iako je činjenica da je američka metalurgij­a izgubila tri četvrtine radnih mjesta između 1962. i 2005. godine, studija Američke udruge ekonomista pokazuje da je to prvenstven­o rezultat tehnološki­h poboljšanj­a jer je produktivn­ost po radniku u tom razdoblju skočila pet puta.

Američka najava naišla je na žestoke kritike najvažniji­h trgovinski­h partnera. Europska povjerenic­a za trgovi- Cecilia Malmström rekla je u petak u Singapuru da bi EU mogao odgovoriti protumjera­ma budu li se američke carine odnosile i na uvoz čelika i aluminija iz Europe, naglasivši da bi takav američki potez bio “duboko nepravedan”. Kanada je najveći američki dobavljač čelika i aluminija, pa je ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland kazala da će njezina zemlja poduzeti “reaktivne mjere” ako SAD uvede carine. No, nije navela pojedinost­i. Brazil, također veliki izvoznik čelika u SAD, zaprijeti

AMERIČKA METALURGIJ­A IZGUBILA JE

TRI ČETVRTINE RADNIH MJESTA OD 1962. DO 2005., ALI PRIJE SVEGA ZBOG TEHNOLOŠKI­H POBOLJŠANJ­A KOJI SU UVEĆALI PRODUKTIVN­OST

tio je “mutlilater­alanim ili bilateraln­im” potezima radi zaštite interesa. Kina je u petak pozvala SAD da pokaže suzdržanos­t “pri upotrebi alata za zaštitu trgovine”. “Kada bi sve zemlje slijedile primjer Sjedinjeni­h Država, to bi nedvojbeno ozbiljno utjecalo na međunarodn­i trgovinski poredak”, kazala je za AFP glasnogovo­rnica ministarst­va vanjskih poslova Huan Chunying.

Amerika više nije hegemon

Iako je trgovinski rat među saveznicim­a moguć i kao takav nije novost, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić smatra kako si Amerika ipak neće dopustiti potonuće u takvu situaciju. “Nekoliko je dimenzija ovog pitanja. Na teoretskoj razini razvijenij­a država i integracij­i ima više koristi od manje razvijene zemlje. Amerika stoga nema logike da se ponaša na protekcion­istički način. Druga su stvar protumjere koje najavljuje EU kao najveći trgovinski blok na svijetu. To je najsnažnij­i argument odvraćanja takve politike”, ističe Brkić.

Prema njegovu mišljenju, iako se SAD poziva na zaštitu nacionalni­h interesa, pitanje je koliko se u ovom slučaju radi o tome, o koliko o mjeri za unutarnju političku uporabu. “Mislim da to trgovinsko­g rata neće doći. SAD se ne može više ponašati kao hegemon”, kaže Brkić dodavši kako bi se uvođenje carina kosilo i s pravilima Svjetske trgovinske organizaci­je. Od carina američka industrije ne bi imala neke velike koristi jer uvoz čelika i aluminija čini tek dva posto ukupnog uvoza. Prema izračunu analitičar­a britanske banke Barclays, carine bi “otkinule” godišnje između 0,1 i 0,2 posto ekonomskog rasta čime bi se poništio utjecaj nedavno predstavlj­ene porezne reforme.

 ?? REUTERS ?? Uvoz čelika i aluminija čini tek dva posto ukupnog američkog uvoza
REUTERS Uvoz čelika i aluminija čini tek dva posto ukupnog američkog uvoza
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia