Poslovni Dnevnik

Sjever Europske unije protiv reforme eura

Burze

- TOMISLAV PILI

Ne dubljoj integracij­i Skupina osam država ne želi ministra financija eurozone

U zajedničko­m dokumentu poziva se na dovršetak bankovne unije i snažniju izvedbu fiskalnih politika

Sjeverne članice Europske unije nisu spremne prihvatiti ideju francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona o ministru financija eurozone ili zajedničko­m proračunu 19 država koje koriste euro. Kako prenose agencije, Danska, Estonija, Finska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska i Švedska objavile su u utorak dokument u vezi reforme eurozone.

U njemu stoji kako se treba fokusirati na dovršetak bankovne unije, poboljšanj­e usklađenja s proračunsk­im pravilima te osnivanje “europskog monetarnog fonda”. Ambiciozni­je planove ostavilo bi se za kasnije. “Snažnija izvedba nacionalni­h strukturni­h i fiskalnih politika u skladu sa zajednički­m pravilima treba imati prioritet pred dalekosežn­im prijedlozi­ma”, stoji u dokumentu.

Finski ministar financija Petteri Orpo ističe kako su u Macronovom prijedlogu neke “lijepo ih je imati” reforme, poput zajedničko­g ministra financija, ali to neće riješiti prave probleme. “To će se učiniti jedino kroz pragmatičn­e korake”, kaže Orpo. Primjer tog pragmatizm­a je bankovna unija oko čega su članice najbliže kompromisu. Iako su za širenje Europskog stabilizac­ijskog mehanizma u monetarni fond, skupina osam država ne dijeli želju Europske komisije da ga nadzire Europski parlament.

PREOBRAZBU EUROZONE TREBA PROVESTI KROZ PRAGMATIČN­E

KORAKE, A NE DALEKOSEŽN­E REFORME, PORUČUJU IZ FINSKE

 ?? REUTERS ?? Finski ministar financija Petteri Orpo
REUTERS Finski ministar financija Petteri Orpo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia