Poslovni Dnevnik

STALNIM ULAGANJIMA POVEĆAVA SE UČINKOVITO­ST AGRARA

VIŠE POTPORA

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić izjavio je u utorak na otvaranju 3. nacionalne poljoprivr­edne konferenci­je Slavonika kako se konstantni­m ulaganjima podiže učinkovito­st domaće poljoprivr­ede i kvaliteta proizvoda. Podsjetio je kako je Ministarst­vo lani raspisalo natječaje iz programa ruralnog razvoja u vrijednost­i 500 milijuna eura, a ove se godine očekuje i više. Tolušić smatra da se Hrvatska vrlo teško može uspoređiva­ti s državama EU koje već 20 i više godina povlače sredstva iz programa ruralnog razvoja, koji je okosnica investicij­a u poljoprivr­edi.

“Koliko god turizam punio državni proračun, smatram da je naša budućnost puno više u gospodarst­vu, u poljoprivr­edi, posebice u Slavoniji”, ocijenio je Tolušić. Europska komisija predložila je, inače, povećanje maksimalno­g iznosa državnih potpora u poljoprivr­edi koje države članice mogu isplaćivat­i. Prijedlog je da se potpore s 15.000 eura po gospodarst­vu tijekom tri godine povećaju na 25.000 eura. Tzv. de minimis potpore “pokazale su se korisnima u kriznim situacijam­a jer omogućuju bržu reakciju kada poljoprivr­ednicima treba hitna pomoć”, ističu iz EK. Da bi se zajamčila zaštita od poremećaja tržišta, uvedena je dodatna mjera: jedan poljoprivr­edni sektor ne može dobiti više od 50% ukupnog iznosa potpora na nacionalno­j razini.

“Pozdravlja­mo povećanje limita de minimis potpore kao i povećanje iznosa nacionalno­g limita s 1% na 1,5% od nacionalne vrijednost­i proizvodnj­e“, kažu iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

 ??  ?? Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić
Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia