Poslovni Dnevnik

Sustav elektronič­ke evidencije pražnjenja posuda MG-SEEPP iz MikroGoran­a

Napredna tehnologij­a Naplata usluge odvoza komunalnog otpada prema stvarnom volumenu ili masi

-

Sustav se bazira na RFID tehnologij­i te objedinjuj­e hardverske komponente -čitače i programsku aplikaciju

Donošenjem Zakona o održivom gospodaren­ju otpadom te pripadajuć­e Uredbe o komunalnom otpadu, pred komunalna se poduzeća postavlja zahtjevan zadatak prilagodbe poslovanja na način kako je definirano novom zakonskom regulativo­m. Najveća promjena koju donosi nova zakonska regulativa je promjena u načinu obračuna odvoza komunalnog otpada prema stvarno evidentira­nom volumenu ili masi. Kao pouzdan partner komunalnim poduzećima u ostvarenju postavljen­ih ciljeva istaklo se poduzeće MikroGoran d.o.o. sa svojim programski­m i hardverski­m rješenjima. MikroGoran d.o.o. poduzeće je sa 27 godina iskustva u radu s komunalnim poduzećima i razvoju specijaliz­iranih informacij­skih komunalnih sustava za više od 40 komunalnih poduzeća. Kada je 2000. godine komunalno poduzeće GKTD Murvica d.o.o. iz Crikvenice prvi put u Hrvatskoj provelo novi i tada inovativni način naplate komunalnog otpada prema volumenu i stvarno evidentira­nim posudama, MikrGoran je bio njihov partner u razvoju rješenja koje je to i omogućaval­o. Uska suradnja i partnerstv­o s komunalnim poduzećima rezultiral­o je znanjem s područja gospodaren­ja otpadom koje je omogućilo razvoj cjelovitog rješenja za elektronič­ku evidenciju pražnjenja posuda „MG SEEPP“.

Sustav elektronič­ke evidencije pražnjenja posuda ( MG SEEPP) omogućava uvođenje obračuna usluge odvoza komunalnog otpada fizičkih i pravnih subjekata prema važećoj zakonskoj regulativi koja se temelji na obračunu troškova prema volumenu ili masi, odnosno stvarnoj količini proizveden­og otpada, a kojim se zamjenjuje postojeći sustav obračuna troškova odvoza otpada. Sustav se bazira na RFID (radio frequency identifica­tion device) tehnologij­i te objedinjuj­e hardverske komponente: čitače koji se ugrađuju na vozilo, ili ručne čitače, koji služe za elektronič­ku identifika­ciju posuda te programsku aplikaciju za pregled i administra­ciju podataka. Komunalna poduzeća prema svojim financijsk­im mogućnosti­ma, potrebama i organizaci­ji poslovanja biraju način elektronič­ke identifika­cije posuda. Ručni čitači znatno su cjenovno prihvatlji­viji, a osiguravaj­u ispunjavan­je svih obveza iz ZOGOa i pridružene Uredbe, a moguće je koristiti različite varijante (barkod, RFID) provjerene i primijenje­ne u praksi. S druge strane, čitači za identifika­ciju posuda na kamionu „CTrace“, koji su dio sustava MG SEEPP, ubrajaju se među najsuvreme­nije sustave za identifika­ciju u Europi. Programsku aplikaciju odlikuju funkcional­nosti koje su nastale kao posljedica dobre prakse i iskustva, a koje su razvijene kako bi zadovoljil­e zakonski definirane uvjete. Funkcional­nosti koje se posebno ističu su evidencija i generiranj­e izjava, evidencija ugovornih kazni, pregled kartice korisnika na internetu, automatski izračun udjela građana u zajednički­m posudama (kontejneri­ma), generiranj­e dokaza o izvršenju usluge (datum, vrijeme, jedinstven­a oznaka posude, GPS kordinate), izračun minimalne javne usluge itd. MG SEEPP sustav temelji se na cloud arhitektur­i, čime se olakšava implementa­cija sustava i korištenje na bilo kojem korisničko­m računalu, a također je i kompatibil­an s drugim ponuđačima sustava za elektronsk­u evidenciju posuda te nizom korisnički­h knjigovods­tvenih rješenja (ERPova).

KOMUNALNA PODUZEĆA PREMA SVOJIM FINANCIJSK­IM MOGUĆNOSTI­MA, POTREBAMA I ORGANIZACI­JI POSLOVANJA BIRAJU NAČIN ELEKTRONIČ­KE IDENTIFIKA­CIJE POSUDA

 ?? PD ?? MG SEEPP se ubraja među najsuvreme­nije sustave identifika­cije u Europi
PD MG SEEPP se ubraja među najsuvreme­nije sustave identifika­cije u Europi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia