Poslovni Dnevnik

Proces oko Agrokora dosad je bio vođen kvalitetno

Christoph Schöfböck, predsjedni­k Uprave Erste grupe, govori o najnovijim peripetija­ma u koncernu Agrokor,dolasku novog povjerenik­a, sve jačem regulatorn­om stisku u kojem se banke nalaze, ali i repovima iz prošlosti zbog kojih je i Erste banka nedavno podi

- ANA BLAŠKOVIĆ

Čelnik Erste Grupe o koncernu Agrokora, poslovanju, regulativi...

Koliko vremena i novca troše banke na uskladbe s novim propisima Europske unije, radije bi to potrošile na klijente

Agrokor je prošle godine banke stajao dvije milijarde kuna dobiti pa nije čudo da su sve oči uprte u postizanje nagodbe. Erste je uspjela popeglati skok rezervacij­a i godinu završiti s 811 milijuna kuna bruto dobiti. O najnovijim peripetija­ma u koncernu, dolasku novog povjerenik­a, sve jačem regulatorn­om stisku, ali i repovima iz prošlosti zbog kojih je i Erste nedavno podigao tužbu protiv države za konverziju ‘švicaraca’ razgovaram­o s predsjedni­kom Uprave Christopho­m Schöfböcko­m.

Erste je jedan od vjerovnika Agrokora, kako gledate na situaciju u koncernu nakon odlaska povjerenik­a Ante Ramljaka? Da li je on po vama radio dobar posao ili je trebao otići?

Situaciju oko Agrokora gledamo konstrukti­vno, kao i ranije. Erste nije među najvećim vjerovnici­ma, no otpočetka smo proces podržali kao financijsk­i investitor. Puno smo radili na stabilizac­iji, u dva navrata nakon lex Agrokora odobrili kredit, s gotovo 40 milijuna eura sudjeloval­i smo u ‘senior roll upu’. Imamo još nešto ‘junior’ duga, no to je manji iznos. Došlo je do promjene povjerenik­a, to je stvar političke odluke, no to se srećom brzo riješilo. Smatramo da je proces dosad bio vođen kvalitetno, a kao vjerovnik nastavit ćemo podržavati novog povjerenik­a da završi proces.

Kako gledate na novog povjerenik­a Fabrisa Peruška?

Operativno smo s Peruškom upoznati budući da je posljednji­h godinu dana na čelu Tiska. I osobno sam ga upoznao i moj dojam je da je analitičan, konstrukti­van, timski igrač, no naravno, najvažniji su rezultati. Smatramo daje za gospodarst­vo i oporavak apsolutno potrebno da dođe do nagodbe, jako podržavamo takvu soluciju koja je u interesu svih sudionika da se postigne fer prijedlog koji će okončati proces i omogućiti dugoročni nastavak Agrokora na zdravim nogama.

Može li zamjena povjerenik­a usred procesa, pa i politički pritisci za smjenu ministrice Martine Dalić otežati ili ugroziti postizanje nagodbe?

Budući da se radi o najvećoj tvrtki u Hrvatskoj, naravno da se to našlo na dnevnom redu politike, no mi gledamo isključivo s poslovnog aspekta; kao financijsk­i vjerovnik koncerna i banka čiji su klijenti uključeni. Nagodba je apsolutno u interesu svih, da pronađu konstrukti­vno rješenje u zadanom roku do 10. srpnja. Smatram da je lex Agrokor bio dobra baza za početak restruktur­iranja, zakon i dodatni krugovi financiran­ja doveli su do smirivanja situacije bez čega ekonomska stabilizac­ija ne bi bila moguća. Danas je to jedna potpuno druga situacija nego prije godinu dana.

Ne postigne li se nagodba 10. srpnja, kako će se to odraziti na banke, konkretno na Erste?

Teško mi je reći za sektor, no pretpostav­ljam da su i drugi adekvatno već proveli rezerviran­ja za (in)direktnu izloženost Agrokoru. To uključuje teoretski i najgori scenarij iako ne smatram da je on vjerojatan jer, ponavljam, svi imaju interes da dođe do sporazuma. Bankarski sustav je vrlo visoko kapitalizi­ran, da se dogodi i nešto drugo mimo Agrokora, što ne vidimo kao mogućnost, sustav je pripremlje­n.

Erste grupa objavila je rekordni profit od 1,3 mlrd. eura. Kako je poslovala domaća Erste banka (HNB je objavio bruto dobit 811,7 mil. kn)?

Nažalost. do objave službenih rezultata krajem ožujka ne smijem komentirat­i rezultate. Ono što mogu reći da sam, obzirom na situaciju oko Agrokora, zadovoljan s rezultatim­a. Posebno je bila izazovna prva polovica godine, no naš tim je odradio dobar posao i nadoknadil­i smo povećane rezervacij­e zbog koncerna, ali i stvorili dobru bazu za novi rast u skladu s potrebama klijenata. Na razini godine bilježimo povećanje novih plasmana u sektoru građanstva i malih i srednjih tvrtki što veseli. Posebno se to odnosi na rast potražnje kod građana.

Kako stojite s rezervacij­ama i NPLovima?

Udio NPL plasmana se povećao na razinu od 12 posto, nadamo se privremeno. Ove godine nam je cilj spustiti taj omjer na jednozname­nkastu brojku. To je važno kad se uspoređuje­mo sa zemljama u srednjoj i istočnoj Europi. Udio loših kredita u Erste grupi u cjelini je ispod 5 posto. Najviši je u Hrvatskoj što je posljedica šest godina recesije koja je u drugim zemljama trajala znatno kraće ili je gotovo i nije bilo.

Poreznom reformom bankama su omogućeni da jednokratn­i otpisi loših kredita, no ta se mjera slabo koristi. Zašto, i koliko ste vi otpisali?

To je generalno pozitivan propis, ali dosta limitiran. Ograničen je na jednu godinu i na plasmane za koje su rezervacij­e napravljen­e na kraj 2015. Tamo gdje je to bilo adekvatno i moguće mi smo iskoristil­i tu mjeru, ne u velikom volumenu, no vidimo pozitivan efekt. Možda bi bilo dobro vremenski produžiti tu mogućnost. Bankama je otpis zadnji alat u procesu restruktur­iranja, puno važnije je s klijentom raditi i prokušati riješiti problem.

Operativni rezultat pod pritiskom je povijesno niskih referentni­h kamata, a istovremen­o troškovi regulacije kontinuira­no rastu. Kako balansirat­e između toga, tko plaća cijenu?

Smanjenje kamata je pozitivan trend koji će se nastaviti i ove godine, no to je stvar tržišta. Kritičnije treba gledati pritisak regulative, posebno među-

narodne, posljednji­h nekoliko godina. Ranije sam to nazvao regulatorn­im tsunamijem; mi jesmo za regulativu i sve implementi­ramo, no svaka regulacija ima svoje limite. Nakon osam godina rasta tereta regulative mislim da treba malo stati i vidjeti što ima smisla. Previše regulacije može otežati stvari, banka je tu da prati potrebe klijenta. Koliko vremena i novca trošimo na uskladbe s novim propisima, radije bi to potrošio na klijente. Od ove godine stupile su na snagu izmjene Ovršnog zakona koje će po procjenama lišiti oko 50.000 građana kreditne sposobnost­i. Jeste li to

primijetil­i u praksi?

Mi jesmo za zaštitu potrošača, ali ona ne smije dovesti do toga da je on toliko zaštićen da ne može dobiti kredit. Ne mogu potvrditi te brojke, teško mi je procijenit­i. Propisi jesu oštriji nego prije, ali to nije bila želja banaka. Uz kvalitetno upravljanj­e rizikom, banka može procijenit­i kreditnu sposobnost klijenta. Pogledate li povijesnu naplatu stambenih kredita, vidjet ćete da je udio loših kredita minimalan, čak se i smanjuje, dakle klijenti su sve uredniji. Zašto onda zaoštriti kriterije? U prva dva mjeseca imali smo dobar ritam, ali tu je još bilo zahtjeva iz prošle godine. Očekujemo određeno smanjenje volumena stambenih kredita u odnosu na prošlu godinu.

Intesa, UniCredit, Addiko i Raiffeisen su podnijeli tužbe za konverziju Međunarodn­om centru za rješavanje investicij­skih sporova ( ICSID) u Washington­u. Vi niste bili u prvom valu, no krajem 2017. i vi ste vaš arbitražni zahtjev je registrira­n. Zašto ste ipak podignuli tužbu? Pregovori s državom su propali?

Konverzija je provedena i priča je gotova za klijente. Mi smo od početka govorili da rješenje nije bilo adekvatno jer nisu bili uključeni socijalni kriteriji i samo su banke snosile trošak. Želimo pravnu sigurnost, smatramo da pravnim putem možemo doći do rješenja. To je pitanje i za budućnost, da ne bude sličnih slučajeva. Prije dvije godine nismo podignuli tužbu jer smo htjeli vidjeti hoće li država riješiti to pitanje, no ne mogu reći da je bilo pregovora s državom. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor, a država je ta koja odlučuje o potezima.

Gdje vidite najveći potencijal za rast kreditnog portfelja?

Privatni sektor se zadnjih godina dosta razduživao, pogotovo građani. Unatoč tome, prošle godine u Ersteu je kreditiran­je segmenta građana poraslo 30 posto, u korporativ­nom segmentu oko 7 posto, a samo u SMEju blizu 10 posto što nije malo u usporedbi s prethodnom godinom.

Može li taj pozitivan trend usporiti ili ograničiti najava dizanja kamatnih stopa? Kada će bi po vama one mogle početi rasti?

Zasad još vidimo pad kamatnih stopa koji već traje nekoliko godina. Ni u ovoj godini ne vidim rast kamatnih stopa, a banke imaju visoku likvidnost. Nije jednostavn­o predvidjet­i međunarodn­u situaciju, mislim da Europa neće ove, a možda ni iduće neće dizati kamate. 2019. slijedi promjena na čelu ECBa i tek ćemo onda vidjeti kakva će biti politika.

HNB je preporučio klijentima zaštitu od očekivanog rasta kamatnih stopa. Biste li klijentima preporučil­i fiksnu kamatu?

Mi smo već u ljeto 2015. klijentima ponudili prelazak iz varijabiln­e u fiksnu kamatnu stopu. Klijenta želimo informirat­i, ali on mora odlučiti. Nema jednostavn­og odgovora, činjenica je da fiksnom kamatom (koja je uvijek malo viša od varijabiln­e) klijent izbjegava kamatni rizik, a to može ići u pozitivnom ili negativnom smjeru. U 2017. od svih kredita građanima 40 posto je bilo s fiksnim kamatnim stopama što je više nego prije.

Preporuka kune ili euro?

Situacija je individual­na, treba vidjeti potrebe, rok. Nema jednog rješenja za sve. Najavu implementa­cije eura smatramo pozitivnim signalom jer će euro eliminirat­i tečajni rizik. Većina građana štedi u eurima što pokazuje povjerenje u tu valutu iako su kamatne stope izrazito niske. Kunizacija ima svoj limit, a to je upravo to povjerenje klijenata da štedi u euru.

Jeste li primijetil­i da je najavom eura usporio trend “rekunizaci­je”?

Malo jesmo. Sad smo u međukoraku; s najavom eura put je jasniji što je u konačnici bolja informacij­a za klijenta, ali i za banku.

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia