Poslovni Dnevnik

CROATIA AIRLINES U SEZONI BI IM TREBALO I 70 AIRBUSEVA

Najprofita­bilniji tijekom nekoliko ljetnih mjeseci

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Nacionalni zračni prijevozni­k trenutno u floti ima šest Airbuseva, šest Dascheva, a tijekom ljeta i dva aviona na posudbi

Sezonalnos­t je pojava koja se u većoj ili manjoj mjeri događa u svakom svjetskom gospodarst­vu i u većini sektora, no u Hrvatskoj to dolazi do ekstremnih vrijednost­i, posebno u turizmu i vezanom mu prometu. Naravno, to potvrđuju i statistike prema kojima nam gotovo 25 posto nacionalno­g BDPa otpada na turizam. Na tom tragu je i naci- onalni avioprijev­oznik Croatia Airlines koji uglavnom profitabil­no posluje samo u ljetnim mjesecima, a u ostatku godine pokušava rezultate dovesti što bliže pozitivnoj nuli.

Velika potražnja

Kako ističe Krešimir Mlinar, direktor upravljanj­a mrežom i prihodima u CA, ova tvrtka bi tijekom ljetne sezone trebala 70ak Airbusa, dok su im tijekom zime “previše” i postojećih šest, uz još šest manjih turboprope­leraca Dash8.

“Svake godine razmatramo i 20ak novih linija, no moramo u obzir uzeti mnoge ograničava­juće faktore, a najčešće nam je to premala flota. U zadnje tri godine uveli smo deset novih odredišta. Posebno smo ponosninos­ni što smo ZagrebDubl­in, tvrtke uspjeli uvesti prvi putata redovite koji u povijestip­ovidovite će letove lekoji od 3. svibnja dvaput do tjedno. 28. listopadao­padavospje­li Uspjeli smo voziti stabilizir­ati se na širenje poslovanje­nje mreže. Sve i odlučili odluže. što smo uveli novo u 2016.6. i 2017., letjet će i ove godine,, jer su se planovi kazao i odluke je Mlinar. pokazaleaz­aledonar. Zbog dobrim”, velikih sezonalnih oscilacija,cilacija, u Croatia u najam zrakoplova, godina proširivat­i Airlinesu po redovito dva za flotukupov­io no zrakoplova sanan zatozato uzimajuuzi­marakoplov­a neplau planiraju kupovinom

zadnjih španjolske partnerske­ke tvrtke Air Nostrum. Croatiaa Airlines bilježi konstantno rastast broja putnika, a kojih je lanini bilo re-rekordnih 2,1 milijun. Već za prva tri mjeseca ove godine bilježi se 330 tisuća putnika, a što je oko sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tijekom ljetne sezone će nacionalni avioprijev­oznik izravno letjeti u 40 destinacij­a u 24 europske države.

Baza u Zagrebu

Međunarodn­a zračna luka Zagreb Franjo Tuđman je baza Croatia Airlinesa te na njoj nacionalni avioprijev­oznik drži više od 60 posto ukupnog zračnog prometa. Prilagodba na novi terminal koštala ih je lani oko 12 milijuna kuna.

SVAKE GODINE RAZMATRAMO 20-AK POTENCIJAL­NIH NOVIH LINIJA K. Mlinar C. Airlines

 ?? M. PRPIĆ/ PIXSELL ?? U tri mjeseca 330.000 putnika
M. PRPIĆ/ PIXSELL U tri mjeseca 330.000 putnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia