Poslovni Dnevnik

Oko petine građana u Hrvatskoj izloženo riziku od siromaštva

Umjesto ‘svima jednako’, socijalni transferi moraju ciljano štititi POSTOTAK GRAĐANA HRVATSKE KOJI JE IZLOŽEN RIZIKU OD SIROMAŠTVA

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Najlošije je u Rumunjskoj gdje je stopa 25,3 posto, slijede Bugarska, Španjolska, Estonija, Grčka i Italija pa tek onda Hrvatska

Gotovo pet godina nakon što smo ušli u Europsku uniju, Hrvatska je jedna od najsiromaš­nijih članica. Gleda li se BDP po glavi stanovnika, lošije je jedino u Bugarskoj, no po stopi rizika od siromaštva stojimo nešto bolje. U prosjeku 17,3 posto građana Europske unije izloženo je riziku od siromaštva, dok je Hrvatskoj to gotovo petina građana (19,5 posto). Istodobno je najlošije u Rumunjskoj gdje je stopa 25,3 posto, slijede Bugarska, Španjolska, Estonija, Grčka i Italija pa tek onda Hrvatska.

S takvim brojkama očekivanja od izmjena zakona o osobnom stečaju, ali i rješenja blokiranih, razumljivo su velika. Koliko to mogu promijenit­i izmjene pojedinih zakona, drugo je pitanje, posebno uzme li se u obzir da je u Europi broj onih ispod granice siromaštva porastao dva postotna boda zbog recesije koja je trajala višestruko kraće.

Društvena stigma

To što je u Hrvatskoj manje građana izloženo riziku od siromaštva, od primjerice Italije, ne znači da su siromaštvo i socijalna isključeno­st kod nas manji problem. Stručnjaci upozoravaj­u da je siromaštvo pojava koju je vrlo teško mjeriti jer ono nosi društvenu stigmu što iskrivljuj­e ankete. Apsolutno siromaštvo ne mjeri se sustavno (za razliku od susjedne Italije) pa se brojka od 20ak posto vrti godinama. No, što ona zapravo govori? Ona ne pokazuje koliko je ljudi stvarno siromašno, već koliko ih ima dohodak ispod praga rizika siromaštva.

Društvo se raslojava

Relativna stopa rizika od siromaštva metodološk­i gleda samo novčana primanja, ali ne i socijalne transfere u naturi, ne gleda poreze, ali ni ne uzima u obzir ima li, primjerice, osoba okućnicu s vrtom u kojem uzgaja hranu.

S druge strane, biti u riziku od siromaštva u Hrvatskoj nije isto kao u drugim članicama jer se prag siromaštva računa kao 60 posto medijalnog dohotka kućanstava, ali nacionalno­g. U Hrvatskoj je taj prag 25.668 kuna godišnje za pojedinca, odnosno 53.903 kuna za kućanstvo s dvoje odraslih i dvoje djece mlađe od 14 godina. U Luksemburg­u je pak prag siromaštva za pojedinca oko 17.500 eura.

Stručnjaci, među kojima Svjetska banka te Bruxelles, upozoravaj­u da se društvo sve više raslojava, a nejednakos­ti povećavaju. Posebno se kritiziraj­u socijalni transferi (bez kojih se procjenjuj­e da bi stopa siromaštva bila 40 posto), smatrajući da bi trebali bi biti ciljaniji i preciznije zaštiti potrebite umjesto dijeljenja svima jednako.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia