Poslovni Dnevnik

Indijci obećali obnoviti proizvodnj­u traktora i zaposliti oko 800 ljudi

IMT u pogonu Kompanija TAFE kupila posrnula diva za 559.000 € i najavila velike planove

-

Plan je godišnje izraditi 5000 primjeraka IMT-ovih modela i razvijati kooperativ­u s tvrtkama u Srbiji

Industrija mašina i traktora (IMT) iz Beograda, proizvođač legendarni­h traktora koji su desetljeći­ma orali i hrvatske brazde, našla je napokon novoga vlasnika. “Sretnik” je indijska kompanija TAFE, koja slovi kao treći najveći svjetski proizvođač poljoprivr­edne mehanizaci­je. Indijci su bili jedini ponuđač i za IMT koji postoji od 1947., a u 2015. je s 360 radnika imao dug od 186 milijuna eura, te je u stečaju, iskeširali su oko 66 milijuna dinara (oko 559.000 eura). Srpski mediji pišu da je tolika bila i početna cijena istaknuta na javnom nadmetanju za prodaju građevinsk­ih objekata (pogona) u Jarovcu kod Sečnja, opreme i prava na žig nekad moćnog IMTa. Samo zemljište u Novom Beogradu nije se prodavalo i ostaje državno vlasništvo, jer je dio stečajne mase.

U Vladi Srbije prodaju IMTa dočekali su s olakšanjem, koje se pojačalo nakon najava Indijaca da kane nastaviti s proizvodnj­om. “Prema pismu namjere, TAFE želi otvoriti 800 radnih mjesta i proizvodit­i 5000 traktora godišnje”, kazao je ministar poljoprivr­ede Branislav Nedimović, dodajući da je ideja o obnovi proizvodnj­e traktora zapravo ideja same Vlade. Otkrio je i da je njegovu susretu s tri velika proizvođač­a traktora u Indiji u studenom prethodio i sastanak srpskog predsjedni­ka Aleksandra Vučića i indijskog premijera Narendre Modija.

“Dobro je da TAFE ima istu platformu kao i IMT, Fergusonov­u i mislim da smo na dobrom putu”, citira ministra Nedimovića beogradska Politika. Indijci najavljuju kako će izaći i na druga tržišta, izvan Srbije, ali da će kooperante u poslu tražiti prije svega u Srbiji. Osim države koja će nešto prihodovat­i i zaraditi i na imidžu poticatelj­a stranih ulaganja, i poljoprivr­ednici se mogu nadati jeftinijim vozilima. Doznaje se, naime, da će nabavka traktora za njih biti povoljnija, te da će se pokretati i razvijati i servisni centri za IMT-ove modele. Ovi traktori mogli bi zasigurno privući nove kupce i u Hrvatskoj, u kojoj rabljeni modeli postižu dobre cijene u oglasnicim­a.

 ?? NJUŠKALO ?? Traktori IMT-a još su traženi i na hrvatskim njivama
NJUŠKALO Traktori IMT-a još su traženi i na hrvatskim njivama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia