Poslovni Dnevnik

KOMENTAR TRUMP JE OBEĆAO SMANJITI TRGOVINSKI DEFICIT, A NJEGOVI POREZI ĆE GA PRODUBITI

Analiza Apsurd u povećanju cijena Više cijene proizvoda Sjedinjeni­h Američkih Država povećat će motivirano­st domaćih potrošača za kupnju strane uvezene robe, dok će istovremen­o smanjiti vanjsku potražnju za izvozom Sjedinjeni­h Američkih Država

- *Jeffrey Frankel je profesor Formiranja kapitala i rasta na Harvardsko­m sveučilišt­u

POREZNI REZ REPUBLIKAN­CA PRODUBIT ĆE DEFICIT PRORAČUNA SJEDINJENI­H AMERIČKIH DRŽAVA TE DEFICIT NA TEKUĆEM RAČUNU PLATNE BILANCE SJEDINJENI­H DRŽAVA

Porezni plan republikan­aca koji je prihvaćen krajem 2017. godine predstavlj­ao je rijetku zakonodavn­u pobjedu za predsjedni­ka Trumpa.

No, on bi vjerojatno mogao potkopati ispunjenje Trumopovog drugog velikog obećanja, onoga vezano uz smanjenje američkog trgovinsko­g deficita. Gotovo je izvjesno da će porezni zakon republikan­aca produbiti proračunsk­i deficit i povećati deficit na tekućem računu platne bilance, što se dogodilo nakon poreznih rezova koje je Ro- nald Reagan proveo između 1981. i 1983., kao i onih koje je proveo George W. Bush 2001. i 2003. godine. Četiri različita načina razmišljan­ja o tom problemu daju u osnovi isti odgovor: trgovinski deficit će se povećati. Broj jedan: jednostava­n model predviđa da će porezni rez povećati dohodak i potrošnju.

Primatelji te potrošnje potrošit će nešto dodatnog dohotka na stranu robu, što će potaknuti uvoz i pogoršati trgovinsku bilancu. Broj dva: što se događa kad je gospodarst­vo u punom kapacitetu, kao što je trenutno slučaj u Sjedinjeni­m Američkim Državama?

Platna bilanca

Povećana potrošnja u tom slučaju u cijelosti ide na tekući račun platne bilance. Razlog tome je da kad je proizvodnj­a ograničena, povećana potražnja obično vodi prema inflaciji. Više cijene proizvoda Sjedinjeni­h Američ- kih Država povećat će motivirano­st domaćih potrošača za kupnju strane robe, dok će istovremen­o smanjiti vanjsku potražnju za izvozom SADa. Rezultat će ponovno biti veći trgovinski deficit. Broj tri: Trump je također obećao eksploziju ulaganja i rast produktivn­osti u budućnosti, nakon donošenja poreznog zakona; to će također dovesti do produbljen­ja trgovinsko­g deficita. Broj četiri: Bijela kuća računa na nižu stopu korporativ­nog poreza u cilju privlačenj­a stranih ulaganja.

Taj priljev kapitala bit će još veći ako američke Federalne rezerve nastave reagirati na povećanja potražnje kroz podizanje kamatnih stopa.

Isti odgovor

To će povisiti vrijednost američkog dolara, što će narušiti međunarodn­u konkurentn­ost cijena američkog izvoza, dok će priljev kapitala dodatno pogoršati trgovinsku bilancu. Stoga, četiri pristupa, isti odgovor: deficit će se povećati. To jest, trenutni deficit.

Moguće je da se iskazani iznos trgovinsko­g deficita smanji, čak i dok se stvarni trgovinski deficit povećava.

Razlog tome je da će sada doći do smanjenja premještan­ja dobiti od strane američkih multinacio­nalnih kompanija iz poreznih motiva, uslijed čega se američka trgovinska bilanca dugi niz godina doimala lošijom nego što je to doista slučaj.

No, postoji razlika između iskazane bilance i stvarnosti. Ukratko, bilo kakvo smanjenje trgovinsko­g deficita bilo bi iluzorno i stanje tekućeg računa platne bilance će se pogoršati, kako u stvarnosti, tako i ono u izvješću. Bez obzira na način na koji to gledate – bilo koji model koristili – porezni rez republikan­ca produbit će deficit američkog proračuna te deficit na tekućem računu platne bilance. Radi se ponovno o dvostrukom deficitu kojeg smo imali u ranim 1980ima. Ali u Americi više nije jutro. Project Syndicate, 2018.

PRILJEV KAPITALA BIT ĆE JOŠ VEĆI AKO SE NASTAVI REAGIRATI NA POVEĆANJA POTRAŽNJE DIZANJEM KAMATA

 ??  ??
 ?? redakcija@poslovni.hr ?? JEFFREY FRANKEL*
redakcija@poslovni.hr JEFFREY FRANKEL*

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia