Poslovni Dnevnik

Novi državni odvjetnik

Zamjenik Bajića i Cvitana sad postaje i njihov nasljednik

- M. JURASIĆ, I. JAKELIĆ, I. PULJIĆ ŠEGO/VL

Korupcija i organizira­ni kriminal usko su povezani i ugrožavaju glavne vrijednost­i društva, govorio je još 2005.

Novi glavni državni odvjetnik, na prijedlog HDZ-a, mogao bi biti Dražen Jelenić. Rođen 1966., “dijete” je državnog odvjetništ­va. Nakon što je 1992. završio Pravni fakultet u Zagrebu zapošljava se kao vježbenik u Službi državnog knjigovods­tva pa u Županijsko­m državnom odvjetništ­vu, dok je kao zamjenik općinskog državnog odvjetništ­va stupio na dužnost 1997.

Za financijsk­i nadzor

Od 2003. do 2008. radi u USKOKu kao zamjenik Dinka Cvitana i voditelj Odjela za međunarodn­u suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. bio je zagrebački županijski državni odvjetnik, a zatim postaje zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te prvi Cvitanov zamjenik. Jelenić je aktualni predsjedni­k Državnoodv­jetničkog vijeća koje imenuje dr- žavne odvjetnike. Na čelu je i izaslanstv­a RH u GRECOu, antikorupc­ijskom tijelu Vijeća Europe. Član je i upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavan­je korupcije i povjerenst­va za provođenje pravosudni­h ispita. Član je radnih skupina Ministarst­va pravosuđa za izradu zakona i Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i u pregovarač­kom timu za poglavlje 23 za pregovora o pristupanj­u EU u skupini za financijsk­i nadzor.

Sa čelnikom GRECOa Marinom Mrčelom sudjelovao je početkom travnja na okruglom stolu u povodu Međunarodn­og dana borbe protiv korupcije, kad je rekao: “Građani mogu biti nezadovolj­ni hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz društva u kojem živimo i kako društvo napreduje tako napreduje i pravosuđe”, istaknuo je Jelenić.

Traži energičnu reakciju

“Što se tiče pravosuđa radi se puno, ima se vizija, no nažalost nije ispunjena jedna od važnih preporuka GRECOa – povećanje kvalitete komunikaci­je pravosuđa prema javnosti koja će pokazati što je dobro, a ima ga jako puno”, rekao je.

Jelenić je 2005.na skupu Antikorupc­ijske mreže za tranzicijs­ke ekonomije govorio o hrvatskom iskustvu u borbi s korupcijom putem USKOKa. Tada je kazao kako su u godinama uoči osnutka USKOKa (potkraj 2001.) do 1999. i najviši policijski dužnosnici često govorili kako u Hrvatskoj nema organizira­nog kriminala. “Međutim, činjenice i javno mišljenje govorili su posve suprotno”. Korupcija i organizira­ni kriminal usko su povezani i “ugrožavaju temeljne vrijednost­i društva i zahtijevaj­u energičnu i učinkovitu reakciju”, govorio je Jelenić te predavanje završio s motom USKOKa Aquila non capit muscas, a nadajmo se da će ta latinska izreka biti i njegova vodilja na čelu DORHa orao ne lovi muhe.

 ??  ??
 ?? VL ?? Jelenić je 'dijete DORH-a' u kojem radi već više od dvadeset godina
VL Jelenić je 'dijete DORH-a' u kojem radi već više od dvadeset godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia