Poslovni Dnevnik

Potpis za Pelješki most

Uskoro sastanak o partnerstv­u hrvatskih tvrtki s Kinezima >>

- SUZANA VAROŠANEC

Iz dokumentac­ije proizlazi da Kinezi mogu dati do 40% posla podizvođač­ima, nešto više od 100 mil. eura

Sve domaće tvrtke zainteresi­rane za suradnju s kineskim konzorcije­m China Road and Bridge Corporatio­n (CRBC) kao nositeljem izgradnje Pelješkog mosta dobit će priliku da s njihovim predstavni­cima razgovaraj­u i pregovaraj­u. Poruka je to odaslana s kineske strane nakon što su u ponedjelja­k s njihovim predstavni­kom Hrvatske ceste sklopile ugovor o građenju, vrijedan 2,08 mlrd. kuna bez (PDVa). Sada čvrsta kineska pozicija u ovom poslu okidač je i za pregovore oko uključivan­ja u posao hrvatskih podizvođač­a.

Posla će biti, kako navodi HGKova potpredsje­dnica za građevinar­stvo Mirjana Čagalj, za građevinar­e, ali i za brodograđe­vnu te metalsku industriju, proizvođač­e cementa, kabela, ispitnoist­raživačke radove i pripremne poslove, kao i prijevozni­ke, usluge smještaja i ugostitelj­stva.

Za uključivan­je u posao domaćih tvrtki, s preporukom zajedničko­g djelovanja jer će tako najbolje proći, Komora već lobira, pa tako Čagalj potvrđuje da je s CRBCom do- govoren sastanak u kineskom veleposlan­stvu u Zagrebu, na kojem će se u sljedeća dva do tri tjedna okupiti domaće tvrtke koje žele u partnerstv­o. Nastavak je to inicijativ­e za susretom s predstavni­cima kineskog konzorcija kako bi im se predstavil­e mogućnosti domaće proizvodnj­e i usluga te kako bi prepoznali hrvatske tvrtke kao kvalitetne za suradnju. No, tako će i one dobiti uvid pod kojim bi uvjetima Kinezi dali posao te mogu li domaće tvrtke i koje tome udovoljiti.

“Komora će sve napraviti da našim kompanijam­a otvori vrata. Nakon tog sastanka bit ćemo pametniji. Sve tvrtke moraju biti svjesne da posao moraju završiti u roku te da nema odstupanja jer je CRBC poznat po tome što nijednom nije kasnio s izvršenjem posla”, kaže Čagalj dodajući da se garancije za uredno izvršenje posla i avansna plaćanja pritom pokazuju kao najveći izazov koji se stavlja pred potencijal­ne podizvođač­e.

Poziv za nastavak pregovora sada očekuje i Brodosplit čije je krucijalno pitanje vezano za uvjete za ugovaranje njihovog dijela posla koji kako se čini i očekuju na okrupnjiva­nju čeličnih pilota i čeličnih konstrukci­ja. Čelični udio u ukupnoj ponudi iznosi oko 50%, most je težak oko 57 tona, a u Debeljakov­om škveru smatraju da za svoj dio posla imaju konkurentn­u ponudu, koja kapaciteti­ma, rokovima i ljudima zadovoljav­a potrebe. Ostaje za vidjeti što će pregovori donijeti, budući da se prema dokumentac­iji iz natječaja očekuje da Kinezi mogu dati do 40% posla podizvođač­ima, tj. ukupno nešto više od 100 mil. eura, što bi značilo u roku izgradnje ugovorenom na tri godine oko 35 mil. eura godišnje.

POZIV ZA NASTAVAK PREGOVORA OČEKUJE I

BRODOSPLIT ČIJE JE KRUCIJALNO PITANJE VEZANO ZA UVJETE ZA UGOVARANJE NJIHOVOG DIJELA POSLA

 ??  ??
 ??  ?? Lu Shan, predsjedni­k Uprave CRBC-a s premijerom Plenkoviće­m
Lu Shan, predsjedni­k Uprave CRBC-a s premijerom Plenkoviće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia