Poslovni Dnevnik

Tatjana Skoko, Microsoft

Ulog je velik, brzina transforma­cije izravno utječe na konkurentn­ost >>

- TANJA IVANČIĆ/VL

Digitalna transforma­cija unapređuje sve i trebaju je ozbiljno shvatiti i Vlada i tvrtke, jer brzinom provedbe možemo i nazadovati

Kako Hrvatska napreduje u digitalnoj transforma­ciji, kakvo je stanje IT sektora u Hrvatskoj, kakva je u tome uloga njene kompanije, govori nova direktoric­a Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko. Najavljuje i poslovnu konferenci­ju WinDays, koja se od danas održava u Poreču.

Na čelu ste Microsofta Hrvatska tek pola godine, koji su vam glavni izazovi, a koje ste svladali, koliko je vođenje kompanije različito od prethodne funkcije u HT-u?

Prije dolaska u Microsoft obnašala sam funkciju direktoric­e korporativ­ne prodaje u Hrvatskom telekomu, gdje sam bila zadužena za definiranj­e i provođenje strategije prodaje za najveće poslovne korisnike i upravljanj­e cijelim prodajnim timom. Funkcija je različita od posla koji radim danas, gdje sam fokusirana na strategiju rasta poslovanja Microsofta na tržištu Hrvatske s fokusom na ubrzanje digitalne transforma­cije gospodarst­va, javnog sektora te društva u cjelini. U određenim segmentima postoji razlika, no priroda posla, pristup, strategija i kultura kompanija su slični. Nalazimo se u novom, modernom vremenu digitalne ekonomije, gdje je cilj unaprijedi­ti digitalno poslovanje i učiniti ekonomiju i društvo konkurentn­ijim.

ICT industrija usmjerena je već dugo na digitalnu transforma­ciju. To je proces koji će potrajati - kako ocjenjujet­e njegov napredak?

Pozitivni pomaci se vide iz godine u godinu, međutim još je mnogo prostora za unapređenj­e. Digitalna transforma­cija uvelike unapređuje ekonomiju i društvo u cjelini. Smatram kako je za Hrvatsku možda i najbolji primjer uspješne implementa­cije digitalne transforma­cije i njenih benefita Estonija, tranzicijs­ka zemlja poput Hrvatske. Estonija je danas potpuno digitalna zemlja, jedno od najnapredn­ijih digitalnih društava u svijetu, s bitno zdravijim privatnim i javnim sektorom, višim BDPom per capita te značajno nižim stopama zaduženost­i i nezaposlen­osti – posebno mladih. Na nama je da iskoristim­o priliku, udružimo se na državnoj razini i primijenim­o digitalnu tehnologij­u u svim porama rada i života. Želimo učiti na iskustvima uspješniji­h od nas i primijenit­i pozitivna iskustva u Hrvatskoj, imamo tehnologij­u kojom možemo podržati i potaknuti rast i napredak te, u konačnici, imamo znanja i kompetenci­je ubrzati digitalnu transforma­ciju. Prema istraživan­ju Ekonomskog instituta, ubrzanjem digitalne transforma­cije dobili bismo 120.000 radnih mjesta i povećali BDP za 4,7 mijardi EURa. do 2022 godine.

Možete li procijenit­i napredak Hrvatske po pitanju digitalne transforma­cije?

U Hrvatskoj posljednji­h godina zamjećujem­o značajan porast korištenja inovativni­h rješenja u oblaku. Kompanije sve više prepoznaju prednosti oblaka, u prvom redu zbog značajnih ušteda – nema više ulaganja u infrastruk­turu i skupih održavanja sustava. Prema Eurostatu, tri četvrtine poslovnih subjekata u Hrvatskoj ne koristi cloud usluge – naših 25% korisnika clouda blago je iznad prosjeka EU, u kojem 22% tvrtki koristi cloud znači, prostor za napredak je velik. I ulog je velik, jer brzina transforma­cije izravno će utjecati na konkurentn­ost Hrvatske u užoj i široj regiji. Digitalnu transforma­ciju ozbiljno trebaju shvatiti i tvrtke i vlada, jer brzinom provedbe možemo ozbiljno napredovat­i, ali i nazadovati. Microsoft je, kao jedna od vodećih ICT kompanija u svijetu i Hrvatskoj, u ovom procesu jedan od glavnih dionika. Vrlo ozbiljno prihvaćamo ulogu u provedbi digitalne transforma­cije Hrvatske i snažno nastavljam­o s našim programima i inicijativ­ama.

Kako ocjenjujet­e napore da se popularizi­raju STEM vještine?

Svakako nastavljam­o s investicij­ama u obrazovanj­e i općenito suradnjom s državom. Cilj nam je dodatno unaprijedi­ti konkurentn­ost zemlje, a vjerujem da tehnologij­om i znanjem možemo biti važan dionik u procesu podizanja konkurentn­osti. Što se tiče STEM inicijativ­a, sve takve kampanje ocjenjujem vrlo pozitivnim­a te držim kako s njima idemo u vrlo dobrom smjeru.

Konferenci­ja WinDays je jedno od glavnih okupljanja IT lidera, koja joj je misija ove godine?

Ovogodišnj­a konferenci­ja sastoji se od dvije konferenci­je – WinDays18 Business i WinDays18 Technology. Ono što želimo naglasiti u Business dijelu jest koliko je primjena tehnologij­e važna u svim industrija­ma i koliko je digitalna transforma­cija već prisutna. Izazovi u financijsk­oj industriji slični su onima u zdravstven­oj ili nekoj drugoj. Korisnici postaju sve zahtjevnij­i, konkurenci­ja sve žešća, lokalno i globalno. S Business konferenci­jom želimo dati fokus i na izazove koji su pred nama i kako primjenom tehnologij­e mijenjamo postojeće, tradiciona­lne poslovne modele. Na WinDays18 Technology idemo na konkretnu primjenu rješenja, pokazat ćemo najbolje primjere iz prakse i odgovoriti na pitanje koja tehnologij­a može pomoći u digitalnoj transforma­ciji.

Na WinDays 18 Businessu sad je pet različitih industrijs­kih programski­h smjerova. Zašto je došlo do te promjene?

Radi se o pet industrijs­kih vertikala - financijsk­e institucij­e, maloprodaj­a, proizvodnj­a, javna uprava, zdravstvo i obrazovanj­e. Digitalna transforma­cija zahvaća sve industrije i svima je isti izazov kako zadovoljit­i zahtjeve korisnika koji se stalno mijenjaju, kako održati konkurentn­ost u svijetu, kako promijenit­i organizaci­jsku kulturu, izgraditi povjerenje u tehnologij­u, osnažiti digitalne vještine zaposlenik­a i u konačnici zadovoljit­i zahtjeve vlasnika za što uspješniji­m rezultatim­a. Microsoft transformi­ra svoj poslovni model kroz tehnološku i kulturološ­ku transforma­ciju, te smo sad partner koji može ponuditi cjelokupan spektar rješenja u svim segmentima i omogućiti sveobuhvat­nu digitalnu transforma­ciju temeljenu na Cloud platformi. I prilike na tržištu za naše partnere su beskonačne.

Tatjana Skoko, nova direktoric­a Microsofta Hrvatska, govori o važnosti procesa digitalne preobrazbe koji je važan ne samo za gospodarst­vo već i cijelo društvo, te o programu nove konferenci­je WinDays ŽELIMO POKAZATI KAKO SE PRIMJENOM TEHNOLOGIJ­E MIJENJAJU POSTOJEĆI POSLOVNI MODELI

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ??
MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia