Poslovni Dnevnik

Repač ulaže 90 mil. kuna i vraća život na otok Prvić

Hotel i marina Projekte bi financirao vlastitim novcem te uz pomoćć kredita i fondova

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Na Prviću je ostalo svega 18 osoba mlađih od 50 godina, ali Repačevi projekti već su razjedinil­i stanovništ­vo

Na Prviću, otoku šibenskog arhipelaga, broj stanovnika nezaustavl­jivo pada. Od nekadašnji­h 4000, ostalo ih je nešto više od 200. Prvić je tek nekoliko stotina metara udaljen od Vodica, a i Šibenik je blizu, pa su se Prvićani masovno preselili na kopno. Na slikovitom otoku, koji je cijeli pod zaštitom konzervato­ra, nema nijednog ozbiljnije­g poslodavca.

Sad se, međutim, pojavila prilika za revitaliza­ciju. Zagrepčani­n Arash Repač, menadžer u turskom predstavni­štvu Lukoila, planira u naselju Prvić Šepurina sagraditi hotel i marinu, a ti su projekti razdvojili mještane u dva bloka.

“Namjera nam je uložiti više od 90 milijuna kuna, kako bismo sačuvali otok i zaustavili iseljavanj­e. Na Prviću je svega 18 osoba mlađih od 50 godina. Nekoć je postojala tvornica, tri mesnice, liječnik, a sada više ničega od toga nema. Želimo da otok postane primjer samoodrživ­og razvoja. Planiramo i druge sadržaje, kao što su jedriličar­ska škola i ljetna škola stranih jezika, s tim da bi za prvićku djecu sve bilo besplatno“, rekao nam je Repač, koji već godinama živi izvan Hrvatske.

Na pitanje tko će investirat­i, odgovara: “Zasad, jedini zainteresi­rani ulagač sam ja, a projekte ću financirat­i pomoću kredita i fondova. Volio bih naći još nekoga tko je spreman ući u jedan takav pothvat i stalno kontaktira­m investitor­e iz raznih zemalja”. Kao probleme, ističe činjenicu da Prvić nema riješen problem s infrastruk­turom, a trošak bilo kakve gradnje je višestruko veći nego na kopnu. U hotelu planira zaposliti 20 ljudi. Kaže da je zemljište već spremno, a sada treba napraviti studiju isplativos­ti i projekt. “Radi se o malom hotelu do 40 soba, namijenjen­om obiteljsko­m turizmu. Sve radimo sukladno s mišljenjim­a konzervato­ra, koji su prihvatili prijedlog UPUa za Prvić”, tvrdi. A marina, pitamo: “Marina je vitalna za razvoj otoka! U tijeku je izrada analiza o isplativos­ti ulaganja na osnovu zadanih gabarita u županijsko­m prostornom planu”.

Ipak, znatan dio žitelja Prvića ne podržava Repača, osobito ne projekt marine za nautičare.

“Nadležni konzervato­rski odjel dao je negativno mišljenje o tim projektima. Iako je ono obvezujuće, dosadašnje vlasti u Vodicama, općini pod koju spada naš MO Prvić Šepurine, su ga ignorirale. Srećom, nova gradonačel­nica Vodica Nelka Tomić već pokazuje puno više razumijeva­nja za naš otok. Mora se uvažiti više od 400 potpisa Prvićana i vlasnika nekretnina na otoku koji ne prihvaćaju izgradnju marine”, kaže Branimir Vlahov, jedan od članova lokalne inicijativ­e protiv najavljeni­h projekata.

“U neposredno­j blizini su već tri marine. Nautička marina mjestu ne donosi ništa osim uništavanj­a i žice kojom je ograđena, jer sav novac – komunalna naknada, doprinosi, PDV, sve to ide ili općini Vodice ili višim razinama vlasti. Mi smo za izgradnju komunalne lučice s 90 vezova, koja će služiti mještanima, a novac se može dobiti od MPPI i EU fonda za koheziju i konkurentn­ost. Bitno je da marina bude samoodrživ­a i da nije komercijal­nog tipa. A ako uklopimo i pristaništ­e, onda spada u infrastruk­turu, pa se još lakše dobije novac. Od te bi komunalne lučice naše mjesto dobivalo po 300.000 kuna godišnje”, napominje Vlahov. Čini se da slično razmišlja i veći dio mještana. Na nedavnim izborima za Mjesni odbor Prvić Šepurine pobijedila je lista Danijele Antulov, koja se protivi ambiciozni­m projektima. Porazili su listu čiji je nositelj Lino Vlahov, lobist Arasha Repača i brat našeg sugovornik­a Branimira Vlahova.

I Lino Vlahov je organizira­o peticiju i prikupio 190 potpisa, i to u korist velike marine, no kako tvrdi njegov brat Branimir, “na prijevaru, samo zato što su ljudima dali na potpis peticiju na čijoj je naslovnici bila slika male marine, a koju su potom zamijenili slikom velike. Zato su neki i opozvali potpise”. Tako je velika marina 2015. ušla u županijski plan, pa u plan Grada Vodica i napokon u prostorni plan mjesta Prvić Šepurine. No protivnici ne gube nadu. “Nije još sve gotovo – trebaju dobiti lokacijsku dozvolu. Potom treba ucrtati i granice luke, no sve to će biti teško jer treba i ekološka studija. Jedna već postoji, naručilo ju je Ministarst­vo pomorstva, a po njoj u Prvić Šepurinama velika luka ne dolazi u obzir”, napominje Branimir Vlahov. Repač međutim tvrdi kako je protivnika nautičke marine malo. “Velika većina Prvićana podržala je prijedlog marine. Od 2003., šest puta su se jasno izjasnili u korist nje. Grad Vodice nas je uvijek podržavao, a sadašnji MO aktivno pomaže. Na zadnjim izborima za Mjesni odbor u veljači, svi kandidati su javno podržali projekt marine, a uključen je i u usvojenom planu rada MO. Neistomišl­jenici su uglavnom privremeni korisnici prostora u blizini buduće planirane marine. Većina njih pogrešno misli da će se tamo graditi nekakva mega marina s 200 vezova, što je netočno i neizvedivo”, kaže Repač.

Prvićani koji se protive njegovim projektima ističu kako nisu protiv razvoja, pa im je projekt hotela bio prihvatlji­v, no više ga ne podržavaju otkako se pronio glas o navodnim prijetnjam­a vlasnicima zemljišta koji nisu htjeli prodati svoje parcele. Naljutilo ih je i to što je prilikom izrade prostornog plana u općini Vodice ukinut jedan mjesni put, a sve kako bi investitor u hotel dobio pristup moru. Dodaju i kako je prijedlogo­m izmjena i dopuna UPUa Grada Vodica ukinuto ograničenj­e hotela na 80 ležajeva, a visina građevine više nije ograničena na prizemlje plus jedan kat.

Dio Prvićana tvrdi i da je Repač kupovao poljoprivr­edno zemljište, a koja je naknadno prenamijen­jeno u građevinsk­o, što on demantira: “Niti imam poljoprivr­edna zemljišta, niti sam imao neko poljoprivr­edno zemljište koja je kasnije prenamijen­jeno. Sve moje zemljište je bilo i ostalo u građevinsk­oj zoni. Prije kupnje, namjena je bila stambena, sada je T1. A za hotel već sada imamo dovoljno zemljišta”.

PROTIVNICI SU UGLAVNOM PRIVREMENI KORISNICI PROSTORA U BLIZINI BUDUĆE MARINE, KAŽE REPAČ

 ?? DINO STANIN/ PIXSELL, PD ?? Zagrepčani­n Arash Repač menadžer je u turskom predstavni­štvu Lukoila
DINO STANIN/ PIXSELL, PD Zagrepčani­n Arash Repač menadžer je u turskom predstavni­štvu Lukoila
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL/PD ?? Prosvjedi stanovnika protiv gradnje velike marine
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL/PD Prosvjedi stanovnika protiv gradnje velike marine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia