Poslovni Dnevnik

Turci za tunel kroz Karavanke nude nemoguće nisku cijenu

Minimalno Turska kompanija Cengiz Insaat’a traži 89,3 milijuna eura, što je 14% niže od druge najjeftini­je ponude

-

Minimalno Turska kompanija Cengiz Insaat’a traži 89,3 milijuna eura, to je 14% niže od druge najjeftini­je ponude

Cijena turskog ponuđača je neupitno niska za provedbu projekta u Sloveniji sa slovenskim standardim, kažu domaći građevinar­i

Slovenija je ponovno postala atraktivna za velike inozemne građevinsk­e kompanije. Tako se za projekt izgradnje druge cijevi tunela tunela kroz Karavanke prijavila i turska tvrtka Cengiz İnaat’a i to s najjeftino­jm ponudom. Slovenski građevinar­i smatraju da se za toliko novca ne može graditi prema slovenskim standardim­a, piše Delo.

Osigurano investiran­je

Turska kompanija Cengiz İnaat’a prošle je godine ostvarila više od 800 milijuna eura prihoda, što je ne svrstava u vrh europskih građevinsk­ih tvrtki, ali ipak ostvaruje više prihoda od deset najvećih slovenskih građevinsk­ih tvrtki zajedno.

Turska kompanija gradi autoceste, željezničk­e pruge, tunele, luke, zračne luke, elektrane, stambene i druge objekte u Turskoj, Kazahstanu, Ira- ku, Kuvajtu, Azerbajdža­nu, Bugarskoj i BiH, gdje je izgradila autocestu.

Među njezinim sadašnjim projektima su izgradnja nove zračne luke u Istanbulu, što je najveći projekt u turskoj povijesti, zatim gradnja zračnih luka u Iraku i Kuvajtu, željezničk­og tunela AnkaraIsta­nbul i turske nuklearne elektrane u Mersinu.

Na poziv Društva za autoceste Republike Slovenije (Dars) za izgradnju druge cijevi tunela Karavanke prijavila se s minimalnom ponudom

od 89,3 milijuna eura ili oko 14 posto niže od druge najjeftini­je ponude, one Gorenjske građevinsk­e tvrtke i češke Metrostave, te više od petine manje od prosjeka svih devet pristiglih ponuda, što je oko 113 milijuna eura. Vrijednost ponuda kreće se od 89,3 milijuna eura ( Turska) do 140,4 milijuna eura (Pomgrad i švi- carski i austrijski Marty). Dars je procijenio vrijednost druge cijevi tunela Karavanke na slovenskoj strani na 143,3 milijuna eura bez PDV-a. Investicij­a će se financirat­i iz kredita, DARSovog, državnog i europskog novca.

Kako pokriti troškove?

“Cijena turskog ponuđača je neupitno niska za obavljanje projekta u Sloveniji sa slovenskim standardim­a”, komentirao je za Delo građevinsk­i stručnjak s dugogodišn­jim iskustvom na velikim infrastruk­turnim projektima, koji ne žele biti imenovan. Član uprave Pomgrada Boris Sapač također se slaže da će biti vrlo teško pokriti troškove projekta s tom najnižom ponuđenom cijenom.

Također, na činjenicu da je ponuđena cijena turske tvrtke preniska za normalan rad upozorava nekoliko građevinar­a.

Razlog za nisku tursku ponudu nije poznat, piše Delo. Neki vjeruju da su samo slabo pripremili ponudu. Zato neće biti iznenađuju­će ako u Darsu otkriju da je njihova ponuda nepotpuna.

Pri tome se Cengiz İnaat’a prijavio na natječaj bez slovenskog partnera, iako je za takav projekt potrebno imati odlagališt­e, proizvodnj­u betona itd. Prema neslužbeni­m informacij­ama, Turci rade s IMP grupom koja se bavi projektira­njem strojeva i električni­h instalacij­a.

Sugovornic­i Dela iz građevinsk­e industrije dopuštaju i mogućnost da turska kampanija samo testira tržište i druge graditelje. Za velike građevinsk­e kompanije, od tunela kroz Karavanke zanimljivi­ji su veći projekti u srednjoj Europi uključujuć­i izgradnju nove željezničk­e pruge između Kopra i Divače.

Činjenica je da bez stranaca, slovenske građevinsk­e tvrtke ne mogu izgraditi velike tunele, kao što su oni ispod Karavanki i na drugom kolosijeku pruge DivačaKopa­r. Nakon raspada SCT-a i Primorja, za to nema ni referenci ni tehnologij­e, zaključuje Delo.

Novi tunel za promet između Slovenije i Austrije, dužine 7948 metara, bit će otvoren za pet godina ako se se izvođač uvede u posao ove godine.

TURSKA KOMPANIJA GRADI

AUTOCESTE, ŽELJEZNIČK­E PRUGE, TUNELE, LUKE, ZRAČNE LUKE, ELEKTRANE, STAMBENE I DRUGE OBJEKTE U VIŠE ZEMALJA

 ??  ??
 ?? FOTOlia ?? Bez stranaca, slovenske građevinsk­e tvrtke ne mogu izgraditi velike tunele
FOTOlia Bez stranaca, slovenske građevinsk­e tvrtke ne mogu izgraditi velike tunele

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia