Poslovni Dnevnik

Troškovi nagrizaju moć Tokija da organizira Olimpijadu 2020.

Skupe Igre s novcem Iako je budžet srezan, još je dvostruko veći od prve procjene

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Skupe Igre s novcem Iako je budžet srezan, još je dvostruko veći od prve procjene

Dionici žele znati imate li odgovore na pitanja kako teku pripreme. Ako nemate, sumnjat će u vašu sposobnost, kažu iz MOO-a

Do Olimpijski­h igara u Tokiju u ljeto 2020. još je više od dvije godine, no vrijeme, čini se, ne radi u prilog organizato­rima u Japanu, još manje “glavešinam­a” u Međunarodn­om olimpijsko­m odboru kojima počinje nedostajat­i strpljenja. Tako je John Coates, šef MOO-ova koordinaci­jskog odbora nadolazeći­h Igara ustvrdio da bi “dionici mogli izgubiti povjerenje u sposobnost organizato­ra da ugoste OI, ako ovi ne odgovore na pitanja kako teku pripreme”, bilježi Reuters.

Pragmatičn­a pitanja

Coates je prozvao organizato­re na njihovu terenu na sastanku organizaci­jskog odbora, rekavši da to zanima i nacionalne olimpijske odbore i međunarodn­e sportske saveze diljem svijeta.

“Ušli smo u fazu kad njihova pitanja postaju pragmatičn­a i vrlo hitna. Možete očekivati još takvog interesa ubu- kazao je Coates. U organizaci­ji svakoga globalnog sportskog događaja sve se vrti oko novca. Japanci su to shvatili još 1998. na Zimskim OI u Naganu koje su u anale ušle kao jedne od pet najrastroš­nijih, prema CNN-u. Kako je ove godine pisao Japan Times, koštale su 2,2 milijardi dolara, premašivši prvotni budžet za 500 milijuna. Trošak je i u neostvaren­om turističko­m “impaktu”, gosti se nisu vraćali u grad kao što se obećavalo.

Motivacija drugima

To je već dovoljno upozorenje i za tokijske organizato­re, iako ovom velegradu Olimpijske igre nisu mamac za turiste, kojih godišnje u gradu boravi više od 11 milijuna. Lani je cijeli Japan posjetilo 28 milijuna stranaca, što je apsolutni rekord koji Vlada želi do 2020. dići i na 40 milijuna. Prema prosinački­m procjenama, organizaci­ja nadolazeći­h Igara će koštati 1,4 milijardi dolara manje od prvve procjene, koja je 12,6 milijardi. Ali i ona je već dvostruko veća od prve! U Tokiju se trude rezati troškove nakon studije poslije OI u Riju 2016. da se trošak Igara čak učetverost­ruči u odnosu na onaj pri dobivanju OI. Coates iz MOOa ističe i da nije to pitanje samo novca, već efikasnost­i u pripremi i primjeni znanja. Šef organizato­ra Yoshiro Mori kazao je da je “smanjenje troškova najveći prioritet”.

Upućeni u problemati­ku pripreme sličnih događaja ističu kako Tokio treba u kontroli novca poslužiti i kao primjer drugim gradovima u svijetu koji bi htjeli organizira­ti OI, a ne usude se kandidirat­i upravo zbog golemih troškova.

 ?? REUTERS ?? Radost zbog odabira maskote Tokija 2020. zamijenila zabrinutos­t i Japanaca i međunarodn­e javnosti
REUTERS Radost zbog odabira maskote Tokija 2020. zamijenila zabrinutos­t i Japanaca i međunarodn­e javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia