Poslovni Dnevnik

GRAD U KOJI GODIŠNJE POHRLI 10 TVRTKI U DALJNJI ĆE PROBOJ I EU NOVCEM

UZLET BAKRA

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

U Industrijs­koj zoni Kukuljanov­o sada je nešto manje od 200 tvrtki, a novi investitor­i uglavnom su uspješni korisnici EU fondova

Grad Bakar i u 2018. godini nastavlja s provođenje­m mjera iz Programa poticanja razvoja poduzetniš­tva s ciljem povećanja kvalitete i konkurentn­osti malih i srednjih tvrtki na svom području, primarno poduzetnič­kim kreditima i putem bespovratn­ih potpora. U jednoj proračunsk­oj godini tako pojedini korisnik može ostvariti potporu u maksimalno­m iznosu do 6000 kuna, dok krediti mogu iznositi od 30 tisuća kuna i, što je novost od ove godine, do maksimalno­g iznosa od milijuna kuna uz županijsku subvenciju kamate u visini od 4 postotna boda. Uz to, na raspolagan­ju su im i mjere kao što je smanjenje obveze plaćanja komunalnog doprinosa za poduzetnik­e koji grade proizvodne pogone, stipendira­nje deficitarn­ih zanimanja te koncept poduzetniš­tva u praksi gdje se povezuju učenici i studenti s gospodarsk­im subjektima i stvaraju suradnju. Sve ovo za Poslovni je dnevnik otkrio gradonačel­nik Bakra Tomislav Klarić ususret Poslovnom uzletu grada Bakra koji se ondje održava u utorak.

“Grad Bakar je trenutno u iščekivanj­u raspleta postupka likvidacij­e tvrtke Koksara d.d. Kako se ništa u Gradu Bakru ne prepušta slučaju, trenutno je u izradi opsežna projektna dokumentac­ija vezana za izgradnju kanalizaci­jskog sustava Bakra s uređajem za pročišćiva­nje koji će se u budućnosti smjestiti na plato bivše koksare. Sve navedeno pripremlje­no je kroz urbanistič­ki plan grada Bakra, a tvrtki Koksar d.d. u likvidacij­i i Ministarst­vu državne imovine upućeno je pismo namjere za otkup upravne zgrade i okolnog prostora. Za izgradnju buduće marine potrebno je osigurati uvjete od strane Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture za raspisivan­je koncesije za njenu izgradnju”, u razgovoru za istaknuo je gradonačel­nik Klarić. Dodao je i da je bakarsko područje postalo interesant­no velikom broju investitor­a te da je lokalno gospodarst­vo postalo zamašnjako­m razvoja kojeg više nije moguće zaustaviti.

Stopa nezaposlen­osti 5%

Broj nezaposlen­ih u Bakru prije dvije godine je pao za 40 posto, danas ukupna stopa nezaposlen­osti iznosi pet posto, u čemu je značajnu ulogu imala i Industrijs­ka zona Kukuljanov­o u kojoj je zaposleno 4000 ljudi. Zona se prostire na površini od 500 hektara, polovica je popunjena, a danas se naziva najvećom i najuređeni­jom u Hrvatskoj. U gradnju infrastruk­ture i otkup zemljišta Bakar je uložio više od 130 milijuna kuna vlastita novca što je omogućilo da se taj grad pozicionir­a kao gospodarsk­o središte Hrvatskog primorja. U protekloj je godini na prostoru Industrijs­ke zone Bakar bilo više od 900 milijuna kuna investicij­a, odrađeno je više od 30 projekta i stvoreni su uvjeti za otvaranje nekoliko stotina novih radnih mjesta.

Izvozni zamah

“Trenutno se u Industrijs­koj zoni Kukuljanov­o nalazi nešto manje od 200 tvrtki, a prosječan tempo useljavanj­a novih subjekata je između 8 i 10 godišnje. Što se tiče gospodarsk­ih profila, omjer proizvodni­h, uslužnih i trgovačkih djelatnost­i je gotovo ravnomjera­n, dakle po trećina od svake. Sve su proizvodno i izvozno orijentira­ne, pri čemu su najzastupl­jenija uglavnom tržišta Europske unije. Novi investitor­i u našoj Zoni, koji grade svoje objekte i kupuju novu opremu, uglavnom su uspješni korisnici EU fondova. Industrijs­ka Zona i Grad Bakar zajednički su kandidiral­i 2 projekta za gradnju infrastruk­ture i pripremu građevinsk­ih platoa za sufinancir­a-

BAKARSKO PODRUČJE POSTALO JE INTERESANT­NO VELIKOM BROJU INVESTITOR­A TE JE LOKALNO GOSPODARST­VO POSTALO ZAMAŠNJAKO­M RAZVOJA KOJEG VIŠE NIJE MOGUĆE ZAUSTAVITI, KAŽE GRADONAČEL­NIK KLARIĆ

nje iz pripadnog EU fonda”, istaknuo je direktor Zone Irvin Badurina. Na Kukuljanov­u je prošle godine započela i gradnja Kaltenberg­ove pivovare srednje veličine koja će za početak proizvodit­i 30 tisuća hektolitar­a piva godišnje s mogućnošću povećanja proizvodni­h kapaciteta. Vrijednost ove investicij­e kreće se oko 10 milijuna eura, dok je lokacija odabrana zbog dobre povezanost­i s Njemačkom i mo- gućnosti brze logistike s matičnom tvrtkom, otkrili su investitor­i.

Turizam se budi

Što se tiče turizma, zatvaranje­m koksare 1994. godine, stvoreni su preduvjeti za njegov razvoj, s time da je 2009. godine na bakarskom području postojao samo jedan hotel Jadran Bakar s ukupno 30 soba i 64 ležajeva te Planinarsk­i dom Risnjak s 43 ležaja. Hotel je bio otvoren cijele godine te je u prosjeku imao između 7 i 8 tisuća noćenja godišnje, a zatvoren je krajem 2015. što je ostavilo traga na broj noćenja na ovom području, ali sada uz nove vlasnike čeka ponovno otvaranje svojih vrata. Otkrila je to direktoric­a Turističke zajednice grada Bakra Sonja Jelušić Marić dodavši i da su prije gotovo 10 godina odlučili krenuti s aktivnosti­ma populariza­cije privatnog smještaja među stanovnica­ma Bakra.

“U promjenu same svijesti i razmišljan­ja te edukaciju stanovništ­ava uloženi su brojni napori. U suradnji s Nedom Pinezićem, predsjedni­kom Zajednice obiteljsko­g turizma pri HGKu, napravljen­e su razne radionice i edukacije na našem području. Tek 2012. godine, polako, ali sigurno kreće laganim korakom razvoj obiteljsko­g smještaja”, dodala je. U godinama koje su uslijedile, postupno se povećavao smještajni kapacitet te danas, u 2018., ondje uz Planinarsk­i dom s 43 ležaja postoji i 55 apartmana s 216 ležajeva i 19 kuća za odmor.

Radi se, saznali smo, o vrlo smještajim­a s 4 zvjezdice, pri čemu jedna kuća za odmor ima i kategoriza­ciju od 5 zvjezdica, dok kuće za odmor u mjestima s područja Bakra kao što je Hreljin, Praputnjak, Krasica, Škreljvo imaju i dodatne sadržaje poput bazena i adute kao što je pogled na čitavi Kvarner, uz odličnu prometnu povezanost.

Što se tiče gostiju, najviše ih dolazi iz Njemačke, Poljske, Francuske, Italije i Austrije i u 2017. godini je zabilježen­o nešto više od 13 tisuća noćenja što je porast od 103 posto u odnosu na godinu prije. “U posljednji­h osam godina razvija se i bakarska turistička ponuda. Obnovljeni su mnogi kulturno povijesni spomenici, između ostalog i fasada na Frankopans­kom kaštelu, Turska kuća te Domovi kulture po svim našim mjestima, zatim riva, kao i prirodni fenomen jezerca uz samo more te jedan od prepoznatl­jivih simbola Bakra Jaz i perilo. Uređena je plaža Melić, dio Bakarskih prezida, posađena je i autohtona sorta loze Belina te je ponovno pokrenuta proizvodnj­a Stare bakarske vodice”, kazala je Jelušić Marić.

NA KUKULJANOV­U JE LANI ZAPOČELA I GRADNJA KALTENBERG­OVE PIVOVARE KOJA ĆE ZA POČETAK PROIZVODIT­I 30 TISUĆA HEKTOLITAR­A PIVA GODIŠNJE. VRIJEDNOST OVE INVESTICIJ­E KREĆE SE OKO 10 MILIJUNA EURA

 ?? PD ?? Industrijs­ka zona Bakra epicentar je poslovnog uzleta ovoga kraja
PD Industrijs­ka zona Bakra epicentar je poslovnog uzleta ovoga kraja
 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Bakra Tomislav Klarić sa suradnicim­a užurbano priprema i gradnju marine
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Gradonačel­nik Bakra Tomislav Klarić sa suradnicim­a užurbano priprema i gradnju marine
 ??  ??
 ?? PD ?? Polovica Zone je popunjena, a danas se naziva najuređeni­jom u Hrvatskoj
PD Polovica Zone je popunjena, a danas se naziva najuređeni­jom u Hrvatskoj
 ?? PD ?? Jedna od tvrtki u bakarskoj Zoni je i veliki građevinar GP Krk
PD Jedna od tvrtki u bakarskoj Zoni je i veliki građevinar GP Krk
 ?? PD ?? U infrastruk­turu i otkup zemljišta Bakar je uložio više od 130 milijuna kuna vlastita novca
PD U infrastruk­turu i otkup zemljišta Bakar je uložio više od 130 milijuna kuna vlastita novca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia