Poslovni Dnevnik

Sutkinja traži izručenje, pala teza o političkom progonu

Nema pritvora Todorić se na nepravomoć­nu odluku o izručenju RH može žaliti u 7 dana. Ostaje na slobodi, uz strože mjere opreza

-

Sutkinja Westminste­rskog suda Emma Arbuthnot odobrila je u ponedjelja­k u Londonu izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni. Osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu. Kasnije je sutkinja odredila i kako Todorić ostaje na slobodi uz strože mjere opreza do pravomoćno­sti odluke o izručenju Hrvatskoj, objavila je sutkinja Westminste­rskog suda Emma Arbuthnot. Mjere opreza su nešto postrožene u odnosu na one kojima je Todorić bio podvrgnut do jučer. Umjesto dvaput tjedno, Todorić će se u nadležnu lonodnsku policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću. “Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On ima rok od sedam dana u kojem može uložiti žalbu”, rekla je sutkinja na kraju presude koja je napisana na 17 stranica. Arbuthnot je odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja.

“Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenos­ti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijsk­i nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlj­a 15 posto hrvatskog BDPa, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom”, stoji u obrazložen­ju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijs­kim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjern­o širenje Agrokora.

“Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke”, navodi sutkinja.

NISAM NAŠLA DOKAZE O POLITIČKOJ MOTIVACIJI PROGONA, NIJE BILO BLISKE UKLJUČENOS­TI POLITIČARA U AGROKORU, NAREĐUJEM IZRUČENJE TODORIĆA HRVATSKOJ

 ??  ?? Dolazak Ivice Todorića i supruge na Westminste­rski sud u Londonu
Dolazak Ivice Todorića i supruge na Westminste­rski sud u Londonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia