Poslovni Dnevnik

‘ENERGETIKA MOŽE UBRZATI GOSPODARSK­I RAST HRVATSKE’

ENERGIJA >>

-

Hrvatska je na čvorištu značajnih energetski­h pravaca koji se mogu znatno bolje koristiti nego što se sad čini

Predsjedni­k Uprave Jadranskog naftovoda Dragan Kovačević krajem prošlog mjeseca je ocijenio da samo brži gospodarsk­i rast i tehnološki razvoj mogu smanjiti razliku između Hrvatske i većine zemalja EUa, na što energetika može utjecati investicij­ama, povećanjem proi- zvodnje i izvoza. “Hrvatska je na čvorištu značajnih energetski­h pravaca koji se mogu znatno bolje koristiti nego što se sad čini”, naveo je. Istaknuo je važnost sigurnosti opskrbe energentim­a koja se može osigurati povećanjem domaće proizvodnj­e i smanjenjem ovisnosti o uvozu energenata. To se, kako je rekao, može postići boljim korištenje­m postojećih kapaciteta i novim ulaganjima, boljom povezanošć­u energetske infrastruk­ture te realizacij­om projekata poput LNG terminala na Krku, spojnih plinovoda sa susjednim zemljama, gradnjom objekata naftovodno-skladišne infrastruk­ture, hidroelekt­rana i termoelekt­rana. Po njegovoj procjeni, Hrvatska bi sa začelja ljestvica gospodarsk­e uspješnost­i u EU-u trebala doći do sredine. No, Hrvatska se razvija sporije od očekivanog i nije se dovoljno okoristila pozitivnim ozračjem nakon ulaska u EU, rekao je. Stopa rasta BDPa morala bi biti veća od pet posto, jer se s nižim stopama ništa ne postiže nego se samo vraćaju dugovi, kazao je.

Kao i u cijelom EUu, tako je i Hrvatska visoko ovisna o uvozu energenata, pa uvozi 76,7 posto nafte a ubrzano raste i ovisnost o uvozu plina zbog velikog smanjenja domaće proizvodnj­e, rekao je.

Kovačević je ustvrdio da Hrvatska bespotrebn­o uvozi električnu energiju jer bi, kako je rekao, domaća proizvodnj­a mogla biti samodostat­na, ali trebalo bi bolje koristiti vodne potencijal­e, gradnjom novih hidroelekt­rana.

Ocijenio je da se izvanredan položaj riječke luke ne može koristiti dovoljno dobro ako se ne sagradi nizinska željezničk­a pruga prema unutrašnjo­sti.

HRVATSKA SE RAZVIJA SPORIJE OD OČEKIVANOG I NIJE SE DOVOLJNO OKORISTILA POZITIVNIM OZRAČJEM NAKON ULASKA U EUROPSKU UNIJU

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Jadranskog naftovoda Dragan Kovačević
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Jadranskog naftovoda Dragan Kovačević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia