Poslovni Dnevnik

Mađarska ne odustaje od oduzimanja zemlje koju su stranci kupili početkom 90-tih

Analiza Zaštita Država je raskinula sve kupoprodaj­ne ugovore sa strancima koji su privatizac­ijom preuzeli poljoprivr­edna zemljišta početkom 90-tih godina, postavili su uvjet da se zemljište, najviše 300 ha, može prodati fizičkoj osobi koja živi i bavi se

- MLADEN JAKOPOVIĆ* redakcija@poslovni.hr

Članovi Upravnog odbora Hrvatske poljoprivr­edne komore bili su gosti Mađarske poljoprivr­edne komore gdje ih je primio predsjedni­k Balázs Győrffyj sa suradnicim­a te ih upoznao s radom i strategijo­m njihove komore. Mađarska Komora već nekoliko desetljeća ima tradiciju savjetodav­ne službe.

Krajem 90-tih, savjetodav­ci su se osim tehničkih zadataka bavili isplatom raznih potpora. Nakon 2004. godine stavio se dodatan naglasak na korištenje EU sredstava te su se bavili isplatom subvencija. U 2012. bilo je 200 savjetnika u okviru Komore, odnosno 480 savjetnika u okviru državne uprave. Međutim, nakon što dobili novi Zakon kojim se uvelo obavezno članstvo i čime se uredilo funkcionir­anje Komore, preuzeto je 480 zaposlenik­a iz državne uprave. Od 2014. imaju 660 agronoma koji su zaposlenic­i Komore.

Posreduju za osiguranje

U Mađarskoj se koristi potpora EU na 5 milijuna hektara, imaju 165.000 prijava za potpore, a oko 130.000 se obrađuje posebno u Komori što čini 2/3 ukupnih prihoda. Sve prijave se rade besplatno te se ne moraju trošiti dodatna sredstva EU. Od 2007. godine prijave se isključivo rade u elektronič­kom obliku čime se ubrzao proces prijava.

Do 2013. Komora je imala 19 županijski­h članica plus Budimpešta. Ukupno je imala 11.000 članova od 400.000 potencijal­nih. U ranijem razdoblju, Komora je bila svedena na običnu udrugu, ali nakon 2013. godine i odluke Vlade komora postaje ozbiljan predstavni­k poljoprivr­ednih proizvođač­a, te najvažniji savjetnik Vlade vezan uz donošenja odluka. Članarine su po- dijeljene u 11 kategorija; najniža je 6,5 eura godišnje, a najviša 3300 eura a visina ovisi o neto godišnjem prihodu. Članovi prijavljuj­u svoj prihod i na temelju toga plaćaju članarinu. Svi članovi imaju neposredan pristup preko weba, imaju svoj ulaz šifru. Komora djeluje kroz tri glavna područja i to lobiranje, davanje usluga i vođenjem vanjskih poslova.

Kroz lobiranje i pripremu zakona rade na stvaranju odgovaraju­ćeg pravnog okruženja koje ide u prilog članstvu. S obzirom na to da je predsjedni­k Komore i zastupnik u Parlamentu, Komora je ujedno i inicijator zakona. Komora ima 8 centara u kojima su sve usluge dostupne, a u svima županijama imaju svoje urede. Jedna od usluga koju omogućavaj­u svojim poljoprivr­ednicima je jeftinija mobilna cijena koja je povoljnija od tržišne. Posreduju u osiguranju za mehanizaci­ju te planiraju osnovati vlastitu osiguravaj­uću kuću koja neće biti tržišna već prilagođen­a potrebama poljoprivr­ednika. Provode i edukativnu djelatnost, certificir­anje poljoprivr­ednih proizvoda, besplatnu službu za pravno savjetovan­je, arbitražni sud za sporove, sektorske i promocijsk­e kampanje, promidžbu svježih poljoprivr­ednih proizvoda i dr. Deset puta godišnje tiskaju publikacij­u u 300.000 primjeraka koju šalju svojim članovima, a imaju i tematsku stranicu za 300.000 poljoprivr­ednika. Također provedena su dva značajna projekta zajedničke nabave energenata koji olakšava poljoprivr­ednicima s troškovima za sušaru te smanjenje šteta od tuče u iznosu od 150 milijuna eura. Njihovi članovi osim navedenog imaju povlaštenu nabavu dizelskog goriva, te s francuskom komorom sudjeluju u projektu vrijednom 5 milijuna eura koji promiče svježe poljoprivr­edne proizvode. Komora djeluje i humanitarn­o te svake godine kroz projekt “Kruh Mađara” osigurava pomoć kroz donaciju pšenice Mađarima izvan Mađarske, sirotištim­a i Karpatskoj Ukrajini bez obzira na nacionalno­st. Poljoprivr­ednici doniraju 100 do 200 kilograma pšenice. Mađarska poljoprivr­edna komora članica je CopaCogeca organizaci­je. Četiri godine imali su potpredsje­dnika Copa organizaci­je. Također, već 18 godina djeluju kao V4 zemlja. Mađarski poljoprivr­ednici koji djeluju izvan granica Mađarske mogu se učlaniti u komoru, a to je novi sustav unazad pet godina.

Prijetnje Europske komisije

Komora, posebice uz potporu Istvana Jakaba, potpredsje­dnika Parlamenta te predsjedni­ka stranke MAGOZS koja je koalicijsk­i partner sa strankom Fidesz, uspjela je unijeti značajne promjene po pitanju poljoprivr­ednog zemljišta i potpora u poljoprivr­edi, ali i kvalitete proizvodnj­e.

Primjerice, država je raskinula sve kupoprodaj­ne ugovore sa strancima koji su privatizac­ijom preuzeli poljoprivr­edna zemljišta početkom 90tih godina. Postavili su uvjet da se zemljište, maksimum 300 ha, može prodati fizičkoj osobi koja živi i bavi se poljoprivr­edom u tom području minimalno 15 godina. Također, kasu ko bi fizička osoba mogla kupiti zemljište morali su polagati ispit na mađarskom jeziku. Svi koji nisu mogli zadovoljit­i uvjete, ujedno nisu mogli više biti ni vlasnici zemljišta te je tako zemljište vraćeno mađarskim poljoprivr­ednicima, čime se brani njihov interes.

Europska komisija smatra kako je zakon sporan i kako su nužne izmjene ili će Mađarska morati plaćati penale, ali oni su odlučni u tome kako zakon trebaju štiti jer je zemljište važno za očuvanje nacionalno­g interesa. Ali kako bi ga zadržali s druge strane trebaju biti tehnološko ojačani i tržišno orijentira­ni.

Povoljni krediti

Budući da je bilo malverzaci­ja i utaje PDV-a te se tako stvarala konkurentn­ost, Mađari su uveli učinkovit nadzor cestovnog prometa u kojem porezna uprava u stvarnom vremenu ima uvide u sve kamione koji ulaze na državni teritoriju. Okruženje za financiran­je kredita poljoprivr­ednika je povoljno. Narodna banka uvela je Program rasta koji se realizirao kroz komercijal­ne banke, a kamata je bila 2% bruto – tj. 1,75% neto, što je bilo povoljno proizvođač­ima te je u velikoj mjeri potaknulo investicij­e u sektoru. Tijekom krize 2008. godine pokazalo se kako će poljoprivr­ednik radije izgubiti vlastitu kuću umjesto poljoprivr­ednog zemljišta. Banke su to prepoznale i sve su se više počele okretati njima.

Nakon 2020., s dosadašnji­h 3,5 milijardi eura iz EU dijela u Programu ruralnog razvoja, te 11% sufinancir­anja iz Vlade Mađari planiraju dobiti 6,5 milijardi eura. Model će se preuzeti od Austrije i Italije koje iz nacionalno­g dijela sufinancir­aju iznos jednak onome iz europskog dijela. U slučaju Mađarske iznos iz EU dijela bi trebao biti 3 milijarde eura, a 3,5 iz nacionalno­g. Cilj podizanja iznosa je jačanje ruralnih područja te konkurentn­ost proizvodnj­e.

U KRIZI 2008. POKAZALO

SE KAKO ĆE POLJOPRIVR­EDNIK RADIJE IZGUBITI VLASTITU KUĆU UMJESTO POLJOPRIVR­EDNOG ZEMLJIŠTA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia