Poslovni Dnevnik

Ulagače brine rast obveznički­h prinosa

Psihološka granica Prinos na 10-godišnju američku obveznicu dosegnuo gotovo tri posto

-

Oči investitor­a uprte su u 10godišnju američku obveznicu čiji se prinos penje prema pragu od 3 posto, razinu koja brine ulagače. “Tri posto je bitna psihološka razina za investitor­e i došla je u izniman fokus”, rekao je za CNBC Roger Jones iz tvrtke London and Capital.

Jučer je taj vrijednosn­i papir u jednom trenutku dosegnuo prinos od 2.9882 posto, tik do psihološke granice koja nije probijena od 2014. godine. Otada su prinosi uglavnom imali silaznu putanju zahvaljuju­ći monetarnoj politici koja je posegnula i na obveznička tržišta u nastojanju da potakne oporavak gospodarsk­og rasta. Prema pisanju CNBCa, dugotrajne intervenci­je naviknule su ulagače na ideju da će središnje banke jamčiti da će se uključiti krenu li stvari po zlu što je u konačnici dovelo do skoka dioničkih tržišta.

Nakon što su 10godišnji prinosi zaustavili silaznu putanju, postavlja se pitanje približava li se kraj dugotrajne ere rasta dionica. Analitičar­i ističu da se zdrava ekonomija odražava u višim prinosima koji se bi do kraja godine mo- gli popeti i prema 3,5 posto, no bojazan predstavlj­a psihološka granica jer je ta obveznica “benchmark” za cijelu lepezu financijsk­ih instrumena­ta, uključujuć­i hipoteke na američkom tržištu te barometar povjerenja ulagača.

Viši prinosi ne signalizir­aju samo da ulaganja u dionice postaju manje atraktivna već i na povećan rizik od bankrota pa time i eventualni rizik za ekonomiju. Na sužavanje profitnih marži kompanije mogu odgovoriti rezanjem troškova, među kojima su i plaće, ali i otpuštanje­m zaposlenik­a.

 ?? FOTOLIA ?? Signalizir­aju li viši prinosi kraj ere rasta dionica?
FOTOLIA Signalizir­aju li viši prinosi kraj ere rasta dionica?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia