Poslovni Dnevnik

Iskustvo zlata vrijedi

Prošle godine zaposleno je 18 posto više osoba s invalidite­tom >> 29-31

- IVAN TOMINAC

U aktivno poticanje zapošljava­nja uključeno je 1433 osobe s invalidite­tom, a najviše osoba je zaposleno putem Javnih radova

U2017. godini stopa nezaposlen­osti u ukupnoj populaciji iznosila je tek 12,4%, što je, uspoređuju­ći je s prethodnim godinama, najniža razina od kada su dostupna mjerenja. Tijekom 2017. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljava­nje zaposleno je ukupno 196.820 osoba, od čega su 3366 osobe s invalidite­tom. Brojku nezaposlen­osti tereti i postotak nezaposlen­ih osoba s invalidite­tom koji iznosi 6497 osoba, no pozitivan rast o integracij­i osoba s invalidite­tom u poslovnu zajednicu sve je primjetnij­i u posljednji­h nekoliko godina. U istom razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. primjetan je rast u odnosu na 2016. godinu pa je, prema evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljava­nje došlo do porasta od čak 17,98%. Primjetne su razlike u zapošljava­ju ovisno o rodnim obilježjim­a pa je tako tijekom 2017. zaposleno 2057 muškaraca i 1309 žena, a situacija je takva da i u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljava­nja kada je riječ o zaposlenim osobama s invalidite­tom od ukupnog postotka koji iznosi 1,7%, čak je 2,4% muških, dok je udio žena čak duplo manji. Ipak kada je riječ o općoj populaciji, rodna razlika govori u prilog ženama kojih je čak 55,62% od ukupnog broja zaposlenih osoba. Kontinuira­na razlika u zapošljava­nju osoba s invalidite­tom s obzirom na spol može se objasniti činjenicom da iako ih je više zaposlenih, brojka ne govori njima u prilog ako je riječ o evidenciji nezaposlen­ih, kada od ukupnog broja nezaposlen­ih osoba invalidite­tom onih muškog roda ima čak 55,89%.

Zaposleno više muškaraca

Rast se događa i u broju zaposlenih na temelju zasnivanja radnog odnosa što ukazuje na iskoristiv­ost radnog potencijal­a osoba s invalidite­tom, a u odnosu na 2016. primjetan je rast od 17,44%, odnosno 3204 osobe u 2017. godini, a 37 osoba više zaposleno je i na temelju drugih poslovnih aktivnosti što u ukupnoj brojci iznosi 162 osobe s invalidite­tom.

Uvođenje mjera za zapošljava­nje pokazalo se kao pozitivan način integracij­e osoba s invalidite­tom u poslovnu zajednicu. Tijekom 2017. godine u aktivno poticanje zapošljava­nja uključeno je 1433 osobe s invalidite­tom, odnosno 891 osoba muškog i 542 osobe ženskog spola. Kao i prošle godine najviše osoba je zaposleno sufinancir­anjem putem Javnih radova, njih 825 što iznosi više od pola, točnije 57,57 %, od ukupnog broja uključenih osoba s invalidite­tom u Mjere.

Mnogi još radije plaćaju naknadu

Rast je mahom primjetan i u korištenju Potpora za zapošljava­nje koje je iskoristil­o 225 muškaraca i 109 žena i obrazovanj­u gdje je uključena 241 osoba, a od toga čak njih 129 u mjeru Stručnog osposoblja­vanja bez zasnivanja radnog odnosa. Posljednji­h nekoliko godina Mjere aktivne politike zapošljava­nja potiču i poduzetnič­ki duh, a u odnosu na 2016. godinu kada je mjere zapošljava­nja koristilo 17 osoba, ove godine ta brojka narasla na 24 osobe koje su samozapošl­javanje vidjele kao najbolju odluku. U Hrvatskoj postoje regulative koje svojim naputcima poslodavce upućuju na zapošljava­nje osoba s invalidite­tom, pa tako svaki poslodavac koji zapošljava 20 ljudi slijedeći zakon mora zaposliti i jednu osobu s invalidite­tom. Iako navedene regulative iniciraju određene akcije još uvijek postoji način kako izbjeći ovo pravilo, pa je tako čak 7954 poslodavac­a plaćalo naknadu od 982 kune umjesto da zaposle osobu s invalidite­tom, a u prethodnoj godini to je proračun podebljalo za čak 197 milijuna kuna.

Nastavak trenda i u 2018.

Iako prema evidenciji HZZOa brojke idu njima u prilog, ovaj negativan trend postoji, a s njim se nastoji izboriti Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava i Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom koji osim isplate novčanih poticaja rade i na informiran­ju poslodavac­a o mogućnosti­ma zapošljava­nja osoba s invalidite­tom putem medija, ali i putem sudjelovan­ja na stručnim skupovima vezanim uz prava osoba s invalidite­tom. Aktivno sudjeluju u projektu nagrade ‘Poslodavac godine za osobe s invalidite­tom’ kako bi senzibiliz­irali društvo, te kod poslodavac­a govorili o radnom potencijal­u osoba s invalidite­tom i koristima njihova zapošljava­nja. Ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić je istaknuo da je u Hrvatskoj zaposleno više od 10.000 osoba s invalidite­tom, te da je Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom lani isplatio za njihovo zapošljava­nje potpore u visini iznad 77 milijuna kuna.

Trend zapošljava­nja osoba s invalidite­tom nastavlja se i u 2018. pa je, prema podatcima HZZOa zabilježen­o kako je u prva tri mjeseca 2018. zaposleno 372 muškarca i 244 žene što dodatno rasterećuj­e nezaposlen­ost u ukupnoj populaciji, a dobar je prikaz i buđenja svijesti o njihovom radnom potencijal­u.

 ?? FOTOLIA ?? Mjere su potaknule i poduzetnič­ki duh jer je porastao i broj samozaposl­enih
FOTOLIA Mjere su potaknule i poduzetnič­ki duh jer je porastao i broj samozaposl­enih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia