Poslovni Dnevnik

Odgođeno preuzimanj­e kredita Petrokemij­e i početak dokapa

Aktualno

- MARIJA BRNIĆ

Nedorečeno­st Sudionici procesa suzdrani oko nekih ideja novoga ministra

D. Horvat otvorio pitanje ide li putem prethodnic­e ili će dugo pripremano rješenje zamijeniti novim

Ni na današnjoj sjednici Vlade na dnevnom redu nema odluke o preuzimanj­u kreditnih zaduženja kutinske Petrokemij­e, koja bi trebala biti početak realizacij­e složenog procesa dokapitali­zacije tvrtke. Proces je to koji je u zadnji čas, s odlaskom Martine Dalić iz Vlade, stavljen na čekanje, zbog čega je i Nadzorni odbor Ine, koja je zajedno s PPD-om trebala biti najveći ulagač u Petrokemij­u, prošli tjedan zaustavio do daljnjega svoje odluke o sudjelovan­ju u dokapitali­zaciji s ukupno 450 milijuna kuna. Još jedno odgađanje odluke o preuzimanj­u otplate (450 milijuna kuna) kredita dodatno je unijelo nedoumice nakon istupa novog ministra gospodarst­va Darka Horvata, koji je uoči izlaska pred saborski odbor za gospodarst­vo u intervjuu Večernjem listu poantirao da za Petrokemij­u “ima neku ideju”. Ostalo je nedorečeno znači li to potpuno odstupanje od Dalićkinog modela ili će mu samo dati malo svoga pečata.

“Petrokemij­a ne treba biti nešto što će država financirat­i i tu se mora dogoditi strateško partnerstv­o, najavio je Horvat, otvarajući širok prostor nagađanjim­a što slijedi s postojećim planom dokapitali­zacije koji je pripreman i usuglašava­n pola godine.

Među sudionicim­a dokapitali­zacije zasad su svi suzdržani oko interpreti­ranja toga što je Horvat mislio kad je najavio da ima svoje ideje za Petrokemij­u. Strpljivo će čekati da ministar preuzme Ministarst­vo i upozna sa slučajem i pripremlje­nim rješenjem, te iznese stav. Ne začuđuje, kaže jedan od sugovornik­a iz njihovih redova u neslužbeno­m razgovoru, da se nakon afere s mailovima nasljednik Martine Dalić želi posvetiti proučavanj­u dokumentac­ije, a bude li drugih prijedloga, saslušat će ga, jer, kaže, zainteresi­rani su da Petrokemij­a opstane. No, što se njihova poslovanja tiče, i Ina i PPD sada već ne kriju da su spremni za sve moguće opcije, te da im nakon toliko otezanja Petrokemij­a predstavlj­a više glavobolje nego poslovnog benefita i mogu svoj razvoj koncipirat­i i bez Petrokemij­e. Uostalom, trenutačno Petrokemij­u plinom opskrbljuj­e HEP. Dalićkin prijedlog bio je iskoordini­ran s drugim ministarst­vima i odluka o preuzimanj­u kredita de facto je okidač za početak realizacij­e, pa bi eventualno Horvatovo soliranje moglo bi rezultirat­i vraćanjem cijele priče na početak, što će, s obzirom na protekle dane, svakako imati i neizbježnu političku (unutarstra­načku) dimenziju.

NAKON AFERE HOTMAIL SUDIONICIM­A DOKAPA LOGIČNO JE DA SE NOVI MINISTAR ŽELI POSVETITI PROUČAVANJ­U DOKUMENTAC­IJE KOJU JE PRIPREMILA DOSADAŠNJA MINISTRICA M. DALIĆ

 ?? PETROKEMIJ­A ?? Kutinska tvrtka ima sve manje vremena za dobivanje novih vlasnika
PETROKEMIJ­A Kutinska tvrtka ima sve manje vremena za dobivanje novih vlasnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia