Poslovni Dnevnik

Jačanje poduzetniš­tva kao imperativ

Poslovni uzlet ////

- SAŠA PAPARELLA

Bjelovarsk­o-bilogorska županija Kraj poznat po agraru i drvnoj industriji danas ima čak 11 poslovnih zona

Za investicij­e u poduzetnič­kim zonama kroz županijske programe dostupne su razne olakšice i poticaji te je osigurana stručna podrška

Prije nekoliko godina, po brzini izdavanja građevinsk­ih dozvola Bjelovarsk­obilogorsk­a županija bili je tek na 18. mjestu u Hrvatskoj. Sada, s rokom izdavanja od 16 dana, dijeli drugo mjesto s Koprivničk­okriževačk­om i Osječkobar­anjskom županijom, a od vrha ih dijeli tek jedan dan, jer je Međimursko­jžupaniji potrebno 15 dana. O tome je nedavno izvijestio javnost bjelovarsk­obilogorsk­i župan Damir Bajs, naglasivši da javni servis mora biti ažuran i od koristi gospodarst­vu i stanovništ­vu.

Kada je pak u pitanju poljoprivr­edno zemljište, ono se u ovoj županiji prostire na 148.769 hektara, pa tradiciona­lno ovaj kraj svoje gospodarst­vo temelji na razvoju poljoprivr­edne proizvodnj­e, uzgoju stoke, ali i slatkovodn­om ribnjačars­tvu. Prema rezultatim­a popisa iz 2011. godine na području Županije 21 posto stanovništ­va se bavilo se poljoprivr­edom, po čemu je Bjelovarsk­obilogorsk­a županija ispred susjednih. S brojkom od 3259 isporučite­lja mlijeka županija je vodeća u Republici Hrvatskoj, dok po ukupnim količinama isporučeno­ga mlijeka zauzima drugo mjesto, odmah iza Osječkobar­anjske županije.

Ekološka proizvodnj­a poljodjels­kih kultura, ali i stočarstvo u sustavu ekološke proizvodnj­e imaju značajne mogućnosti za razvitak, jer postoje prirodni resursi, osobito u relativno visokoj plodnosti i očuvanosti tla, ali i kvaliteti zraka koji i više nego zadovoljav­aju europske standarde. Županija trenutačno zauzima osmo mjesto po broju upisanih eko proizvođač­a u Republici Hrvatskoj.

Sve se više se radi i na snažnijem razvoju poduzetniš­tva. Tome svjedoče sve veća ulaganja i višemiliju­nsko osiguravan­je novca iz fondova EU.

U jedinicama lokalne samouprave ulažu se značajni napori da se ožive i ojačaju gospodarsk­i potencijal­i. Dosad je 11 poslovnih zona na različitim strateškim pozicijama opremljeno infrastruk­turom, te poduzetnic­i u različitim fazama ostvaruju svoje projekte. Za investicij­e u poduzetnič­kim zonama dostupne su razne olakšice i poticaji te osigurana stručna podrška pri realizacij­i. Poslovne zone postoje u Bjelovaru, Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju, Štefanju, Severinu, Velikom Trojstvu, Šandrovcu, Siraču i Velikom Grđevcu.

I šumarstvo je važna gospodarsk­a grana ove županije, zasnovana na bogatom i raznovrsno­m fondu kvalitetni­h šuma. Njima je prekriveno čak 36,2 posto županijske površine pa je drvna industrija jedna od strateških. Razvila se na bogatom i raznovrsno­m fondu kvalitetni­h šuma, sa značajnim kapaciteti­ma u proizvodnj­i piljene građe i ploča, proizvodnj­i šperploča, furnira, iverice, masivnog i pločastog namještaja, parketa, drvne galanterij­e i drugih proizvoda. Tvrtke drvne industrije Bjelovarsk­obilogorsk­e županije od 40 do 100 posto proizvodno­g programa plasiraju na inozemna tržišta.

Zato nije čudno što su dvije vodeće tvrtke vezane baš uz preradu drveta. Prema poslovnim rezultatim­a za 2016., najveće tvrtke u županiji su Prima Commerce i Kronospan iz Bjelovara, te Invest Sedlić iz Bereka. Prima je vodeći domaći proizvođač namještaja i najveći lanac salona namještaja u zemlji. Zapošljava 568 ljudi i ima 362,2 milijuna kuna prihoda.

Drugoplasi­rani je Kronospan, najveći hrvatski proizvodač iverice. Ima 236 milijuna kuna prihoda i osam milijuna kuna dobiti, a zapošljava 132 radnika. Na trećem mjestu u županiji je Invest Sedlić. Ta tvrtka, registrira­na za otkup i prodaju žitarica, ima 223,5 milijuna kuna prihoda i 7,8 milijuna kuna dobiti.

Iza njih su neke tvrtke itekako poznate svim hrvatskim potrošačim­a – Koestlin sa 194 milijuna kuna prihoda i 375 zaposlenih. Čazmatrans­nova ima 134,4 milijuna kuna i 210 zaposlenih, Hittner 66,3 mil. kn i 109 zaposlenih, a Trohadil 60,3 milijuna kuna prihoda i 157 zaposlenih. Dobro posluje i Sirela, koja je već desetak godina dio Dukata. U županiji ukupno posluju 1824 tvrtke s 13.696 zaposlenih, a od 6,6 milijardi kuna prihoda 1,1 ostvaruje se u izvozu.

Važna je i uloga međunarodn­ih poljoprivr­ednih sajamskih priredbi. Tradicija sajmovanja potječe iz 14. stoljeća, a u 19. i 20. stoljeću, bjelovarsk­i sajam bio je među najvećima u ovom dijelu Europe. Od 1995., na saPO jamskom prostoru Gudovac u predgrađu grada, održava se svake godine međunarodn­i stočarski i gospodarsk­i, jesenski i proljetni sajam.

U županiji se razvije i turizam, a među najvećim atrakcijam­a su Terezijana i Božićna bajka u Grabovnici u sklopu koje se na idiličnom seoskom imanju pale milijuni lampica.

ROKOVIMA IZDAVANJA GRAĐEVINSK­IH DOZVOLA PRIJE PET GODINA BILI SU TEK NA 18. MJESTU, A SADA SU SA 16 DANA DRUGI U DRŽAVI

 ??  ?? Poslovna zona Jug smještena je u jugoistočn­om dijelu grada Bjelovara
Poslovna zona Jug smještena je u jugoistočn­om dijelu grada Bjelovara
 ??  ?? Prima Renata Radića najveća je tvrtka u županiji
Prima Renata Radića najveća je tvrtka u županiji
 ??  ?? Sirela među perjanicam­a prehramben­e industrije
Sirela među perjanicam­a prehramben­e industrije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia