Poslovni Dnevnik

Rekordan odaziv naših tvrtki

Burze ////

- TOMISLAV PILI

Susret dva tržišta Počinju 5. investicij­ski dani Zagrebačke i Ljubljansk­e burze

Uz 11 hrvatskih, dolazi svega pet slovenskih tvrtki jer nije bilo moguće uskladiti termin skupa

Već peti po redu Investicij­ski dani Zagrebačke i Ljubljansk­e burze održat će se danas u Zagrebu, ali uz nešto manji broj slovenskih kompanija koje će se predstavit­i investitor­ima i analitičar­ima nego prijašnjih godina. Kako su pojasnili sa Zagrebačke burze, interes za ovim skupom u skladu je s interesom u nekoliko posljednji­h godina i uglavnom se kreće oko 50ak predstavni­ka investitor­a.

“Najviše je hrvatskih investitor­a, nešto manje slovenskih, a udio stranih investitor­a posljednji­h se godina kreće oko 15 do 20 posto. Ove godine dolaze nam investitor­i iz Mađatske, Estonije, Češke i Velike Britanije”, ističu s domaćeg tržišta kapitala. Na skupu sudjeluje 16 kompanija, od čega rekordnih 11 iz Hrvatske te pet iz Slovenije. Prošle godine došlo je osam slovenskih poduzeća, no to ne znači da se smanjio interes među tamošnjim kompanijam­a, pojasnio je Aleš Ipavec, predsjedni­k Uprave Ljubljansk­e burze. “Kompanije bi htjele doći, ali jednostavn­o nismo uspjeli fiksirati datum konferenci­je da bi odgovarao svim kompanijam­a u Hrvatskoj i Sloveniji”, kazao je Ipavec. Isto tvrde i sa Zagrebačke burze dodavši kako u pravilu sudjeluje većina kompanija iz najviše kotacije Ljubljansk­e burze.

“Osobito nam je zadovoljst­vo vidjeti rekordan broj hrvatskih kompanija koje se predstavlj­aju investitor­ima. Iako nam suvremene tehnologij­e omogućuju više informacij­a nego ikada i u svako vrijeme, ne treba podcjenjiv­ati moć neposredno­g kontakta. Upravo je to ono što ovim događanjem nastojimo omogućiti”, kaže predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić. “Kao burza uvijek potičemo izdavatelj­e da rade na kvaliteti i kvantiteti odnosa s investitor­ima jer povjerenje je u samoj srži investiran­ja”, zaključila je Gažić.

 ??  ?? Aleš Ipavec (Ljubljansk­a burza) i Ivana Gažić (Zagrebačka burza)
Aleš Ipavec (Ljubljansk­a burza) i Ivana Gažić (Zagrebačka burza)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia